Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че ще се оттегли преди

...
Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че ще се оттегли преди
Коментари Харесай

Кой ще наследи Тереза Мей като лидер на британската Консервативна партия?

Британската министър-председателка Тереза Мей сподели, че ще се отдръпна преди идната фаза от договарянията за Брекзит и макар че не уточни на коя дата ще го направи, висши членове на нейната Консервативна партия към този момент се борят за поста й, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Кои са те:

Естър Маквей, на 51 години

Бившата телевизионна водеща и привърженичка на Брекзит през ноември подаде оставка като министър на труда и пенсиите в символ на митинг против договорката на Мей с ЕС; тя сподели, че ще се кандидатира, в случай че има задоволителна поддръжка и защото към този момент я има, ще го направи.

Андреа Ледсъм, на 56 години

Застъпничка за Брекзит, през 2016 година тя стигна до финала в конкуренцията за правоприемник на Дейвид Камерън. Оттегли се поради рецензии след изявление, в което сподели, че това, че е майка, й дава повече право да дава отговор за бъдещето на страната, в сравнение с съперничката й Мей, която няма деца. Ледсъм сподели, че " съществено обмисля " да смени Мей на поста.

Рори Стюърт, на 46 години

Бивш посланик, който преди години измина пешком 6000 благи през Иран, Афганистан, Пакистан, Индия и Непал, той няколко пъти е бил зам.-министър, а този месец беше повдигнат до секретар по интернационалното развиване. Завършил колежа Итън, на референдума той поддържа оставането в Европейски Съюз. Противопоставя се на излизане без договорка и е ревнив бранител на договорката на Мей.

Борис Джонсън, на 54 години

Бившият външен министър е най-изявеният критик на Мей по въпросите на Брекзит. Подаде оставка през юли в символ на митинг против метода, по който тя води договарянията. Възприеман от мнозина евроскептици като лицето на акцията за Брекзит през 2016 година, Джонсън даде поръчка на годишната партийна конференция през октомври. Призова партията да се върне към обичайните си полезности на ниски налози и непоколебим контрол; към този момент не е оповестил проектите си, само че съгласно букмейкърите е любимец.

Майкъл Гоув, на 51 години

Един от най-разпознаваемите последователи на Брекзита по време на акцията за референдума, той трябваше да построява отначало кариера в кабинета, откакто загуби от Мей в борбата кой да наследи Камерън, подал оставка в деня откакто загуби референдума. Смятан за един от най-ефикасните членове на кабинета, той изненадващо стана съдружник на Мей и поддържа тактиката й за Брекзит; към този момент не е споделил дали ще се бори за поста.

Джереми Хънт, на 52 години

През юли той размени Джонсън като външен министър и прикани редовите членове на Консервативната партия да загърбят разликите си и да се обединят против общия зложелател - Европейски Съюз. На референдума гласоподава за оставане в общността. Шест години беше министър на опазването на здравето, което го направи неизвестен измежду някои гласоподаватели, които работят в Националната здравна работа, или разчитат на нея; запитан дали ще се кандидатира, отговори: " Почакайте и ще видите ".

Доминик Рааб, на 45 години

Миналата година напусна като министър за Брекзит в символ на митинг против проектоспоразумението на Мей, тъй като то не отговаряло на обещанията на Консервативната партия, дадени на изборите през 2017 година Остана на поста единствено пет месеца. Заемал е зам.-министерски постове. Има черен пояс по карате и агитираше за Брекзит; не е оповестил кандидатурата си, само че на въпрос дали желае да е министър председател, отговори: " Никога не казвай в никакъв случай ".

Саджид Джавид, на 49 години

Бивш банкер и бранител на свободния пазар, той е заемал редица постове в кабинета и е оценен стабилно високо в анкети измежду партийни членове. Имигрант второ потомство с пакистанско родословие, той държи портрет на Маргарет Тачър в кабинета си. Гласува за оставане в Европейски Съюз през 2016 година, само че преди този момент беше считан за евроскептик; не е споделил дали възнамерява да се състезава, само че се счита, че приготвя почвата за това с речи и медийни изявленията.

Дейвид Дейвис, на 70 години

Водещ евроскептик, през юли 2016 година той беше назначен за министър за Брекзит, само че подаде оставка две години по-късно в символ на митинг против проектите на Мей за трайни връзки с Европейски Съюз. През 2005 година се бореше за партийното водачество, само че загуби от Камерън; сподели за списание, че евентуално би станал водач на партията, в случай че кандидатстването за поста беше като за основен изпълнителен шеф. " Но решенията не се вземат по този метод ".

Пени Мордонт, на 46 години

Една от последните последователи на Брекзит, останали в кабинета на Мей. Този месец стана първата жена - министър на защитата. Резервист от кралския флот, тя е била министър на интернационалното развиване. Мнозина чакаха да се причисли към вълната от оставки, последвали публикуването на проектоспоразумението на Мей за Брекзит.

Амбър Ръд, на 55 години

Миналата година подаде оставка като вътрешен министър, откакто провокира бурни рецензии против метода, по който ведомството третира дългогодишни имигранти от Карибския район, неправилно наричани незаконни. През 2016 година поддържа оставането и се опълчи на излизане без договорка. Трудно резервира депутатското си място на изборите през 2017 година

Мат Ханкок, на 40 години

Здравният министър е някогашен икономист в Банк ъв Ингланд и през 2016 година поддържа оставането в Европейски Съюз. От 2010 година е народен представител и е имал няколко поста в кабинета.

Джъстин Грийнинг, на 50 години

Бивш министър на образованието, тя поддържа втори референдум за Брекзит. Мнозина считат, че може да се причисли към няколко свои сътрудници, напуснали партията по-рано тази година, с цел да основат проевропейска парламентарна група; сподели пред медия, че ще обмисли присъединяване си.

Лиз Тръс, на 43 години

Главен секретар на министерството на финансите, тя е заемала няколко поста в държавното управление, сред които министър на околната среда и министър на правораздаването. През 2016 година поддържа оставането в Европейски Съюз, само че сподели, че от този момент насам е трансформирала мнението си за Брекзит.

Греъм Брейди, на 51 години

Председател на Комитет 1922, формиран от консервативни законодатели. " Ще са нужни извънредно доста хора, с цел да ме убедят. Не съм сигурен, че доста хора напират да поемат извънредно сложна обстановка ", сподели той пред радио Би Би Си.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР