Брезово е единствената община в България, партньор по проект REVERTER,

...
Брезово е единствената община в България, партньор по проект REVERTER,
Коментари Харесай

„Едно гише“ пилотно в 4 европейски града

Брезово е единствената община в България, сътрудник по план „ REVERTER ”, чиято цел е възстановяване на енергийната успеваемост

Пътни карти за енергийно възобновяване на домовете и услугата „ Едно гише “ ще бъдат осъществени в четири пилотни европейски града. Брезово е единствената община в България, която е сътрудник в европейския план „ REVERTER ”, наред с Атина ( Гърция ) , Рига ( Латвия ) и Коимбра ( Португалия ) . Проектът планува тестване на пътни карти посредством основаване на мрежа от семейства, които ще бъдат включени пилотно в плана. В град Брезово следва да бъда открита услугата „ Едно гише “, която ще дава информация за дейни стратегии за енергийна успеваемост, по които жителите биха могли да аплайват.

Финансиран ият по стратегия LIFE на Европейски Съюз план REVERTER цели да даде решения за понижаване на енергийната беднотия посредством създаване на 9 разнообразни пътни карти, съобразени с характерностите на сградния фонд, на уязвимите семейства при разнообразни климатични условия , с цел да обзет задоволително представителна група от случаи, като това ще разреши по-мащабно внедряване и осъществяване на препоръчаните ограничения по субсидирани стратегии.

Според последните данни на Евростат и други данни за енергийната беднотия в Европа, към 7% от европейските жители не могат да си разрешат да отопляват домовете си съответно, 6,4% оповестяват за просрочени сметки за комунални услуги, повече от 16% харчат доста висок % от приходите си за енергийни разноски, до момента в който, въпреки това, 14,6% показват извънредно ниски енергийни разноски вследствие на ниските си приходи и недоотопляването на дома си. Енергийната беднотия е обвързвана основно с високите цени на силата, ниските приходи на семействата и ниското равнище на енергийна успеваемост в постройките и системите. Поради енергийната рецесия в Европа смисъла на тези фактори ескалира. Данните на Евростат демонстрират внезапното нарастване на цените през първата половина на 2022 година

“Две от трите съществени аргументи за енергийна беднотия са енергийните разноски и приходите. Уязвимите семейства в България се отличават с изключителна спестовност и липса на комфорт в домовете. Ниските приходи и затрудненото заплащане на сметки за сила води до незадоволително отопление, недобри условия за живот, а оттова и до здравословни проблеми. Една от задачите на плана е да се увеличи осведомеността и да се включат хора от пилотни райони, където да се увеличи качеството на живот посредством възстановяване на енергийната успеваемост “, споделя Димитрис Дамигос – к оординатор на REVERTER.  

Проектът започва през ноември 2022 година, извършва се от консорциум от 12 сътрудници – Национален механически университет в Атина, Институт по системи и роботика (Португалия), Ekodoma Ltd. (Латвия), Клъстер Зелена Синергия (България), Fundació Europace (Испания), Фондация Център за възобновими енергийни източници и икономисване (Гърция), B-Link (Испания), Община Брезово (България), ЕКПИЗО – Потребителска асоциация „ Качеството на живот ” (Гърция), Община Коимбра (Португалия), „ Енергийна организация Рига ” ( Латвия) и WIT Berry (Латвия). Този план е финансиран от стратегия Life на Европейския съюз по контракт за безплатна помощ № 101076277.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР