Братята в различни изследвания са ту българи ту гърци, ту

...
Братята в различни изследвания са ту българи ту гърци, ту
Коментари Харесай

Кои са Кирил и Методий и каква азбука създадоха

Братята в разнообразни проучвания са ту българи ту гърци, ту македонци
Двамата братя Кирил и Методий не са оставили писмени документи за своя живот и каузи и този факт с изключение на тайнства ражда и фалшификации още от първите години след основаването на писмеността им глаголица, та до наши дни. Техните възпитаници се пробват да пресъздават моменти от живота им, само че заради епохалната значителност на делото им няма еднопосочен отговор на въпроса до каква степен те са правилни на историческата истина. Сред най-важните извори за двамата братя, основатели на славянската книжовност, са “Пространно Кирилово житие ”, “Успение Кирилово ” от XII в., което македонците назовават “бугарски фалсификат ”, “Приложното житие на св. Методий ”, появило се в България след написване на “Пространното Методиево житие ”, което се популяризира също през XII в., “Асеманиевото евангелие ” от XI в., което за пръв път е в детайли изучено и обнародвано от проф. Богдан Филов, и няколко гръцки жития. Те са мотив за разнообразни тълкувания, в които всеки има свои причини и ги счита за “железни ”. А документалните извори за живота и делото на Солунските братя си остават все по този начин едни и същи в своята оскъдица.

Ние, българите, сме уверени в пълнотата на разбирането си, че те са основали българската писменост

Македонците пък преиначават езиковеда Ватрослав Ягич, който е учредител на сравнителното езикознание. Ученият твърди, че писмеността на братята е основана на база южнославянски акцент в региона сред Солун и Константинопол. И Путин преди 6 години се опря на тая доктрина и раздразни българското общество, което най-малко във връзка с писмеността на Кирил и Методий е единно, като сподели, че писмеността произлиза от “македонските земи ”.

Руснаците обаче и до през днешния ден са уверени, че братята са основали старославянски език, а не старобългарски, въпреки да стартират да го употребяват близо век след неговата писмена поява. Чехи и словаци се пробват да наложат разбирането си, че Кирил и Методий са основали точно тяхната писменост поради Моравската си задача. По-назад не остават и хървати и поляци, които пък “теглят ” към тяхната си книжовност. И тъй като всеки народ има своите учредения, то се е наложило мнението, че братята основават славянската писменост. Пак по този начин дълго време на подозрения и безкрайни разногласия е подложен и въпросът коя от кирилицата и глаголицата е първата писменост, до момента в който се стигне до окончателния отговор.

Какви са по генезис Кирил и Методий?

Никой не оспорва обстоятелството, че те са родени в Солун. Баща им е Лъв (Леон), майка им – Мария. В фамилията имало седем деца, от които Методий бил максимален, а Кирил – минимален. Относно народността на бащата и майката стартират, а и не престават до през днешния ден дългогодишни разногласия. През XVIII в. руснакът Стредовски афишира, че Лъв бил римски патриций, изпратен в Солун със фамилията си. След това редица учени го оборват с аргумента, че по това време всички християни, на управителни постове в Източната римска империя, били наричани “римляни ”, и тази доктрина е изоставена.

В идващите десетилетия Лъв “става ” грък, тъй като бил пълководец на флота, трети по сан в управата на Солун, в който град заради стратегическото му значение била съсредоточена голяма византийска армия. Като подобен той трябвало да води война против славяни и прабългари и естествено, не можело да бъде различен с изключение на грък. Опонират им обаче точно византийски летописи, съгласно които Лъв бил изпратен в Солун, тъй като бил славянин, каквото било и цялото население на тази област.

Поддръжниците на научната теза за гръцкия генезис на Кирил и Методий обаче имат и съответните причини – Кирил отива да учи в Константинопол в Магнаурската школа, където негов преподавател е бъдещият патриарх Фотий. След гибелта на татко им пък над Кирил и Методий попечителства чичо им Теоктист, който е регент на малолетния император Михаил III. Е, по какъв начин може да стане това, в случай че родителите им не са гърци и не са доближени на византийския императорски двор, се питат мнозина откриватели.

Заради това, че в писмеността им е залегнал южнославянският акцент, македонците одобряват двамата братя за свои далечни предшественици.

Веднага откакто приключва Магнаурската школа, Кирил е назначен за библиотекар на патриаршеската библиотека в храма “Света София ”. По-късно е изпратен с задача на изток, с цел да пази християнската религия против сарацините. По това време по този начин са наричани арабите мюсюлмани, които откъсвали територии от Византийската империя.

Мнозина създатели, защитаващи българския генезис на Кирил и Методий, се заравят в българската история и одобряват, че Лъв е потомък на българските ханове

Основание за това им дава фактът, че в “Успение Кирилово ” се цитира диалог на Кирил при визитата му при хазарите в Херсон. Когато го питат: “Какъв е твоят ранг, с цел да те сложим на съответното място? ”, той дава отговор: “Имах дядо, доста популярен и богат, който стоеше покрай царя. Но когато непринудено отхвърли дадената му висока чест, той бе изпъден и отиде в непозната земя, обедня и там ме роди. Аз потърсих предходната си прадядова чест, само че не можах да я реализира, тъй като съм Адамов внук. ”

От този разговор мнозина откриватели стартират да поясняват кой е този “дядо, доста популярен, който стоеше покрай царя ”. Едни одобряват, че това е хан Телериг, който заобикаля от България през 777 година вследствие на скрит план, заселва се в Константинопол, покръства се и приема името Теофилакт, а император Лъв IV му дава купата “патриций ”. Той се дами за Мария, братовчедка на императрицата.

Други учени пък настояват, че бащата Лъв е внук на хан Омуртаг, а надлежно децата му – негови правнуци. Като аргумент те одобряват обстоятелството, че синът на хана, Енравота, бил пропъден, тъй като приел християнската религия, и на престола бил качен Маламир.

Енравота, ослепен, прекарва няколко години в тюрма, преди да бъде съсечен, само че на брачната половинка и децата му е позволено да изоставен Плиска.

Те отиват в Константинопол и по императорска воля са устроени на високи постове. После синът му Лъв станал добър пълководец и по заслуги бил изпратен в Солун.

Оттук следва и разумното пояснение за какво тъкмо по времето на цар Борис I става покръстването на българския народ и приемането на християнската вяра – тъй като той е отдалечен братовчед на Кирил и Методий и точно по тази причина повиква учениците им да популяризират новосъздадената книжовност и да превеждат богослужебните книги.

А историята създава поредния си абсурд

В земите, в които се заражда християнството – Египет, Сирия, Палестина, Армения и крайбрежието на Средиземно море, към този момент са се настанили мюсюлманите. Кирил отива там в отговор на поканата на Джафар Муттувакил. В халифата по това време има и доста християни, останали в завладените земи. Сарацините, както всеки поробител, освен ги обложили с големи налози, само че и се присмивали на тяхната вяра. Те ги подигравали по какъв начин по този начин, откакто имали един Бог, го делели на три – Син, Отец и Дух. Именно с цел да отбрани християнството и Светата Троица, императорският съвет, управлявал от името на невръстния Михаил III, който в по-късни години ще си завоюва напълно нелицеприятното название Пияницата, изпраща тридесетгодишния Константин-Кирил.

По същото време Методий става пълководец на региона Склавиния, земите на днешна Източна Македония, дами се и има деца. Неизвестно по какви аргументи напуща поста си и се замонашва през 851 година в региона Олимп. Той не е познатият гръцки, а в региона Витиния, на изток от Босфора, на брега на Черно море. Турците по-късно я прекръстват на Кешиш даг (Планина на монасите). При него

в манастира “Вити ” след задачата при сарацините отива и Кирил

Областта е обитаема със славяни и както настояват някои от откривателите, заради ежедневните контакти братята изучили добре езика им. С тях са и учениците им Климент, Наум и Ангеларий. Отшелничеството им прекъсва император Михаил III, който по съвет на патриарх Фотий ги изпраща на задача в Херсон. Това става през 860 година Историята мълчи какво е станало с учениците им, които по това време са двадесетинагодишни. Вероятно са останали в манастира.

И тук се появява нов мотив срещу гръцкия генезис на Кирил и Методий. Обяснението, че за няколко години във Витиния са научили толкоз добре славянски, че да създадат и писмеността, не устоя. Тогава други откриватели, които поддържат гръцкия генезис, одобряват, че още от дребни братята научили съвършено славянски език на... пазара в Солун. И това не прави кой знае какъв брой работа просто тъй като не може да е правилно, и при започване на XIX в. Васил Априлов обобщава мнението на доста откриватели, което и ще се наложи: “Кирил и Методий са си чисти славяни ”.

Допълва го и Любен Каравелов: “Ние в никакъв случай не можем да повярваме, че един чист грък ще се реши да отвори очите на своите врагове, т.е. той ще се грижи за образованието и развиването на това племе, което е безпокоело неговото родно място ”.

Хипотези и загадки има и за какво и къде Кирил и Методий основават славянската писменост

Според едни учени това е станало, откакто Методий се отхвърля от светския живот и постъпва в манастира “Вити ”, където отиват и брат му и техните трима възпитаници. Мнозина виждат в този акт могъществото на духовното прояснение. Реалистите обаче им отвръщат, че чичо им Теоктист изгубил борбата с другия регент на малолетния император Варда и по тази причина бил пропъден от столицата. Голяма група учени оборват и тази доктрина за основаване на славянската писменост във Витиния и считат, че братята са я сътворили в Константинопол. Трета част не я свързват с несъмнено място, тъй като прецизират, че това е дълъг развой, който е приключен директно преди Моравската им задача през 863 година Там те към този момент са със своите възпитаници, които през днешния ден почитаме като Свети Седмочисленици. В своя поддръжка акцентират, че Кирил и Методий са носели свои преводи на Евангелието и Псалтира при задачата си в Херсон още през 860 година

От всички тези неясноти и разногласия има две дати за основаване на славянската писменост – 855 и 862 година

Няма единно мнение и за какво братята я основават. Мнозина откриватели, най-много български и съветски, одобряват, че това е от родолюбиви подбуди, тъй като славяните и българите си нямали свое четмо и писмо. Други одобряват, че това е задача, сложена им от император Михаил III, и напълно не ги е водело родолюбието, а са си били византийски политически сътрудници, тъй като империята посредством християнизацията на многочислените славяни и доста по-малкото прабългари, които от ден на ден се смесват, и преводите на богослужебни книги на техен език е желала да укрепи своите позиции. През 842 година славяните във Византийската империя са били всеобщо покръстени и основаването на тяхна книжовност след този акт към този момент става неизбежно. По това време Моравия пък е обект на немски, римски и византийски ползи. Поради преобладаващото славянско население князът ѝ Ростислав се обръща към византийския император да му изпрати мисионери.

Константин-Кирил Философ умира при визитата си в Рим по покана на папа Адриан II и е заровен в римската базилика “Сан Клементе ”. Папата взема решение, че Бог може да се популяризира и на славянски език. Брат му Методий умира във Велехрад, където се счита, че е гробът му. Напоследък прекомерно безапелационно звучи хипотезата, че е заровен в село Микулчице в Южноморавския край. От учениците им Наум, Климент, Горазд, Сава и Ангеларий доближават до България. Горазд и Ангеларий по-късно отиват в югозападните български земи. Погребани са в Берат, Албания. Климент е заровен в църквата “Свети Пантелеймон ” в Охрид. Гробът на Наум е в манастира “Свети Архангели ”, издигнат от него на брега на Охридското езеро. Гробът на Сава остава незнаен.

Откъс от “Пространно Кирилово житие ”

Когато философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и повдигнаха триезичната разкол, говорейки: “Човече, кажи ни по какъв начин така ти в този момент си основал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой различен: нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито Йероним, нито Августин. Ние знаем единствено три езика, с които е почтено да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския ”. Философът им отговори: “Бог не изпраща ли дъжд еднообразно на всички? Също така и слънцето не свети ли еднообразно на всички? И не дишаме ли еднообразно всички въздух? И по какъв начин вие не се срамувате, като признавате единствено три езика и като повелявате, щото всички други нации и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми: Бога за безпомощен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или злорад, та не желае? ”

*****

За Адриан II:

Когато било показано тяхното дело на папата и той видял, че преводът на Писанията на тоя език е рожба на духовна берекет на същинска апостолска душа, не знаел какво да прави от наслада.

А папата, като одобри славянските книги, освети ги и ги постави в църквата “Света Мария ”

Григор Николов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР