Бойка Дангова е родена на 2 септември 1975 г. в

...
Бойка Дангова е родена на 2 септември 1975 г. в
Коментари Харесай

Бомба в "ШОУ"! Легендарна фолк звезда: Между мутрите стояха известни политици

Бойка Дангова е родена на 2 септември 1975 година в гр. Пазарджик. Завършва музикално обучение в Разград със компетентност гъдулка. През годините на музикалната си кариера взима присъединяване в редица концерти и фестивали, по-значими от които са тези на „ Пирин Фолк “ Сандански и изнасянето на независим концерт в зала „ Универсиада “ през 2000 година В момента Бойка Дангова е солист в представителния отбор на въоръжените сили на Република България. На тазгодишния „ Пирин фолк “ тя ще се яви с песента „ Горо, ле горо “ в дует с Денислав Нанков. Говорим си с нея за идното й присъединяване във фестивала, за предишното й като попфолк певица, за мутренските времена, за славата и приятелите.

- След броени дни ще се явите на фестивала „ Пирин фолк “. С какви упования тръгвате към Сандански?
- Нямам упования. Отивам на „ Пирин фолк “, тъй като от дълго време не съм се появявала на подобен конгрес и сега приготвям албум с фолклорни песни, а това парче е едно от тях. Това е един добър метод да показва песента пред по-широка аудитория.
С моя дуетен сътрудник Денислав се познаваме към този момент повече от 20 години. Той беше възпитаник и момче, което харесваше песните, които правех в зората на попфолка. Идваше на всички мои изяви и в следствие станахме другари. Когато се ожени, му станах кума. Има едно прелестно семейство, което аз обичам. На двамата му сина – близнаци съм кръстница. Денислав от край време обича да пее, занимава се с това, интересува се, дори доста пъти на мен ми е помагал в обработката на симбеци. Реших да го поканя да изпее с мен тази ария. Справи се прелестно. Текстът на песента пък е на едно момиче от Пловдив, което също от 20 години върви по всички мои участия.

- Запозната ли сте с фестивала и следили ли сте неговото развиване през годините?
- Явявала съм се няколко пъти при старите уредници. Миналата година наблюдавах фестивала, чух песните и дръзвам да настоявам, че всичко беше издържано. Сега към този момент мога да кажа, че и организацията е добра. Това е конгрес, който се следи от много хора и по тази причина се веселя, че имам опция да си показва песента тъкмо там.



- Вие сте на музикалната сцена от зараждането на попфолка, където бележите големи триумфи. Присъства ли този род към момента в живота ви?
- Почти не! Работя в заведение, в което се пее 90% единствено национална музика, работя и към представителния отбор на въоръжените сили на Република България, където извършвам най-вече национални песни, понякога поп. Да си призная, аз даже не чувам попфолк в последно време. Когато отивам на участия, пея мои остарели попфолк песни, само че единствено когато някой ги изиска.

- А подхожда ли ви насоката, в която се трансформира през последните години?
- Със сигурност има доста хубави неща, само че аз не съм на 100% осведомена, че да го разясня. В момента даже не мога да се сетя коя е последната ария, която слушах от този жанр. Не чувам, с цел да давам оценки и да бъда аршин.

- Кой е превратният миг, в който си казахте, че спирате с попфолк и продължавате единствено с фолклор?
- Не е имало тъкмо подобен преломен миг, нещата се случиха гладко. Освен това аз съм приключила музикалното си обучение с гъдулка. Първоначално съм се занимавала с национална музика, учила съм този жанр. Така стана, че едно време се слушаше повече попфолк и направих песни в този жанр, само че моите песни не са типичната чалга. Никога не съм се отказвала от националната музика и в албумите ми има включени такива песни.

- Като реализатор с музикално обучение ядосвате ли се на самозванци, които изяждат хляба на в действителност пеещите?
- Известността и това да печелиш пари от музиката е комплекс от доста неща – гений, амбициозност, съобразителност, неизменност и куп други неща. Ако един надарен човек не може да се промотира и осъществя, може би му липсва някое друго качество. Други пък компенсират неналичието на гений с повече безсрамие. Освен това хората преценят кой да харесват и кой не. Ако съгласно вас творчеството на даден реализатор не коства, то за различен това е шедьовър. Изкуството е доста релативно нещо, няма черно и бяло. Да, има искрено доста подправени артисти, само че пък по този начин ще има място за съпоставяне и ще изпъкнат по-добрите.



- Ако би трябвало да теглите чертата – славата какво ви донесе? Повече са позитивите или пък негативите?
- Позитиви, аз съм доста удовлетворена. Всички хора, с които съм се срещнала при започване на моята кариера, до ден сегашен са ми другари и си оказваме помощ. А това, че ми е лишило от персоналния живот… изобщо няма нищо такова. Доволна съм!

- Успяхте ли да запазите другарски връзки с някои от известните ви сътрудници?
- Да, с всички реализатори, с които започнахме в средата на 90-те години, до момента сме в положителни връзки. Има такива, с които постоянно се чуваме. Запознала съм се с доста хубави хора, положителни реализатори, с които сме другари.
Четох мненията в страницата на „ Пирин фолк “ под нашата ария с Денислав и видях, че Нелина е коментирала: „ Песента е доста хубава, поисквам ви триумф “. Еми Стамболова също е изказала възхищението си. Не мога да се оплача въобще.



- Разкажете някоя забавна преживелица от тези прословути „ мутренски времена “. Имали ли сте проблеми с тях?
- Пазя се към този момент от тези разкази, отхвърлих и на Гала, и на Иван и Андрей… Имало е ужасно доста случки, от време на време ме е било и боязън. Но съответни проблеми или заяждане не съм имала. Но са стреляли в ресторанта, до момента в който пея, Слава Богу не по нас. Казвали са ми, че ще ме качат в багажника и ще ме отвлекат, само че съм го приемала като смешка. Даже веднъж Баровеца ми сподели да се скрия в кухнята, че към този момент имало една отвлечена певица. Та тогава се крих в кухнята цяла вечер. Безброй случки има, само че са били естествени за тогавашното време.

- Пяли ли сте на политици и можете ли да извършите паралел с мутрите?
- Едно време пеехме на мутрите и сред тях стояха много известни политици. По време на мероприятие мутрите определяха какво ще се случва, а политиците стояха като посетители, които са признателни, че са поканени.

- И за край да попитам, с изключение на националния албум, който подготвяте, къде могат да ви чуят вашите фенове? Мислите ли за музикален контракт, за нови клипове, телевизии…?
- Мисля за клипове, само че за музикален контракт - не. Сама съм си продуцент на албума, само че в този момент с контактите си с ‚Ара “ виждам, че нещата се случват добре. Вече имах диалог с Ненчо Касъмов и мисля да сключа контракт с тях – дали за разпространяване, за видеоклипове и така нататък Искам новите ми песни да видят бял свят, тъй като са хубави.

_____________________________________________________________________________________________________________

От 8 до над 70-годишни на сцената на „ Пирин фолк “

Тази година ще се организира 26-то издание на неповторимия по рода си интернационален фестивал за авторска македонска ария и изпълнителско изкуство „ Пирин фолк “ Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в състезанието за деца – „ Детски Пирин Фолк “. Най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният малко над 70.
На 24 август в Летния спектакъл 20 деца на възраст сред 8 и 15 години от всички краища на България, както и едно дете от Македония, ще мерят сили в изпълнителското изкуство онлайн на ария от македонска фолклорна област. Специални посетители с рецитал ще са три генерации артисти Гоцеви: емблемата Георги Гоцев, наследник Иван и внук Георги. Те ще поднесат специфична изненада на публиката. След тях, още веднъж като знак на последователност сред поколенията, ще се изявят фолклорната икона Гуна Иванова и внучките й Ива и Велислава Костадинови.



На 25 август ще се проведат двата състезанието: за авторска македонска ария и за изпълнителско изкуство. Във всеки от тях ще чуем 15 песни, като тази година присъединяване ще вземат 6 дуета и 1 трио. Сред участниците са както реализатори с над 20 години на сцена, по този начин и скоро почнали професионалната си кариера артисти. Специален посетител с рецитал ще е македонската звезда Наум Петрески, който ще зарадва и със свои остарели, по този начин и с нови песни.

На 26 август ще се състои галавечерта с награждаване на спечелилите. Специалните посетители ще са Вили Рай, която ще показа микс от песни, изпълнявани на сцената на фестивала, както и емблемата на македонската ария Румяна Попова.
„ И тази година мотото на фестивала е „ Магията на традициите “ – продължаваме с главната си цел за завръщане към изконното, обичайно македонско звучене и визия на Пирин фолк “, споделя шефът Ненчо Касъмов. „ Като фестивал с най-голямо медийно отразяване и трите вечери ще се предават непосредствено по Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, Българска национална телевизия Свят, а галавечерта и по БНТ1, по радио „ Зорана “ и радио „ Белла “, както и в YouTube и Фейсбук “, добавя той.

____________________________________________________________________________________________________________

Дъщерята на Хари Христов учи за оперна певица

Легендарният реализатор от зората на попфолка Хари Христов също е измежду участниците на тазгодишния „ Пирин фолк “. Той ще се показа в дует с Таня Стоева.
Хари се занимава с музика от дете, защото родителите му го отглеждат с фолклорни песни. В края на 80-те години записва първите си песни на фолклорна основа, а по същото време по сватби и кръщенета извършва сръбски песни.
Зад гърба си има издадени три албума с разнообразни музикални компании. През 1998 година се дами за брачната половинка си Йорданка, а през същата година се ражда щерка им Мелинда, която е позната на българските фенове от музикалните риалити формати „ Пей с мен “ и „ Гласът на България “.


От „ Пирин фолк “ той няма упования, защото от дълго време премиите не са значими за него, просто желае да се срещне с другари и сътрудници. „ Тръпката при излизането на огромната сцена постоянно я има, без значение какъв брой години са минали и какъв опит е натрупал човек “, споделя той пред „ ШОУ “.
Категоричен е, че попфолкът се е трансформирал в поп, а попът в попфолк. Не дава оценки на жанра, само че счита, че щом се харесва от хората, значи смяната е за добре.



Дъщеря му Мелинда учи за оперна певица. „ Иначе върви по участия, би трябвало да си изкарва хляба. Не се е отказала от музиката. Има мераци да прави песни и да я дават по малкия екран. Но не желае да скача от един път “, споделя той.
Баладата му „ Двама братя “ е била обичана на така наречен мутри. „ Може да се каже, че ми липсва това време и тези хора, които ценяха музиката и я подкрепяха. Но в този момент пък има други, които са зад завесата и никой не ги знае – меценати “, безапелационен е артистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР