Британски учени са започнали да разработват ваксини за евентуална нова

...
Британски учени са започнали да разработват ваксини за евентуална нова
Коментари Харесай

Подготовка за следваща пандемия: Британски учени са започнали да разработват ваксини за Болестта Х

Британски учени са почнали да създават ваксини за възможна нова пандемия, породена от незнайна " Болест Х ", оповестява Sky News.

Работата се прави в строго охранявания държавен лабораторен комплекс Портън Даун в Уилтшир. Научният екип е формиран от над 200 учени. Съоръжението е известно като едно от най-секретните места за военни проучвания.

Изследователите са изготвили лист със закани от скотски вируси, които след време могат да се окажат заразни и за хората. Техни варианти могат да имат огромна вирулентност, трансформирайки се в причина за нова пандемия.

Коя от заболяванията ще провокира идната пандемия обаче е незнайно, заради което тя се назовава " Болестта Х ", написа dir.bg.

" Това, което се опитваме да създадем тук, е да подсигуряваме, че сме в подготвеност за нова " Болест Х " - нов патоген. Искаме да свършим колкото се може повече от тази работа авансово ", декларира професор Дейм Джени Харис, началник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), пред Sky News.

" Вече сме почнали да създаваме ваксини и терапевтици, с цел да преодолеем бързо идната пандемия ", добавя ученият.

Преди това лабораторията в Портън Даун в Уилтшир бе фокусирана върху Ковид-19 и тестване на ваксини против нови разновидности. Новата задача на специалистите е да организират проучвания върху птичия грип, маймунската шарка и хантавирусите.

Тази година вариант на птичият вирус още веднъж съумя да прескочи междувидовата преграда, заразявайки котки, лисици и норки. Първият случай на разпространяване на вируса от птица на човек е регистриран по време на зараза в птицеферма в Хонконг през 1997 година. Вирусът предизвиква съществени респираторни болести на 18 души, шестима от които почиват.

В момента точно птичият грип се преглежда като най-вероятен претендент за извършител на бъдещата нова пандемия. Кралското сдружение за отбрана на птиците споделя, че минимум 30 000 морски птици са умрели в Обединеното кралство това лято, защото по-вирулентен вариант на вируса H5N1 е обхванал света.

Един от триумфите на центъра е създаването на първата в света ваксина срещу кримско-конгоанската хеморагична треска Болестта се популяризира от кърлежи и има смъртност от 30%. Заболяването става все по-често срещано в Европа, защото световните температури се покачват.

Проф. Харис сподели, че климатичните промени и измененията в популацията вършат нова пандемия по-вероятна. " Това, което виждаме, е възходящ риск в международен мащаб. Една от аргументите за това е урбанизацията - гъстонаселените региони са идеални за един вирус ", споделя тя.

" Що се отнася до климатичните промени, то избрани типове кърлежи и комари стартират да мигрират все по на север, където до неотдавна ги е нямало ", твърди Харис.

Пример за това е тигровия комар, който е вектор за разпространяване на вируси, като денга и чикунгуня. Преди 10 години този тип насекомо се е срещал в 8 европейски страни, само че през днешния ден е разполагаем в 13 от тях. Регионалното му разпространяване също се е нараснало доста.

Целта на английските учени е имунизацията за бъдещата пандемия да може да се създаде в границите на 100 дни след признаването на новия патоген. " Исторически това би било нечувано. Обикновено създаването на нова ваксина отнеме пет или 10 години. За Ковид-19 бяха нужни към 360 дни ", декларира Харис.

Ваксината за бъдещата пандемична болест ще стъпва на иРНК технологията, употребена в имунизационните препарати на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Тези ваксини образоват нашите кафези по какъв начин да създават протеин (или част от протеин), който провокира имунен отговор. Този имунен отговор защищава от заразяване, в случай че същинският вирус навлезе в организма. Този вид ваксини не съдържат жив вирус и не оказват въздействие на човешката ДНК. Възможно е обаче появяването на нужда от реваксинация с нови дози, свързани с еволюцията на вируса. " Ако бяхме спрели пандемията от Коронавирус преди 100 дни, можехме да спасим над 98 % от изгубените животи ", съобщи преди време Бил Гейтс.

Усилията за основаването на ваксина в 100-дневен прозорец се поддържат от фондацията Коалицията за нововъведения в готовността за епидемии (CEPI).

CEPI започва през 2017 година на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Тя e съоснована и съфинансирана с 460 милиона щатски $ от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Wellcome Trust и държавните управления на Индия и Норвегия. През 2019 година към донорите се причислява и Европейският съюз, а през 2020 година - Съединените щати и Англия. CEPI е със седалище в Осло, Норвегия. През януари 2022 година The Wellcome Trust и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обещаха 300 милиона долара за намирането на метод за понижаване на периодите за създаване на ваксини до 100 дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР