Бойко Борисов и Цвета Караянчева слизат от лимузините на НСО.

...
Бойко Борисов и Цвета Караянчева слизат от лимузините на НСО.
Коментари Харесай

Свалят охраната на Фандъкова. На Гешев – на половина

Бойко Борисов и Цвета Караянчева слизат от лимузините на НСО. Йорданка Фандъкова, конституционните конституционните съдии и зам.-председателите на Народното събрание – също. Държавна защита повече няма да се поставя на министър председателите и ръководителите на Народното събрание до 4 години след освобождението им от служба.

Главният прокурор пък ще бъде охраняван само при потвърдена нужда. Това плануват промени в Закона за НСО, импортирани в Народното събрание от " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". Поправките са подписани от седем депутати, измежду които Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон. Мотивите им са, че сега активността на службата изисква изцяло непростим и непотребен разход на пари.

По закон на основния прокурор в страната се обезпечава персонална защита и профилиран превоз, а при нужда, той се охранява и при служебно пътешестване в чужбина. Сега депутатите оферират и защитата му в страната да е единствено при потвърдена нужда. МВР-шефът Бойко Рашков пък разкри преди дни, че Гешев се охранява от Бюрото за отбрана на очевидци, което предходната година не е защитило нито един очевидец, а има голям бюджет.

Според вносителите на поправките " няма нито една смислена причина " да бъде охраняван от НСО кметът на София, тъй като общината има задоволителен бюджет да му обезпечава при потребност защита и превоз.

" Парите на данъкоплатците не следва да служат за обезпечаване на първокласен живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани рационално и единствено с оглед ползите на данъкоплатците, което в съответния случай не е налице ", пишат още депутатите от " Изправи се.БГ! Ние идваме! ".

Последната смяна, която те оферират в Закона за НСО, е в състава на комисията, която взема решение за типа, обсега и периода на продължаваната защита. В момента ръководител на комисията е шефът на НСО, а членове са ръководителят на ДАНС и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Предложението е решението да се взема само от шефа на НСО, а в комисията да влезе вътрешният министър, само че дружно с шефа на ДАНС да могат да дават само мнения, без да имат право на глас при вземането на решение.

" Министърът на вътрешните работи следва да бъде член на комисията с цел да може да бъде упражняван надзор за целенасоченост и правомерност ", се споделя още в претекстовете на законопроекта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР