Brexit безспорно ще навреди на британската икономика. Вече има ясни

...
Brexit безспорно ще навреди на британската икономика. Вече има ясни
Коментари Харесай

Кои европейски държави ще пострадат най-много от твърд Brexit?

Brexit несъмнено ще навреди на английската стопанска система. Вече има ясни доказателства, че вътрешната стопанска система се е забавила доста и е изправена пред голям брой фактори на неустановеност.

Тази неустановеност принуди предприятията да отсрочат разноските си, а инфлацията, породена от слабия паунд, оскъпи живота на Острова.

Друг не по-малко значим въпрос е какво ще е въздействието на напускането на Англия върху стопанските системи на останалите страни в Европейски Съюз, изключително при вид на " корав " Brexit (практическо излизане от общия пазар), който ще донесе фундаментална смяна в комерсиалните връзки сред Лондон и другите страни членки.

Група експерти по икономическа география се пробват да отговорят на този въпрос, употребявайки комплицирани масиви от данни, с цел да опишат евентуалните въздействия, които Brexit може да има върху останалите 27 страни от Европейски Съюз.

Проучването им надвишава данните за износа и вноса, които могат да нанесат единствено леки вреди, разглеждайки комплицирани вериги за доставки на районно равнище, което е значимо за страните от блока.

То основава ясна картина на евентуалния стопански удар за обособените народи, като мери каква част от Брутният вътрешен продукт на всяка страна е изложена на риск при положение на " корав " Brexit.

Икономистите Дейвид Оуен и Марчел Александрович от капиталовата банка Jefferies проучват данните и ги слагат в диаграма.

" Твърд " Brexit ще се отрази отрицателно на 12% от английския Брутният вътрешен продукт и 10% от този на Ирландия. Потърпевши ще бъдат и над 5% от създадените артикули и услуги в Германия над 5%, към 5% от тези в Малта, 4.5% в Холандия, малко под 4% от тези в Белгия. Общо за стопанската система на Европейски Съюз цифрата е към 3%.

Най-слабо наранени ще бъдат стопанските системи на Словения, България, Кипър и Италия - с под 1%.

" Фактът, че Англия и Ирландия ще пострадат най-тежко надали е неочакван, нито пък вредите върху търговски центрове като Белгия и Холандия. От по-големите страни в Европейски Съюз Германия е най-засегната, а Италия и Испания ще пострадат доста по-леко ", показват икономистите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР