Бразилия взе първа победа на световното първенство след драматичен успех

...
Бразилия взе първа победа на световното първенство след драматичен успех
Коментари Харесай

Бразилия изстрада първа победа на световното с голове в добавеното време

Бразилия взе първа победа на международното състезание след трагичен триумф с 2:0 над Коста Рика. Петкратните международни първенци трябваше да чакат до добавеното време, с цел да пробият отбраната на костариканците, откакто попаденията на Филипе Коутиньо и Неймар паднаха след приключване на постоянните 90 минути.

Коутиньо се разписа във втората минута на добавеното време, откакто Роберто Фирмино завоюва топката във въздуха и халфът нямаше по какъв начин да пропусне от пет метра. Вторият гол, дело на Неймар падна в седмата минута на продължението.

Срещу себе си бразилците имаха доста добре проведен отбор на Коста Рика. Когато отбраната се пропукваше със мощни изяви се регистрира и вратарят Кейлор Навас.

Четвърт час преди края съдията Бьорн Кайперс в началото отсъди дузпа за бразилците, само че след това я анулира, считайки че Неймар не е бил фаулиран.

След два мача съставът воден от Тите има четири точки и направи решителна крачка към класиране на осминафиналите.

Селекционерът на Бразилия Тите направи единствено една смяна в титулярния си състав, като вместо контузения Данило стартира Фагнер. Коста Рика също беше с една смяна от 11-те, които изгубиха от Сърбия. Като ляв халф-бек стартира Браян Овиедо вместо Франсиско Калво.

От самото начало Бразилия взе самодейността и се настани трайно в половината на противника си. Петкратните международни първенци използваха основно левия фланг и атакуваха посредством Неймар и Марсело. От другата страна обаче доста рядко с топката играеше Уилиан, което разбалансира бразилския състав.

Костариканците залагаха на здрава и компактна игра в отбрана, след което разчитаха на бързи контраатаки, в случай че съумеят да откраднат топката в централната зона на терена. Най-добрата опция за отбора беше в 13-ата минута, когато Кристиан Гамбоа откри Селсо Борхес, само че ударът на последния мина настрана от левия дирек.

Бразилия по този начин и не успяваше да влезе в наказателното поле с топката, сблъсквайки се със сгъстената отбрана на Коста Рика. Футболистите в синьо трябваше да подхващат обходни дейности, само че те пък убиваха остротата в офанзивите.

 Бразилия изстрада първа победа на международното с голове в добавеното време
© Reuters

В 26-ата минута бразилците въпреки всичко вкараха гол, само че той беше анулиран поради засада на Габриел Жезуш. Марсело шутира, само че топката рикошира в бранител и попадна в Жезуш. Повторенията ясно демонстрираха, че при изстрела на левия бранител, нападателят е зад последния в костариканската защита.

Малко след анулирания гол Бразилия беше доста покрай това да открие. Прекрасно подаване на Коутиньо откри Неймар в наказателното поле, само че звездата на бразилците не съумя да овладее топката и Навас се намеси.

До края на първата част няколко пъти бразилски играчи излизаха на положителни позиции, само че последният пас се оказа неверен. Едва в 41-ата минута Бразилия съумя да насочи първи прецизен удар в мача, дело на Марсело. Изстрелът на бранителя обаче беше избавен от Навас.

 Бразилия изстрада първа победа на международното с голове в добавеното време
© Reuters

Второто полувреме стартира със промяна в бразилския лагер, откакто Дъглас Коста смени инертния Уилиан и петкратните международни първенци заиграха доста по-активно. Темпото към този момент беше доста по-високо, а в първите пет минути Навас няколко пъти беше заплашен.

Първо вратарят на Коста Рика имаше шанс, откакто Неймар не съумя да засече центриране и Навас улови. В 52-ата минута Коутиньо стреля от към 10 метра, само че застаналият на голлинията Гамбоа съумя да отклони топката и тя излезе в корнер.

Две минути по-късно вратарят на Коста Рика трябваше да се намесва още веднъж след удар на Коутиньо. Халфът на бразилците засече центриране от доста сложна позиция, само че с върха на пръстите си Навас съумя да почисти.

 Коутиньо беше измежду най-активните в отбора на Бразилия.
© Reuters

Коутиньо беше измежду най-активните в отбора на Бразилия.

Натискът на бразилците ставаше все по-силен, само че отбраната в бяло успяваше да удържи на офанзивите на южноамериканците. Вместо това Бразилия даже се оголи в отбрана и за малко не позволи гол, когато нападател на Коста Рика се озова пред вратата, само че в последния миг Жоао Миранда притича и мазета с глава.

С придвижване на времето и треньорът на бразилците Тите погледна по-смело в офанзива, сменяйки постройката. Той извади един от халфовете си Паулиньо, с цел да пусне на терена Роберто Фирмино.

В 72-ата минута за пръв път Коста Рика позволи сериозна неточност в отбрана, откакто остави Неймар непокрит с празно пространство към вратата на Навас. Нападателят овладя и опита да вкара доста красиво с фалцов удар от към 22 метра, макар че към него нямаше състезател на костариканците. Изстрелът на Неймар мина настрана от задачата.

Малко по-късно и Каземиро стреля с глава след центриране от корнер, само че прекомерно едва.

Най-важният миг в мача беше в 79-ата минута, когато Бразилия провежда контраофанзива. Жезуш откри по отличен метод Неймар в наказателното поле, а той залъга Джанкарло Гонсалес и падна. Първоначално реферът Бьорн Кайперс отсъди дузпа, само че след това прегледа повтаряне и реши, че нарушаване против бразилската звезда няма.

 Бразилия изстрада първа победа на международното с голове в добавеното време
© Reuters

Това още повече изнерви бразилците, които започнаха да спорят непрекъснато със съдията Кайперс. При всяка ситауция футболистите в синьо имаха искания към холаднеца, което пък докара до жълти картони на Неймар и Коутиньо.

Всичко отиваше към второ тъждество за бразилците, когато резервата Роберто Фирмино се регистрира с основна интервенция. Той завоюва висока топка в наказателното поле на Коста Рика, а Коутиньо се разписа от пет метра, давайки успеха на бразилците - 1:0.

Плеймейкърът на " селесао "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (273)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР