Бойко Борисов не е единственият премиер, пред чиято къща текат

...
Бойко Борисов не е единственият премиер, пред чиято къща текат
Коментари Харесай

Хиляди протестират срещу Нетаняху в Израел

Бойко Борисов не е единственият министър председател, пред чиято къща текат митинги. Хиляди протестиращи се събраха нощес пред резиденцията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в най-големия митинг против него от последните седмици. Демонстрации имаше с изключение на в Йерусалим и пред лятната му къща в Кесария, както и на кръстовища в доста други градове.

Протестите, които желаят оставка на премиера и държавното управление поради ограниченията против КОВИД-19 и корупцията, не престават към този момент няколко седмици, само че международните медии регистрират, че за първи път в тях вземат участие толкоз доста хора. Според един от уредниците, стачкуващите са били към 30 000, до момента в който медиите приказват за 10-15 хиляди участници.

Първоначално Израел беше окуражителен за ограниченията за битка с пандемията, само че откакто през май страната стартира последователно да излиза от карантината, броят на инфектираните стартира още веднъж да се повишава. Самият Нетаняху призна, че някои от карантинните ограничения са анулирани прекомерно преждевременно, да вземем за пример отварянето на кафенетата и заведенията за хранене, напомня БГНЕС. От началото на епидемията в страната са се заразили 72 000 индивида, от които 523 са умряли. Хората обаче стачкуват против растежа на безработицата и тежките стопански условия, провокирани поради карантината.

Въпреки че Нетаняху се пробва да неглижира случавщото се, митингите не наподобява да стихват, а в четвъртък и в събота са изключително мощни, разяснява " Гардиън ". Сред лозунгите има и доста, ориентирани против корупцията. Би Би Си пропомня, че 70-годишният Нетаняху е първият политически водач в историята на страната, който ще бъде изправен пред съда по обвинявания в корупция, шикалкавене и корист с доверие, до момента в който е към момента на власт. Самият министър председател отхвърля всички обвинявания.

Провеждащите се сега митинги са най-големите в Израел от 2011 година насам. Безработицата в страната е 21%, хората недоволстват, а против полицията има обвинявания, че употребява несъразмерна мощ да противодейства на митингите, като унищожава палатките на участниците в тях, арестува десетки души и употребява водни оръдия против множеството. На митингите се появяват и провокатори, които влизат в спор с протестиращите.

В последните дни големи демонстрации имаше и в Берлин.
10 000 стачкуват в Берлин срещу ограниченията против COVID-19
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР