Британският енергиен гигант BP временно спира всички доставки на суров

...
Британският енергиен гигант BP временно спира всички доставки на суров
Коментари Харесай

Все повече превозвачи на петрол спират преминаването през Червено море заради бунтовнически атаки

Британският енергиен колос BP краткотрайно стопира всички доставки на недопечен нефт през Червено море заради неотдавнашните набези в района, като се причислява към други огромни транспортни компании, заяви компанията.

В изказването си BP се базира на " влошаващата се обстановка със сигурността ", защото основаните в Йемен бунтовници хути са атакували преминаващите през региона кораби, които съгласно тях са били предопределени за Израел.

" Безопасността и сигурността на нашите чиновници и на работещите от наше име е приоритет на Вербовъчна разработка ", съобщи компанията. " Ще продължим да преглеждаме тази защитна пауза според от развиването на събитията в района. "

Експерти от сектора предизвестиха, че цените на суровия нефт в Европа и Средиземноморието могат да се покачат внезапно, в случай че и други огромни петролни компании последват образеца им.

" В момента не е ясно какъв брой доста ще бъде въздействието, въпреки че в случай че повече корабни компании пренасочат трафика си и в случай че спирането продължи повече от седмица-две, цените евентуално ще се повишат още повече ", предвижда Грегъри Бру, историк и анализатор на петрола в Eurasia Group.

Много огромни компании за товарни транспорти преустановиха пътуването през южния вход на Червено море - пролива Баб ел-Мандеб - защото през последните дни нападенията против кораби се ускориха.

Протокът Баб ел-Мандеб свързва Червено море с Аденския залив и по-късно с Индийския океан от едната страна и със Средиземно море през Суецкия канал от другата. Водният път е основен маршрут, свързващ Азия и Европа, и улеснява към 12 % от международната търговия, в това число 30 % от всички международни контейнерни транспорти.

Една от най-големите корабни компании в света, Evergreen Line, беше измежду огромните океански превозвачи, които оповестиха в понеделник, че към този момент няма да транспортират израелски товари през Червено море.

" С оглед на сигурността на корабите и екипажа Evergreen Line реши да спре краткотрайно приемането на израелски товари с неотложен резултат и инструктира своите контейнеровози да преустановят плаването през Червено море до второ разпореждане ", се споделя в изказването на компанията.

По-рано Inventor Chemical Tankers, притежател на MT Swan Atlantic, съобщи, че корабът му е бил ударен от " неидентифициран обект ", до момента в който е бил в Червено море край Йемен, макар че няма връзка с Израел.

Две огромни международни корабни компании - датската Maersk и немската Hapag-Lloyd - стопираха в петък прекосяването на корабите си през Червено море заради нарасналата опасност от нахлуване.

Най-голямата корабна група в света, Mediterranean Shipping Company (MSC), предприе сходна стъпка и разгласи, че отклонява корабите си от Червено море.

Швейцарско-италианският корабен колос заяви, че на 15 декември неговият боксов транспортен съд MSC Palatium III е бил атакуван, до момента в който е прекосявал през Червено море. " Всички членове на екипажа са в сигурност, като не се оповестява за пострадвания. Междувременно корабът е претърпял лимитирани вреди от пожар и е изведен от употреба ", заяви компанията.

Вместо да употребяват пролива Баб ал-Мандаб, корабите в този момент ще би трябвало да избират по-дълъг маршрут, като плават към Южна Африка.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР