Борисов ще получи възможност за снимка с Тръмп и потупване

...
Борисов ще получи възможност за снимка с Тръмп и потупване
Коментари Харесай

Илиян Василев: Борисов ще получи снимка с Тръмп, но дали ще има подкрепа за енергийните проекти

Борисов ще получи опция за фотография с Тръмп и потупване по гърба, както и типичната доза хвалебствия. Дали обаче ще получи ангажимент от американският президент против наказания от Конгреса на Съединени американски щати и другите институции против Турски поток и другите планове през България, който да разреши на Борисов да маневрира и помогне на жизненоважни планове на Кремъл, остава отвън зоната на прогнозируемото.
Такъв въпрос задава в коментара си отдаден на идното посещаване на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати анализаторът и някогашен дипломат на България в Москва Илиян Василев. Ето част от прогнозата му:

" Предстоящото пътешестване на премиера Борисов до Вашингтон може да се диагностицира и през призмата на транзакционната политика. Трудно е да се дефинират възвръщаемостта и крайните бенефициенти на сходна политика, само че можем да се вгледаме във вероятния подтекст изведен от учебниците на Кремъл. Повечето сюжети за вероятни транзакции и стратегически покупко-продажби в нашия проблем, несъмнено са над опциите на българския министър председател.

Независимо по какъв начин върви формалният разказ в София, договорката с F-16, въпреки и новаторска, не дава отговор като мащаб и последствия за задоволително изискване, което може да изясни единствено по себе си приема на Борисов в Белия дом. Слуховете в София, че сходно посещаване следва, потеглиха преди повече от три месеца и от този момент върша скрийнинг на вероятни покупко-продажби, които могат да провокират ангажирането както на Москва, по този начин и на Вашингтон, освен това по метод който да нарежда премиера Борисов, въпреки и за малко, в светлината на прожекторите.

Пътуването през предишния месец до Съединени американски щати на ръководителите на българските специфични служби може също да се впише в подготвителната работа за транзакционно посещаване в Белия дом. Това посещаване, защитавано в загадка, се показва от управляващите като американски знак на утвърждение за новия основен прокурор и застраховка против неподходящи обрати в правосъдното произвеждане по проблема Корпоративна комерсиална банка. Делото за КТБ, което в този момент е в съда, е от решаващо значение за оцеляването на настоящия властови микс в България, който зависи от непрекъснатото балансиране сред ползите на Кремъл и Белия дом.

Нови доказателства по проблема се появиха в следствие на Антикорупционния фонд, в което се удостовери, че новоизбраният общоприет прокурор Иван Гешев умишлено е пренебрегнал при обвиняването си ролята на ноторно известния медиен магнат Делян Пеевски за банкрута на банката. Неговата персонална и корпоративна задлъжнялост, както и директните отговорности към КТБ, които прокуратурата е пропуснала да означи в обвинителния акт, възлизат на 550 милиона лв.. Проблемите с погасяването на тези заеми и желанието на управлението на КТБ да заведе каузи против него хвърлят нова светлина върху вероятните претекстове и ролята на Главната прокуратура в разрушаването на банката. По-критичен взор и интерес на Съединени американски щати към случая с КТБ може да разкрие нови скелети в дрешника на властимащите, да докара до интернационално наказателно следствие и даже налагане на вероятни наказания.

Групата олигарси-политици и прокурори наподобява координира с най-близкото обграждане на Путин към ВТБ, методите за отбрана на подмолните си интервенции, против надзор и намесата на Конгреса на Съединени американски щати, Министерството на финансите на Съединени американски щати и Държавния департамент. Оттук и класиката от наръчника на Кремъл – най-хубавият излаз на проблема е да заобиколите съответните институии, като предложите транзакционна дипломация и покупко-продажби на Белия дом.

Премиерът Борисов се пробва да върви по стъпките на премиера Орбан и президента Ердоган, както и други „ твърди “ и „ меки “ автократи, които оттъргуват благосклонност и периметър за връзки с Русия против покупко-продажби с президента Доналд Тръмп. На малко на брой, обаче, се получава.

За Русия триумф на Борисов във Вашинготн би имал както стратегическо, по този начин и бизнес измерение. Стратегическият императив е образецът с тайните позволения на премиера Борисов, дадени на съветски военни самолети, пренасящи системата S-400, да прелетят над България на път за Сърбия. За българското държавно управление това е самобитен еквивалент на покупката на Ердоган на С-400. Търсенето на свободен от намесата на Запада периметър за взаимоотношение с Русия, което президентът Тръмп би могъл да толерира персонално, допуска заобикаляне на Конгреса и Държавния департамент.

Без непрекъснат въздушен мост към Белград, опитът на Русия Сърбия да се ориентира по неатлантически модел на присъединение към Европейски Съюз ще се обезмисли. Това ще бъде най-трудната част в договарянията на Борисов, където той евентуално ще се опита да завоюва доверието на Тръмп като обещае нови покупки на американска военна техника.

Бизнес покупко-продажбите, които евентуално биха могли да се класират като транзакционен вид дипломация, са освен нови покупки на самолети, радари и различен боен хардуер, само че и енергийни покупко-продажби. Москва се надява Белия дом да „ проспи “ времето за налагане на действителни наказания против Турски поток.

Премиерът Борисов също евентуално ще опипа почвата за реакция на Вашингтон по отношение на АЕЦ „ Белене “, в който се проектира стратегическо руско-китайско партньорство с дълготрайни последствия за Европейски Съюз и НАТО. В този проблем министър председателят Борисов най-вероятно ще акцентира пред Доналд Тръмп върху парчето от баницата АЕЦ „ Белене “, което се предлага на американски компании.

Премиерът Борисов и Кремъл се стремят Турски поток и АЕЦ „ Белене “ да минат под радара на внимание на Запада, до момента в който станат приключен факт, и топката на отговорността за тях мине към Брюксел.

Ролята на България в обезпечаването на безмълвното утвърждение на Белия дом за съветските планове става незаменима. Не толкоз като главен фактор на покупко-продажби, а като сериозен подизпълнител на Путин, което може да изясни за какво Кремъл и до в този момент не реагира и не връща български посланик в отговор на изгонения съветски посланик в София. Странно е и това, че президентът Путин персонално утешава съветския топ „ сътрудник на въздействие “ в България, като пази загрижено Борисов, че „ е подложен на напън “.

Тези които следят Кремъл знаят какво значи това. Проблемът на политиката на „ балансиране “ на ползите на Съединени американски щати и Русия от Борисов опира до това, че тя подхожда на Вучич и Лукашенко, само че не и на министър председател на страна членка на НАТО, която е поела ангажимент да слага ползите на съюза преди ползите на която и да е трета страна, в това число Русия.

Първият стадий в транзакционна дипломация по интервенция “Турски поток “ беше изненадващото включване на саудитска компания, без предходен опит в сравнителни като мащаб планове в Европейски Съюз. България отвори посолство и небрежно изпрати първия си дипломат в Рияд, тъкмо в точния момент с цел да покрие затварянето на процедурата по плана „ Турски поток “ през България. Премиерът Борисов посети Саудитска Арабия, следвайки външни препоръки, като откри контакти с действителния мощен човек в Мохамед Бин Салман, прочут с тесните си връзки със фамилията на Тръмп. По този метод българският министър председател разшири периметъра на към този момент дейната си лична транзакционна външна политика като добави към страните от Персийския залив и Саудитска Арабия.

По-късно пристигна и следващата „ изненада “, че саудитската Аркад Корпорация е съумяла да подписа договорка с съперника си, с водеща съветска компания, против евакуиране на тъжба от Върховния съд. Цената е закупуване на тръби от глобения от Съединени американски щати съветски производител. Усещането на държавен инжинеринг в този план се усилва и от събитието, че тръбите са доставени преди основният реализатор Аракд да е съумял да подпише контракти, без да може да преведе наложителния в този случай задатък.

Втората, по-неясна част е финансовият пакет зад договорката, скритите условия и обезпечението. Договорът на Аркад е за осъществяване „ до ключ “, като компанията сама финансира работата си и обезпечава нужните и за реализация на плана заеми.

Въпреки това, елементарен бърз тест за риск, би разкрил сложен за количествено премерване и намаляване капиталов риск за саудитците на нов пазар, без предходен опит и план с многочислени променливи и незнайни. Финансирането на българската част от вътрешния паричен поток на Аркад е химера. Въпреки репутацията си – италианският филиал на Аркад Груп мъчно ще откри за съответния план планово финансиране от банки, поради структурата на плана и управническите дефицити.

Единственото правдоподобно пояснение на финансовия пакет е финансиране и гаранции зад кадър от основната заинтригувана страна в „ Турски поток “ – „ Газпром “. Възможни източници за за това са средства, останали след несполучливата интервенция у компанията „ Южен поток България “, която при своите пикови равнища, малко преди президентът Путин да анулира плана през декември 2014 година, разполагаше с над 660 милиона евро по сметки в български банки. Някои от тях верятно са се изпарили при банкрута на КТБ или в обслужване на корупционни схеми, само че Газпром към този момент бе обезщетен с рента посредством по-високи цени на купувания от него природен газ, продължени и разширени привилегии и така нататък

Друг евентуален източник може да бъде целевият транш от 125 милиарда рубли, провиснал през октомври 2018 година от компанията „ Газпром Транспорт Краснодар “, притежател на акциите на South Stream Transport BV, особено за финансиране на сегментите на Турски поток в Турция, България, Сърбия и Унгария.

И Кремъл, и Борисов се нуждаят Съединени американски щати да останат снизходителни и пасивни към Турски поток. Но Борисов мъчно ще се оправи с тази задача във Вашингтон.

Пред тип обстоятелството, че до момента българската национална газова компания „ Булгаргаз “ не е съумяла да се ангажира непосредствено с покупки на американски полутечен природен газ, евентуално министър председателят Борисов ще се опита да поеме ангажимент за бъдещи покупки на американски полутечен газ, само че без съществени размери, които да застрашат монополния статус на „ Газпром “.

Ще бъде мъчно да се планува по какъв начин сходни анонси ще се възприемат в Белия дом, като се имат поради и новите условия към блокирането на опциите за импорт на природен газ през Гърция. Операторът на терминала Ревитуса в Гърция ДЕСФА, който е добит неотдавна от консорциум от италианската Снам, испанската Енагаз и белгийската Флуксис, не позволи нито една българска или румънска компания до слотове за приемане на товари от ВПГ през 2020 година.

Източник: bulgariaanalytica.org

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР