Браншов преглед по условията на труд бе иницииран от Федерацията

...
Браншов преглед по условията на труд бе иницииран от Федерацията
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели на борба срещу сивата икономика в леката промишленост

Браншов обзор по изискванията на труд бе иницииран от Федерацията на самостоятелните синдикални организации от леката индустрия след сключване на съглашение с Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “. Това стана ясно по време на конгрес по здравословни и безвредни условия на труд в бранш лека индустрия.

Рамката, която се залага в съглашението е построена на основата на разбирането, че обществения разговор е значим запас за осъществяване на задачите на политиката по БЗР и отбраната на правата на служащите. На тази основа, дейното, градивно и стабилно присъединяване на работодателите и служащите и техните организации се преглежда като залог за възстановяване изискванията на труд в предприятията.

„ Ще се водим от положителните практики измежду лоялните работодатели в сектора, които е належащо да задават стандарти на държание посредством обществения разговор и груповите трудови контракти “, съобщи по време на откриването Цветелина Милчалиева, ръководител на ФНСОЛП. Тя изясни, че задачата е предприятията от леката индустрия да бъдат превърнати в съвременни, разрастващи се и проспериращи, да се спомогне за създаване на нова просвета на предотвратяване от трудови злополуки и професионални болести за ограничение на трудовия травматизъм и изгубените в резултат на това работни дни. Основната цел е да се набележат съответни дейности за битка с недекларирания труд, като едно от проявленията на сивата стопанска система и обществения дъмпинг, а оттова и разширение на опциите за контролиране на индустриалните връзки посредством разговор и договаряне.

Ключът към триумфа се крие точно в спазването на законодателството и вътрешните правилници за БЗР и в осъществяването на груповите контракти. За да бъде сполучлив общественият разговор на равнище дружество, и двете страни – и работодателите, и синдикатите - би трябвало да си имат взаимно доверие и почитание, с цел да могат да работят дружно за разрешаването на евентуални спорове

По време на форума бяха показани и главните рискови фактори на работната среда. Най-големите са шумът, прахта, физическото натоварване, осветеността, микроклиматът, вибрациите и химическите сътрудници.

След подписването на съглашението бяха изведени няколко приоритни области, по които да се работи отсега нататък: Акценти от Дискусията на резултатите от лично изследване /анкетиране/ на структурите на ФНСОЛП, установяване на целите за деяние за смяна, създаване на съответен проект за деяние, обезпечаване на ангажираност на участниците и систематизиране на отговорностите във времето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР