Ботев е една прелюбопитна личност – той е гениален поет

...
Ботев е една прелюбопитна личност – той е гениален поет
Коментари Харесай

Величието на Ботев: Какво знаем за поета революционер?

Ботев е една прелюбопитна персона – той е талантлив стихотворец и надарен журналист, а около всичко това и най-много, той е българският национал-революционер, който със саможертвата си демонстрира по какъв начин би би трябвало да се служи на една национална идея, по какъв начин би трябвало да се бориш, с цел да постигнеш фантазията си за една свободна и демократична България.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ историкът и утвърден специалист доц доктор Пламен Митев. По неговите думи приживе Ботев е и долюбван, само че и ненавиждан.
Той има доста съперници, защото той стряска, той тормози, той се явява рисков за доста от тези българи, които се афишират срещу революционните дейности и радикалната битка за отменяне на непознатото агарянско робство.
Ботев е най-радикален в обществените си възгледи измежду цялото това потомство, което поема върху плещите си подготовката и реализацията на българската национална гражданска война, уточни доктор Митев.
Ботев от първите си изяви като журналист и стихотворец залага на тези правила, свързани със обществената правдивост. Той се афишира срещу чорбаджийската каста, срещу ония богаташи, които пилеят милиони за свое наслаждение, само че не дават нищо за народа.
Според историка в учебникарската книжнина и в известните изявления, в това число и в медийните изяви, свързани с българската история, има доста мантри, доста идеологеми и измислици, които за жалост мъчно могат да бъдат преодолени с един размах, тъй като става дума за натрупвания към този момент повече от 140 години след Освобождението на България.

„ В края на XIX в. с помощта на Захари Стоянов, Стоян Заимов и още няколко оживели след Освобождението български поборници се основава един народен сантиментален роман за нашето национално-освободително придвижване, който по-късно се доразвива от първото потомство професионални българки историци и в действителност толкоз дълбоки корени е пуснал този сантиментален роман, че е невероятно да бъде внезапно изчистен “, разяснява доктор Митев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР