Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов

Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов ...

Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов.

Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева отказаха да се срещнат с президента на Македония Георге Иванов, който на посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. За решението на българския премиер президентът Иванов научи при пристигането си в България.
 

От пресцентъра на Министерския съвет аргументираха отказа с това, че правителството не желае да се намесва във вътрешните работи на съседната държава и не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. По-късно министър-председаталят Борисов обясни, че с този акт е показал отношението си към премиерите на Македония и Гърция, които по думите му били храбри и отговорни.

Часове след изявлението на македонския президент Георге Иванов, в което той обясни отказа си да подпише договора за промяна на името на Македония заради непрозрачните преговори, държавният глава пристигна в София, за да се срещне с българския президент Румен Радев.
Бойко БорисовБГНЕС
Планираните срещи с представители на правителството обаче бяха отменени по разпореждане на премиера Борисов - официално заради нежелание за намеса във вътрешните работи на Македония, а в допълнение, изказано от премиера - че щяло да бъде предателство да посрещне Иванов с фанфари след вчерашната среща, на която той изгонил премиера Заев и външния министър Димитров при представянето на постигнатото споразумение. "Какъв диалог днес да проведа с него? Какъв? Какво да му кажа? Много хубаво си направил. Като знам месеци наред какво ни струваше на всички", каза премиерът.-->

Борисов обясни, че не вижда разлика в позициите на правителството и на президентството, въпреки че държавният глава Румен Радев прие своя колега Георге Иванов. "Ако беше мой гост и аз щях да го приема. Но той е гост на президентската институция. Аз по този начин показвам моето отношение към колегите в Гърция и в Македония, към Ципрас и Заев", каза Борисов.

Отказът на Борисов да се срещне с президента на Македония навява мисли за "гласове извън нашия Министерски съвет, които са нашепвали какво да правим..." - тази позиция изрази в социалните мрежи дипломатът и бивш посланик в Турция Петър Воденски. Според него действията на правителството са "еднозначна и флагрантна намеса" във вътрешните работи на Македония.  Друг дипломат от кариерата - Огнян Гърков, който е бивш посланик в Чехия и Словакия, разкритикува поведението на премиера Борисов и го определи като нарушение на протокола.

ози подход нарушава и етиката на дипломатическия протокол, и въобще едно неуважение на конституционния ред на България", каза той.
 
Дипломатите не виждат и какъв е българският интерес в този отказ.

Източник: dariknews.bg