Британски археолози са открили на шумерския енси (управител) Гудеа при

...
Британски археолози са открили на шумерския енси (управител) Гудеа при
Коментари Харесай

Откриха развалини на шумерски храм

Британски археолози са разкрили на шумерския енси (управител) Гудеа при разкопки в провинция Ди Кар в Югоизточен Ирак. Гудеа е управлявал града-държава Лакаш през 2142-2122 година пр.н.е., излиза наяве от известие на иракския тв канал Al Sumaria.

„ Британската експедиция е направила разкопки в геоложки проучвателни залежи в региона на Тело, близо до град Насирия. В допълнение към руините на храма на един от най-известните шумерски владетели Гудеа тук са открити към 800 артефакта, свързани с разнообразни исторически столетия, по-специално с първата (2500-2312 година пр.н.е.) и втората (2136-2109 година пр.н.е.) династия на Лагаш, до третата династия на Ур (2111-2003 година пр.н.е.) ", споделя Али Шалгам, общоприет шеф на проучванията и отдела за разкопки на Арабската република.

Уточнява се, че главните находки са кукли, глинени съдове, орнаменти и голям брой глинени фигурки от шумеро-акадската цивилизация, считана за една от най-старите в света.
Откриха оловен щемпел на Княз Борис-Михаил в Плиска (СНИМКИ)
Археолозите, проучващи Обект № 41, който се намира в северозападната част на Външния град на Плиска откриха оловен щемпел на княз Борис-...

Успоредно с това английските археолози организират разкопки покрай град Рафай, където търсят артефакти от първите епохи на исляма, т.е. от Омаядския (661-750 година сл.Хр.) и Абасидския (750-1258 година н.е.) халифат.

Територията на провинция Ди Кар се счита за център на цивилизацията на шумерите, тук се намират руините на най-древните градове-държави, такива като Ур, Ериду, Лагаш, Ларса, Гирсу, Ума и Бад Тибира, отбелязва ТАСС.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР