Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота

...
Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота
Коментари Харесай

10 важни правила, които трябва да спазвате по време на бременност

Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи прекарвания в живота на едно семейство. Пълноценното и здравословно хранене през този интервал е от извънредно значение, както за здравето на бебето, по този начин и за самата майка. Има редица хранителни добавки, които се предлагат за бременни и кърмещи.

Целият развой може да бъде доста замайващ, стресиращ и даже непостижим за бъдещите родители, поради големият брой спорна информация, която е належащо да прегледат.

В публикацията е подбрана единствено информация, която е доказана от няколко източника, както и от действителни изследвания и проучвания на университети и доктори. Тук ще разгледаме кои хранителни добавки се смятат за безвредни за приемане по време на бременност и кърмене и такива, които би трябвало да се заобикалят.

По време нa бременността храненето е главен фактор за здравето на майката и детето. Организмът задоволява освен своите потребности, само че и тези на плода. Нуждите от хранителни субстанции и калории през целия интервал са по-високи и това е естествено. Здравословният и най-благоприятен банкет обаче постоянно може да е нарушен, заради ред аргументи, измежду които:

1. Спазване на диета

Спазването на избрана диета, съществуването на хранителна нетърпимост или алергия, може да докара до недостиг на някои значими хранителни субстанции. Тази липса елементарно може да се запълни с спомагателен банкет на хранителни добавки.

 10 значими правила, които би трябвало да спазвате по време на бременност

2. Тютюнопушене

Строго целесъобразно е майките да заобикалят цигарите по време на бременност. Тези, които не престават да пушат, имат нараснала потребност от спомагателен банкет на хранителни субстанции, като витамин С и фолиева киселина.

3. Нездравословно хранене

Нездравословната храна е тази, в която липсват значимите за организма хранителни субстанции. Често тя е с висока калорийна стойност, само че с съвсем нулева здравословна изгода.

 10 значими правила, които би трябвало да спазвате по време на бременност

4. Многоплодна бременност

Майките с повече от едно бебе, имат по-високи потребности от банкет на микроелементи. Допълването с банкет на хранителни добавки постоянно е наложителен. По този метод се подсигурява оптималното и здравословно състояни на всички участници.

Набавянето на всички нужни хранителни субстанции – макро (протеин, въглехидрати и мазнини) и микро (витамини и минерали) е ключът към здравето както на майката, по този начин и на детето.

Допълването с хранителни добавки постоянно е належащо и целесъобразно, с цел да се обезпечи оптимално и здравословно положение както за майката, по този начин и за нейното бебе.

5. Хранителни добавки, които могат да се одобряват

Преди да стартираме е належащо да подчертаем следното: Винаги се консултирайте с вашия доктор, преди да започнете банкет на каквито и да е хранителни добавки.

  • Л-карнитин

Л-Карнитинът е една от дребното хранителни добавки, които освен са безвредни по време на бременност, само че даже мощно целесъобразни. При новородените, както и при условия на високи енергийни потребности, например бременност и кърмене, потребностите ни от Л-карнитин могат да надвишават производството му в тялото. През 9-те месеца се понижа метаболизмът на мазнини, което води до увеличение на мастните киселини в кръвта. Това способства за потребността от спомагателен банкет на л-карнитин под формата на хранителна добавка.

Голяма част от Л-карнитина минава от тялото на майката към плода или в кърмата и по този метод е допустимо да се получи недостиг. За предварителна защита се предлага банкет на 1 г Л-карнитин на ден за неспортуващи и 2-3 г за спортуващи бъдещи майки.

  • Магнезий

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от недостиг на магнезий. Ако не се набира всекидневно нужната доза, организмът стопира да усвоява обикновено и други значими витамини и минерали – като калций, цинк и някои витамини от групата B.

Установено е, че магнезият успокоява гладката мускулатура на матката и по този метод спомага за понижаване на рисковите маточни контракции. До огромна степен предотвратява и мускулните схващания в краката, които бременните дами постоянно получават през нощта или рано заран.

Магнезият има и успокояващо деяние върху нервната система, като оказва помощ за превъзмогването на присъщите за бременността тревога и нервно безпокойствие.

  • Желязо

Необходимостта от желязо се усилва доста по време на бременността. Минералът е значим за поддържане на разнообразни биологични функционалности. Подпомага растежа и развиването на фетуса и плацентата по време на бременността.

Желязото е належащо и за по-голямото количество червени кръвни кафези, които да транспортират О2. Недостигът на желязо е главната причина за анемия по време на бременност, по тази причина и приемът на този минерал е от извънредно значение.

  • Омега 3 (рибено масло)

Приемът на омега 3 мастни киселини подготвя вярното развиване на мозъка, нервната система и зрението при бебетата.

Препоръчително е бременните да употребяват задоволително рибено масло, с цел да обезпечат положителното развиване на нервната система на плода. Дори и след раждането е добре да се продължи приемът, с цел да се подкрепи ранното развиване на мозъка на новороденото, на зрителната му система, както и на двигателните функционалности.

6. Витамини, които могат да се одобряват

  • Витамин B9

Няма по какъв начин преди всичко да не споменем витамин B9 или по-известен като фолиева киселина. От нея зависи естествения напредък и развиване на тъканите на плода. Тя взе участие в процесите на клетъчно разделяне и диференциране, които са в основата на вътреутробното развиване. Фолиевата киселина играе значима роля от първия ден на бременността, когато е допустимо дамата към момента да не подозира, че е бременна.

Недостигът ѝ по време на бременността може да окаже неподходящо влияние върху нервната система на плода. Ето за какво е целесъобразно дамите в детеродна възраст, да одобряват постоянно фолиева киселина. Почти постоянно се предписва от лекарите. Ако не е направено, наложително обмислете включването ѝ във вашия хранителен режим.

  • Витамин D

Витамин D има многостранни и незаменими функционалности за човешкото здраве. Нивата на витамин Д засягат кръвното налягане на бременните дами, настроението и мозъчната функционалност, имунитета, и като подобен е извънредно значим за здравето на майката и бебето.

Необходимо е новородените и дребните деца да получат задоволително витамин D, с цел да изградят твърди и здрави кости. Малко след раждането, този витамин оказва огромно въздействие върху хормоналния баланс на бебето. Той дава отговор за регулирането на фосфатния и калциевия метаболизъм и обезпечава подсилване на костите и зъбите на детето.

Витамин D може да се приема посредством храна или хранителна добавка, само че най-хубавият метод за набиране на здравословни количества, в действителност е посредством излагане на слънце, по рекомендация на вашия доктор.

7. Хранителната добавка, която е целесъобразно да се заобикаля

  • Йохимбин

Йохимбин е дейна съставна част, извлечена от кората на южноафриканското дърво йохимбе. Тази хранителна добавка има голям брой позитивни свойства. Сред тях са: повишение на либидото, изгаряне на непотребните мазнини в проблематични области като ханша, корема и седалището, възстановяване на кръвообращението и др.

Категоризира се, като мощен фет бърнър и е строго целесъобразно да не се употребява по време на бременност или кърмене. Възможно е да аргументи нежелани странични резултати, като световъртеж, нараснало кръвно налягане и натоварване на сърдечната активност.

 10 значими правила, които би трябвало да спазвате по време на бременност

8. Витамини, които е целесъобразно да се заобикалят

  • Витамин Е

Препоръчително е да се лимитира приемът на витамин Е по време на бременност и кърмене. Макар постоянно да участва, като предложен артикул при бременност, не е добре да се взима самоинициативно във високи дози – това може да аргументи отклонения в развиването на плода.

Допълването с витамин Е не е потвърдено, че усъвършенства резултатите нито за майките, нито за бебетата и вместо това може да усили риска от коремна болежка и нежелани странични реакции.

  • Витамин А

Витамин А е от изключително огромно значение за положителното здраве. Големият му банкет по време на бременността обаче, може да провокира увреждания на бебето.

Не е целесъобразно бременните да одобряват хранителни добавки, съдържащи витамин А, в случай че не са особено посъветвани за това от своя доктор. Черният дроб и артикули от черен дроб могат да съдържат огромни количества витамин А, по тази причина потреблението им също би трябвало да бъде лимитирана.

Ако спазвате здравословен хранителен режим, изключително с обилие от плодове и зеленчуци, няма причина за спомагателен банкет на добавки с витамин А.

9. Поддържане на оптимално тегло

Бременността не е интервалът, през който би трябвало да се вършат фрапантни промени в метода ви на живот. Все отново съществуват някои ефикасни способи, които ще ви оказват помощ да изглеждате добре и да се чувствате удобно.

На първо място е значимо да се знае до каква степен тялото е квалифицирано за идната смяна и каква физическа интензивност е осъществявана, преди зачеване.

За дамите, които са водили деен метод на живот, не е никакъв проблем да запазят значително физическата си интензивност. Достатъчно е единствено да се приспособят към промените на тялото по-време на бременността. За други обаче е добре да се стартира последователно с по-нискоинтензивна физическа интензивност и да не се стига до претоварване.

Особено значимо е физическото натоварване да е съобразено с физиологията на бременната жена. Бременността не е времето за реализиране на върхови спортни резултати.

В множеството случаи ходенето е най-препоръчваната от лекарите физическа интензивност, заради своята сигурност и най-голяма досегаемост.

Други подобаващи разновидности, които можете да опитате са:

  • гимнастика за бременни
  • колоездене
  • водна гимнастика
  • йога

Контролът на тежестта по време на бременност посредством уравновесен хранителен режим и поддържане на физическата интензивност ще ви помогне да имате по-безпроблемна бременност, по-безопасно раждане и по-здраво бебе.

Важно: Ако почувствате отмалялост или дискомфорт – почивайте. При всички случаи е добре, преди да предприемете увеличение на физическата си интензивност посредством спортни занимания, да се консултирате с лекаря, който следи вашата бременност.

10. Заключение

Едни от най-важните моменти през деветте месеца на очакване е спазването на пълностоен и здравословен хранителен режим. Допълването с витамини, минерали, микроелементи и други скъпи хранителни съставки ще ви помогне да се чувствате добре и да осигурите нужните условия за развиването на своето бебе.

Бременността е време на напредък и развиване, което прави здравето и храненето главен приоритет.

Въпреки че питателните добавките могат да бъдат нужни и потребни при избрани условия, постоянно се консултирайте с вашия доктор по отношение на дозите, сигурността и евентуалните опасности и изгоди.

Кои от посочените образци сте употребявали по време на вашата бременност? Какви бяха наблюденията ви по време на банкет? Споделете в мнения.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР