Британските и европейските преговарящи постигнаха напредък в съгласуването на правилата

...
Британските и европейските преговарящи постигнаха напредък в съгласуването на правилата
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания се споразумяха за помощта за бизнеса, но за риболова - не

Британските и европейските договарящи реализираха прогрес в съгласуването на разпоредбите за обективна търговия, само че към момента са надалеч във връзка с достъпа до лов на риба, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи AFP.

" Следващите дни ще бъдат решаващи ", сподели тя пред Европейския парламент, до момента в който в Брюксел не престават интензивните договаряния за комерсиална договорка след Брекзит.

" Добрата вест е, че намерихме път към решаването на множеството въпроси ", сподели Фон дер Лайен и добави, че тя и договарящият за Европейски Съюз Мишел Барние към този момент могат да видят " вероятен път към съглашение ".

" Но макар че сме толкоз близо, въпреки всичко сме толкоз надалеч един от различен, тъй като два въпроса към момента остават нерешени, вие ги знаете доста добре: равни условия и лов на риба. "

Фон дер Лайен съобщи, че Барние и неговият сътрудник от Обединеното кралство Дейвид Фрост са постигнали прогрес във връзка с установяването на разпоредбите за държавна помощ за бизнеса и че методите, по които договорката ще се ръководи " до момента са решени значително ".

Но тя е песимистична във връзка с риболова. Англия упорства когато напусне единния пазар на Европейски Съюз в края на годината да възобнови цялостния надзор върху достъпа до водите си. Държавите-членки на Европейски Съюз се стремят да запазят квотите за своите екипажи, които практикуват лов на риба във водите на Обединеното кралство, и желаят дълготрайно съглашение за обезпечаване на непоклатимост. Засега Англия предлага единствено понижен достъп и предоговаряне на годишни квоти.

" По отношение на рибарството полемиката към момента е доста сложна ", сподели Фон дер Лайен. " Ние не слагаме под въпрос суверенитета на Обединеното кралство в личните му води, само че поискахме предвидимост и непоклатимост за нашите риболовци ", сподели тя. " И, почтено казано, от време на време мисля, че няма да можем да разгадаем този въпрос. "
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР