Брикел“ ЕАД е първата топлоелектрическа централа в Маришкия басейн и

...
Брикел“ ЕАД е първата топлоелектрическа централа в Маришкия басейн и
Коментари Харесай

Брикел ЕАД е от стратегическа важност за енергетиката

„ Брикел “ ЕАД е първата топлоелектрическа централа в Маришкия басейн и до ден сегашен остава една от структуроопределящите мощности в България. Централата е проектирана за произвеждане на топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на лигнитни въглища и обогатено енергийно гориво, което сама създава. „ Брикел “ ЕАД реализира високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа сила. С топлинната сила се подсигурява производството на Брикетна фабрика, която обезпечава горива за други топлоелектрически централи.

Силно обезспокоени сме от информацията за затварянето на сдружението заради стратегическата му значимост за региона, както и за енергийната сигурност на страната. Това декларира „ Брикел “ ЕАД в позиция по президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, ръководителя на Народно събрание Никола Минчев и вицепремиера Асен Василев.

Ето цялата позиция на „ Брикел “ ЕАД:

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

До

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

До АСЕН ВАСИЛЕВ

ВИЦЕПРЕМИЕР Пожарна охрана ЕВРОФОНДОВЕТЕ И

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ОТНОСНО: Приносът на „ Брикел`` ЕАД за реализиране на задачите за декарбонизация.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАДЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЧЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВАСИЛЕВ,

            

            „ Брикел “ ЕАД е първата топлоелектрическа централа в Маришкия басейн и до ден сегашен остава една от структуроопределящите мощности в България. Централата е проектирана за произвеждане на топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на лигнитни въглища и обогатено енергийно гориво, което сама създава. „ Брикел “ ЕАД реализира високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа сила. С топлинната сила се подсигурява производството на Брикетна фабрика, която обезпечава горива за други топлоелектрически централи.

            Силно обезспокоени сме от информацията за затварянето на сдружението заради стратегическата му значимост за региона, както и за енергийната сигурност на страната.

            Преди дни Европейската комисия съобщи, че ще подсигурява поддръжка за страните, които решат да удължат потреблението на въглища. Ръководителят на Европейска комисия по въпросите за климата господин Франс Тимерманс също акцентира, че страните от Европейски Съюз би трябвало да разширят потреблението на въглища. Страни като Германия и Румъния към този момент оповестиха, че ще възобновят работата на към този момент затворени въглищни централи. В тази връзка считаме, че поради несигурността за доставките на природен газ би било пагубно в миг на рецесия да се затварят мощности на въглища.

            Рекордните цени на електрическата сила потвърдиха, че страните от Европейски Съюз не са подготвени да се разделят с въглищата. Колкото и да ни се желае да разчитаме на 100% възобновими източници на сила, не сме подготвени софтуерно. През зимата при композиция от мощно захлаждане, липса на слънце и вятър и заледяване на водните източници, се стигна до извънредно сериозен дефицит на електричество, което провокира шоково повишаване. Тази зима „ неприятните “ въглищни топлофикации избавиха Европа от режим на тока!

                        „ Брикел “ ЕАД обезпечава евтина топлинна сила на над 2000 семейства в Гълъбово. БЕЗПЛАТНА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ получават всички детски градини, учебни заведения, лечебни заведения и здания на общинската администрация. Прекъсването на топлоподаването ще спре достъпа на хиляди българи до най-евтината алтернатива за отопление. Ако 2000 къщи заменят централното парно с дърва, екологията в региона ще пострада. 2000 комина отделят доста повече излъчвания от комина на централа със сероочистваща апаратура и електрофилтри.

            Дружеството е измежду огромните потребители на въглища от държавните Мини Марица Изток. Ако затворим, добивът ще се понижи и страната ще претърпи финансови вреди.

            Не бива да подценяваме и обществения аспект. „ Брикел “ ЕАД  обезпечава прехраната на 1300 профилирани чиновници. Пряко ще бъдат наранени и доставчиците, за които сдружението е стратегически търговски сътрудник. Съкращенията и намаляването на работата на контрагентите ще докара до разтърсвания в стопанската система на цялата област и до натоварване на националната социално-осигурителна система.

            „ Брикел “ ЕАД подсигурява обогатено енергийно гориво на централите в Русе, Сливен и Перник, както и на Топлоелектрическа централа Бобов Дол, който е поръчител за енергийната сигурност. „ Брикел “ ЕАД е директно обвързван с над 6 000 работни места в 5 български области!

            В проектите за енергийна промяна не преглеждаме опцията за затваряне заради гореизброените аргументи, а мислим за енергийна промяна.

            Сред сполучливите нови планове на „ Брикел “ ЕАД е внедряването на биомаса, която е потвърден 100% екологичен източник на сила. Ще влагаме в нови топлоколектори, създаване на предкамерна пещ и рехабилитация на обогатителната апаратура, което ще разреши увеличение на каузи на създадената безвъглеродна сила.

            Дружеството работи за създаване на газопровод за потребление на природен газ с оглед близостта до газовия колектор на „ Булгартрансгаз “ и интерконектора „ Александруполис – Стара Загора “.

            Водим договаряния с американска компания за закупуване на 2 газови турбини с обща мощ от 120 мв и една парна турбина от 60мв.

            Реализацията на гореизброените планове ще подсигури устойчивото енергийно и икономическо бъдеще на Южна България!

            Ние от „ Брикел “ ЕАД заявяваме готовността си да работим интензивно за промяна на предприятието и се ангажираме обществено да запазим всички работни места!

            Уважаеми господин Радев,

            Уважаеми господин Петков,

            Уважаеми господин Минчев,

            Уважаеми господин Василев,

            Апелираме за внимание към стратегическата значимост на „ Брикел “ ЕАД за българската енергетика преди да бъде взето решение за затваряне на частно сдружение, с 1300 чиновници, осигуряващо единствената алтернатива за централно отопление в гр. Гълъбово, гориво за 5 централи и на първо място показва подготвеност да извърши енергийната промяна съгласно желанието на Европейския съюз.

            Ръководството на „ Брикел “ ЕАД, Конфедерация на самостоятелните синдикати в България, Конфедерация на труда „ Подкрепа “ и кметът на Община Гълъбово Ви молят за среща, на която да Ви срещнем с плановете за рационализация и реализиране на зелено произвеждане на сила, като се надяваме на градивно съдействие!

С почитание:

Янилин Павлов, Изпълнителен  шеф на „ Брикел “ ЕАД

Николай Колев, Кмет на Община Гълъбово

Диана Тунева, Председател на КНСБ при „ Брикел “ ЕАД

Иван Иванов, Председател на КТ „ Подкрепа “ при „ Брикел “ ЕАД
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР