Британски учени твърдят, че цветята от аранжировката на масата могат

...
Британски учени твърдят, че цветята от аранжировката на масата могат
Коментари Харесай

Оказва се, че цветята на масата променят вкуса на виното

Британски учени настояват, че цветята от аранжировката на масата могат да трансформират усета на сервираното вино и написаха рекомендации по какъв начин най-добре да се съчетават, заяви в. " Дейли мейл ".

За проучването 32 души са дегустирали виновност в стаи с два типа цветя или без цветна декорация. Те не знаели какво тъкмо пият. Едното от предлаганите виновност - високотаниновият танат от Уругвай било със мощен мирис и усет. Когато го сервирали край декорация от нежни цветя, хората го оценявали като по-слабо от мекото австралийско пино ноар. Общият принцип е, че нежните цветя омекотяват усета на тежкото вино и то наподобява по-елегантно и плодово, до момента в който за деликатните виновност въздействието е по-слабо.    

Според специалистите пино ноар се съчетава най-добре с червени рози, малбек - с бели анемонии, совиньо блан - с бледорозови карамфили. За пино гри те предлагат бледорозови далии, за каберне совиньон бледорозови калии, за мерло. бледорозови рози, за ризлинг - сини хортензии.

" Виното е едно от най-великите сетивни преживявания в света, само че това проучване демонстрира, че то може да бъде повлияно от фактори отвън чашата, като да вземем за пример подредбата на цветята на масата ", сподели ръководителят на екипа доктор Хебър Родригес от Центъра за образование и проучване на виното в колежа Плъмптън в Източен Съсекс, представен от Българска телеграфна агенция. " Това значи, че в случай че планирате да сервирате доста остро, предизвикателно вино на вашата вечеря, аранжирането на деликатни цветя може да направи усета му не толкоз мощен и по-плодов, грациозен и пъстър ".

Участниците в проучването са били на възраст от 24 до 82 години. Те е трябвало да класифицират опитваното вино по канара от внимателно до мощно и да му дават свое изложение. Доброволците не са знаели какво вино пробват, нито осъзнали, че им се сервира едно и също в друга конюнктура. Дегустациите били в стая, украсена с нежни цветя, в друга с ярки и " по-солидно изглеждащи " букети и в трета без цветя. 

И в трите стаи участниците оценили пино гри като внимателно - меко, с по-фин усет и мирис. По-сложното танат обаче получило неправилна оценка като по-деликатно от пино ноар в стая със светли цветя. Това не се случило в стая с ярки и едри цветя. В нея дегустиращите го описали като комплицирано, киселинно, с усет на тъмни плодове, а в другата с нежни цветя - като плодово, флорално и ароматно. 

Пино ноар също било оценено като по-деликатно в стая с нежни цветя. 

Резултатите могат да оказват помощ на уредниците на събития да избират цветята според от предлаганото вино.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР