Ботев (Пловдив) и ЦСКА-София разпространиха официални позиции, в които призоваха

...
Ботев (Пловдив) и ЦСКА-София разпространиха официални позиции, в които призоваха
Коментари Харесай

Ботев и ЦСКА-София искат оставката на шефа на съдиите

" Ботев " (Пловдив) и ЦСКА-София разпространиха публични позиции, в които приканиха за оставката на шефа на Съдийската комисия на БФС, унгареца Виктор Кашай.

Нещо повече - приканват и останалите български клубове да се причислят към декларацията на " канарчетата ".

Вчера " Ботев " изиска пояснение от БФС и Семеен кодекс за анулирания гол на отбора в първата минута на мача с " Лудогорец " в Разград предишния уикенд. От видеоповторенията не се схваща за какво попадението не бе зачетено, нарушаване в средата на терена - повода за решението на рефера, няма.

Днес " жълто-черните " втвърдиха позицията си с настояването за освобождение на Кашай, който дни по-рано даде конференция, на която изясни по какъв начин работи ВАР. Бившият първокласен рефер на ФИФА призна за неточности, само че като цяло даде висока оценка за работата със системата в България.

От седмици и ЦСКА-София недоволства от родните съдии и използването на видеоасистента. Вчера " Лудогорец " отговори на " алените " и на " Ботев ", заявявайки, че също може да има искания за ощетяване.
Позицията на " Ботев "
" Ботев " (Пловдив) публично инициира дейности против управлението на Съдийската комисия към Българския футболен съюз и в частност против ръководителя ѝ - Виктор Кашай.

Клубът ни е твърдо решен да търси поддръжка от другите български клубове и дружно да желаяме оставката на господин Кашай.

Вярваме, че систематичните неточности и неквалифицираната работа на съдиите въздействат извънредно отрицателно на качеството и имиджа на българския шампионат. Още повече, че те все по-често са определящи и за крайните изходи от мачовете у нас.

Убедени сме също по този начин, че и голям брой други клубове, сходно на нашия, към този момент са станали жертви на необяснимите решения на българските рефери от началото на сезона. Решения, които очевидно господин Кашай счита за изцяло в границите на естественото.

Нормално ли е обаче при съществуването на ВАР система българските съдии все по-рядко да разчитат на личната си експертиза и все по-често да протягат ръка към слушалката или монитора? Те за жал обаче по никакъв начин не им влизат в приложимост, тъй като макар тези софтуерни улеснения, грешките освен не понижават, а безусловно парадоксално се усилват.

В добавка към това следва да отбележим, че ръководителят на Съдийската комисия - господин Кашай, напълно разумно не вижда тези неточности, защото неговото време в България е мощно лимитирано. Предпочита се връзка по телефона и разредени онлайн срещи. Наблюдението и анализът липсват от неговите способи на работа. Липсват и събрания на Съдийската комисия.

Цялата тази безредна, безотговорна и непрозрачна конюнктура в българското съдийство го върна с десетки години обратно и докара до две очевидни трендове, против които ние се разгласяваме твърдо срещу - толерирането на избрани тимове и поддръжката и слагането на “чадър ” над съответни съдии.

Ботев Пловдив е клуб с дългогодишни обичаи в българския футбол. Жълто-черното семейство е едно от най-верните в родния спорт. Когато някой се пробва напълно целеустремено да му вреди, ние няма по какъв начин да не реагираме.

Приканваме всички български клубове да подпишат нашата декларация и дружно да се обявим срещу управлението на Виктор Кашай и да желаяме неговата оставка.

Време е да се противопоставим на подмолните деяние в българското съдийство.

Дойде моментът за решителни дейности.

Сигурни сме, че те ще бъдат в интерес освен на Ботев, само че и на целия български футбол.

Съобщението на ЦСКА-София

ЦСКА се причислява към апела на " Ботев " (Пловдив) за отстраняването на Виктор Кашай от позицията началник на съдиите, като желаеме да призовем и за цялостни съществени и навременни промени в работата на реферите.

Заставаме твърдо зад подхванатите от " Ботев " (Пловдив) начални стъпки за решаването на проблем, който визира целия български футбол и за който нееднократно сме алармирали. Превърна се в наклонност през годините едни и същи клубове да бъдат пострадали и тежко ощетявани на терена за сметка на други. Отново през годините се убедихме, че е нужна единна позиция от страна на всички наранени от „ човешките ” или не толкоз човешки, колкото умишлени, неточности на съдиите в българското състезание.

Грешки, от които страда целият български футбол, а равнището пада стремглаво с всяка минала година. Липсата на обективност, ясни критерии за разглеждане на противоречивите обстановки, нелогични решения и тенденциозни отсъждания са единствено част от всичко това, предизвикващо гнева на футболната общност. И до момента в който за ЦСКА всичко това се трансформира в по-скоро традиция, то този сезон броят на недоволните с съображение пораства. Вярваме, че е време да обединим старания и да не позволим разрухата на българския футбол да продължи.

Призоваваме всички клубове да се включат в подписката за отстраняването на Виктор Кашай, като не спрем дотук. Нужни са синхронизирани дейности за цялостна смяна в образа на футболната среда в България.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР