Британска компания прави последните приготовления за провеждане на първото плаване

...
Британска компания прави последните приготовления за провеждане на първото плаване
Коментари Харесай

Кораб без екипаж потегля за пръв път през Атлантика

Британска компания прави последните мерки за осъществяване на първото корабоплаване през Атлантическия океан на безпилотен транспортен съд. В Sea-Kit International допускат, че плаването от Канада до Южна Англия ще отнеме 35 дни.

Плавателният съд е много стилен - едвам 12 метра дължина, и по пътя ще извърши и някои дълбоководни изследвания. Управлението му ще става отдалечено от контролна зала във Англия.

USV Maxlimer е план на компанията, която създава плавателни съдове за институти, занимаващи се с проучвания или планиране на морски съдове. Корабът е направен за състезанието Shell Ocean Discovery XPRIZE за самостоятелно изследване на морското дъно.

Корпусът му отчасти прилича катамаран без действително да е дефинитивно разграничен на две тела. От борда му се спуска подводен дрон, само че може да бъде приспособен за разнообразни задания и с друг товар. " Това е нещо като морски пикап, постоянен е, пригодим е и има голям обхват на деяние ", изяснява за " Ройтерс " Бен Симпсън, изпълнителен шеф на компанията.

Докато е в пристанище, Maxlimer се ръководи отдалечено с подпора. Когато излезе в намерено море, стартира да предава данни до контролната зала посредством сателитна връзка.



" Технологиите разрешават през днешния ден да имаме нещо, което извънредно доста наподобява на мостика на транспортен съд. Дори съм подготвен да настоявам, че е по-добро ", споделя Джеймс Феншоу, шеф в SEA-KIT. " Управляващият в контролната зала може да вижда съвсем в действително време целия 360-градусов небосвод. На доста кораби това в реалност е мъчно или невероятно, защото няма видимост обратно непосредствено от мостика. "

От компанията изясняват също, че с изобретенията си могат да избегнат излагането на хора на риск по време на плаванията. На борда няма потребност и от всичко, обвързвано с екипажа, от което има обилни изгоди за разноските и за околната среда.

" Не ви би трябвало в структурата да се прибавя мостик, нямате потребност от спални пространства, камбуз, питейна вода, климатична апаратура... И внезапно размерите на кораба се свиват доста ", изяснява Симпсън.

Компанията е пресметнала, че комбинацията от понижените размери и хибридното дизелово-електрическо задвижване понижават разноските за гориво с към 95%.

 Кораб без екипаж потегля за пръв път през Атлантика
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР