Британски специалист по градинарство разкри подробности около създаването на булчинската

...
Британски специалист по градинарство разкри подробности около създаването на булчинската
Коментари Харесай

Яйца от насекоми използвани за булчинската рокля на Елизабет II

Британски експерт по градинарство разкри детайлности към основаването на булчинската рокля на починалата кралица Елизабет II. Това стана известно в ефира на телевизионното предаване Antiques Roadshow по BBC.

Гостът на програмата Том Дайк описа на кореспонденти за тъканта на сватбената рокля на монарха, в която тя се омъжи за принц Филип на 20 ноември 1947 година Събеседникът сподели кутия с мъртва пеперуда Bombyx mori („ копринена буба “) и нейните яйца, които съгласно специалиста се употребяват при производството на коприна.

„ Баба ми отглеждаше копринени буби, от които беше основан сатенът с цвят на слонова кост за роклята на кралицата. Мъртвото насекомо и неговите яйца, които ви демонстрирам, в миналото са били употребявани при шиенето на празничните облекла на Елизабет II “, акцентира градинарят.

Известно е, че дизайнът на роклята е създаден от кралския моделиер Норман Хартнел. Сватбеният облик на кралската персона беше декориран с 10 000 перли, кристали и скъпоценни камъни, измежду които диаманти, опали и аметисти. Общо основаването на тоалета лиши седем седмици, а цената му беше оценена на 30 хиляди лири стерлинги.

През юли 2020 година английската принцеса Беатрис се омъжи във винтидж рокля на Елизабет II. На сватбата си с италианския благородник Едуардо Мапели-Моци тя носеше рокля, проектирана за починалата кралица от стилния дизайнер Норман Хартнел през 1967 година Беатрис също носеше тиара на кралица Мери, Елизабет се омъжи със същото бижу. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР