Британски преподавател бе изхвърлен от борда заради есе, критикуващо комунистическата

...
Британски преподавател бе изхвърлен от борда заради есе, критикуващо комунистическата
Коментари Харесай

Китай засилва партийния контрол върху образованието

Британски учител бе изхвърлен от борда поради есе, критикуващо комунистическата партия.

Управителният съвет на университета Нотингам Нингбо в Китай уволни Стивън Морган поради отправени от него рецензии към начинания на комунистическата партия. Това решение е сигурен знак, че страната се пробва да ускорява партийния надзор върху просветителните институции, даже и върху тези от тях, които на процедура са самостоятелни, представляващи взаимни филиали на задгранични образователни заведения със личен дял от 49%.

Стивън Морган е бил асоцииран ректор в университета Нотингам Нингбо от 2016 година Борда е възразил против подновяването на контракта му, откакто негово есе, написано за онлайн списанието „ Asia Dialogue “, разкритикува 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, събитие от най-висока значимост, провеждащо се на всеки 5 години.

Шест месеца след публикуването на есето членовете на партията в университета се пробвали да отстранят Морган, само че истината е, че есето е единствено капката, която е преляла чашата. Той също е и гласен критик на други начинания, подкрепяни от партията, като цензуриране на текстове, считани за чувствителни от управляващите.

Стивън Морган удостовери, че към този момент не е член на управителния съвет на университета, само че е останал във факултета. Той отхвърля да разяснява повече, само че означи,че „ подновяването “ на управителния съвет е регулярна процедура. В отговор университетските управляващи на собствен ред разясняват, че всяка година вкарват промени в управителния съвет, само че това се дължи на приключване на договорите на някои от членовете и намирането на нови по-подходящи такива.

Отстраняването на Морган идва 3 години откакто Нотингамският университет закри своето учебно заведение за модерни китайски науки в Обединеното кралство и докара до отзоваването на професор Стийв Цанг.

През 2003 година Министерство на образованието в Китай одобри нови регламенти, позволяващи откриването на нови взаимните академични институции, като се очакваше по този метод да се внесе непознато просветително ноу-хау и да се насърчи просветителната промяна. Нотингам бе първият английски университет, който откри собствен кампус в страната през 2004 година Оттогава са открити над 2000 сходни взаимни просветителни институции.

Въпреки това, при президента Си Дзинпин стягането на идеологическия надзор обхвана напълно китайските университети, като засегна и задграничните филиали под формата на надзор върху учебниците и образователните стратегии и въвеждането на нови курсове и дисциплини, подкрепяни от партията, измежду които и „ Мисълта на Си Дзинпин “.

Преди две години Китай наложи мораториум върху одобряването и основаването на нови, законово самостоятелни взаимни просветителни институции. Към момента има седем такива, само че през днешния ден задграничните университети не могат да получат утвърдени за самостоятелен филиал, а единствено за подобен в границите на действителен китайски университет.

Миналата година Министерство на образованието и Организационният комитет на Китайската комунистическа партия, която управлява назначенията на високите постове, стигнаха още по-далеч като сложиха въпроса за основаване на регулации, изискващи партийни назначения в задгранично финансираните университети и слагането на партийни членове в техните управителни препоръки. Администратори от взаимни университети обявиха, че това не е било публично въведено, само че на процедура множеството кампуси действат с назначени партийни секретари в бордовете им.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР