Британски учени са сканирали гроба на Шекспир и са открили,

...
Британски учени са сканирали гроба на Шекспир и са открили,
Коментари Харесай

Главата на Шекспир липсва в неговия гроб

Британски учени са сканирали гроба на Шекспир и са разкрили, че в нея липсва черепът на драматурга.

На надгробната плоча на великия драматург Уилям Шекспир написа:

„ Добри дребосъче, за Бога, страни от това да копаеш тази пръст. Благословен да бъде този, който пощади тези камъни, и прокълнат да бъде този, който реалокира костите ми. “

Именно заради тези думи английските учени дълго време се страхували да изследват останките на класика. И въпреки всичко неотдавна специалисти са разкрили излаз от тази обстановка – те са сканирали гроба на Шекспир с радар. Този способ разрешил на суеверните учени да не се допират до останките.

Сканирането било планувано за 400-годишнината от гибелта на Шекспир. В хода на проучванията английските учени са изяснили, че от гроба е липсващ черепът на Шекспир. „ Смятаме, че някой е пристигнал и го е откраднал “, споделя Кевин Колз, началник на археологическата група. Според откривателя черепът е бил откраднат от хора, които са желали да го изучат и да схванат аргументите за гениалността на създателя на „ Ромео и Жулиета “ и „ Крал Лир “.

Думите на учения се удостоверяват от версия, съгласно която главата на драматурга е била похитена още през 1794 година За първи път тази догадка се е появила на страниците на сп. Argosy през 1879 година, само че след това я сметнали за лъжлива.

Кражбата на черепи не е толкоз необичаен случай в историята. Например открадната е и главата от гроба на австрийския композитор Йозеф Хайдн. Но черепът на музиканта въпреки всичко бил открит през ХХ век. След като го съединили с тялото, останките били заровени в Айзенщат, Австрия.

В хода на проучването английските археолози изяснили също по този начин, че след гибелта Шекспир бил положен в земята без гроб. Освен това учените удостоверили, че гробът на драматурга се намира на дълбочина по-малко от един метър под пода на църквата. „ По-скоро тялото на класика е било загърнато в саван “, прибавят създателите на проучването.

Уилям Шекспир е умрял на 23 април 1616 година. Съществува много публикувано мнение, че драматургът е умрял на рождения си ден, само че историците подлагат този факт на подозрение. Той е заровен в стратфордската черква „ Света Троица “.

Шекспир е завещал по-голямата част от своето имущество на по-голямата си щерка Сюзана, а на брачната половинка си Ан е оставил „ второто по качество легло с всички такъми “.

Някои учени считат, че с последното си предпочитание класикът е желал да наскърби брачната половинка си. С тях спорят други специалисти, които настояват, че „ второто по качество легло “ е фамилното ложе.

Преди началото на проучванията английските учени са разглеждали версията, че под надгробната плоча е ситуирана фамилна гробница, а също и че гробът на Шекспир в действителност е празен.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР