Боян Радев: Вратите на майсторите бяха винаги отворени за менМного

...
Боян Радев: Вратите на майсторите бяха винаги отворени за менМного
Коментари Харесай

Боян Радев: Вратите на майсторите бяха винаги отворени за мен

Боян Радев: Вратите на майсторите бяха постоянно отворени за мен
Много съм горделив с българските художници, постоянно вратите на старите и нови майстори бяха отворени за мен. Това сподели колекционерът Боян Радев по време на представянето в Национална изложба на каталога „ Колекция Боян Радев. Българска живопис ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Двукратният олимпийски първенец по битка от Перник описа, че поради една манерка се захваща с битката, а станал колекционер, откакто художник му подарил картина. Оттам насетне стартира да обикаля майсторите и да желае да му подарят картина. Така за 15 дни събрал към 30 платна. Днес броят на платната е голям.

„ Всеки един колекционер мечтае да има азбучник на сбирката си. Аз съм доста горделив с каталога, само че най-вече съм горделив, че владея тези картини. Това е първият ми азбучник. Аз мога да направя 3-4 такива каталози, само че има неща, които не си ги демонстрирам. Сега групирам други създатели ”, съобщи Боян Радев.

Радев добави, че персонално се е познавал с художника Васил Стоилов, който назовава бай Васил и има над 30 негови творби, само че едвам 6 от тях посетителите на Двореца могат да видят до края на този месец.

Сред останалите създателите са Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Иван Ненов, Ненко Балкански, Жорж Папазов, Давид Перец, Елиезер Алшех и доста други, които построяват образа на актуалното изкуство през XX в.
 Боян Радев показа в Национална изложба на каталога „ Колекция Боян Радев. Българска живопис ” Боян Радев показа в Национална изложба на каталога „ Колекция Боян Радев. Българска живопис ” / БГНЕС
Радев изясни, че събира единствено творби на български създатели и желае да бъде възприеман като колекционерът, а не борецът.

Кураторът на изложбата Сузана Каранфилова сподели за БГНЕС, че експозицията е в галерията от август и на няколко пъти срокът ѝ е бил удължаван поради големият интерес към нея. По нейни думи отпечатването на каталога е естественото продължение на експозицията и в него са поместени 91 картини, които се разполагат в 6 зали в Двореца.

„ 18 000 гости са видели картините от сбирката на Радев до този вторник. Освен картините, каталогът съдържа текст на куратора, изявление с колекционера, биографични данни за Боян Радев, за триумфите му в спорта, колекционерството ”, разясни кураторът и добави, че каталогът може да се закупи от галерията.

Плановете на колекционера са идната галерия в галерията да бъде с картини на Бенчо Обрешков, а в идните месеци да направи галерия и в родния си Перник, както и зала да бъде кръстена на негово име. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР