Ботев ни завеща идеалите си, въпросът е дали ние днес,

...
Ботев ни завеща идеалите си, въпросът е дали ние днес,
Коментари Харесай

Паргов: Ботев ни завеща идеалите си, но ние достойни ли сме днес за тях?

Ботев ни завеща идеалите си, въпросът е дали ние през днешния ден, като общество, сме почтени за тях. Опитваме ли се да ги реализираме или ги забравихме в последните 28 години?

Тези въпроси сложи водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, който взе участие в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на великия български стихотворец, журналист и бунтовник Христо Ботев. На събитието пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина участваха заместник-председателите на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София проф. Ваня Добрева и Христо Проданов и народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “.

" Миналото лято отбелязахме 180 години от рождението на Васил Левски, бяхме пред паметниците, изнасяхме речи, само че можем ли да кажем, че направихме и крачка напрад, с цел да реализираме фантазията му за чиста и свята република? На този и на още доста въпроси би трябвало да си отговорим в дни като днешния, разяснява Калоян Паргов. - Трябва да знаем какво вършим, на къде вървим и къде ще бъдем след 5, 10, 15 години. За нас, като политици, е доста значимо да отговорим на тези въпроси, тъй като го изискуем на жителите на България. Ако родината ни тогава също е на дъното на европейските ранглисти за качество в другите сфери, в случай че и тогава младите всеобщо напущат страната, значи не сме почтени за заветите на Ботев и Левски. И би трябвало да се срамим ".

Лидерът на столичните социалисти напомни, че през 2018 година следва да отбележим доста кръгли годишнини. " Най-важната от тях е 140 години от Освобождението на България. В подобен миг сме длъжни да създадем равносметка, сподели Калоян Паргов. - И тя не е в наша изгода. Днес, когато обществото ни е толкоз мощно разграничено, когато нямаме ориентири, когато младите не намират причина да останат в родината си, имаме потребност тъкмо от непримиримия дух на Ботев. На поета-бунтар, на индивида, който не позволява взаимни отстъпки с концепциите и идеалите си и не се помирява с овчедушието на българина. На героя, който не търпи измяната и го смята за максимален грях. На революционера, който е твърдо уверен, че хората би трябвало да са свободни и да живеят като братя ".

Калоян Паргов разяснява също, за какво е толкоз значимо проучването на Ботев в учебните заведения. Според него е нужно да се обърнем към публицистиката, към гениалната му лирика и да потърсим опора и ентусиазъм поради бъдещето ни.

„ Днес изключително настоящо звучи творчеството на Ботев, обвързвано освен с националната независимост, само че и със обществената независимост. Българинът в 21-и век е все по-силно стопански подвластен. За страдание, все по-трудно става човек да позволи обществените си проблеми. Не можем да кажем, че живеем в демокрацията, за която толкоз бленувхаме, откакто не разполагаме със обществена независимост, безапелационен е Паргов. - Тази обществена независимост събира в себе си опцията да работиш, опцията да създадеш и да живееш почтено със фамилията си, да си благополучен. Затова е толкоз значимо почтено да си дадем сметка къде сме и какво вършим. И да стартираме да градим мостове, вместо непрекъснато да разделяме обществото “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР