Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов

...
Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов
Коментари Харесай

Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов

Борисов изясни за отхвърли да се срещне с Георге Иванов Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева отхвърлиха да се срещнат с президента на Македония Георге Иванов, който на посещаване у нас по покана на президента Румен Радев . За решението на българския министър председател президентът Иванов научи при идването си в България.
 

От пресцентъра на Министерския съвет аргументираха отхвърли с това, че държавното управление не желае да се намесва във вътрешните работи на прилежащата страна и не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. По-късно министър-председаталят Борисов изясни, че с този акт е посочил отношението си към министър председателите на Македония и Гърция , които по думите му били храбри и виновни.

Часове след изказването на македонския президент Георге Иванов, в което той изясни отхвърли си да подпише контракта за смяна на името на Македония поради непрозрачните договаряния, президентът дойде в София, с цел да се срещне с българския президент Румен Радев.
 Бойко Борисов БГНЕС
Планираните срещи с представители на държавното управление обаче бяха анулирани по предписание на премиера Борисов - публично поради отвращение за интервенция във вътрешните работи на Македония, а в допълнение, изказано от премиера - че щяло да бъде изменничество да посрещне Иванов с фанфари след вчерашната среща, на която той изгонил премиера Заев и външния министър Димитров при представянето на постигнатото съглашение.  " Какъв разговор през днешния ден да проведа с него? Какъв? Какво да му кажа? Много хубаво си направил. Като знам месеци наред какво ни струваше на всички ", сподели министър председателят.-->

Борисов изясни, че н е вижда разлика в позициите на държавното управление и на президентството , макар че президентът Румен Радев одобри своя сътрудник Георге Иванов. " Ако беше мой посетител и аз щях да го приема. Но той е посетител на президентската институция. Аз по този метод демонстрирам моето отношение към сътрудниците в Гърция и в Македония, към Ципрас и Заев ", сподели Борисов.

Отказът на Борисов да се срещне с президента на Македония подухва мисли за " гласове отвън нашия Министерски съвет, които са нашепвали какво да вършим... " - тази позиция изрази в обществените мрежи дипломатът и някогашен дипломат в Турция Петър Воденски. Според него дейностите на държавното управление са " еднопосочна и флагрантна интервенция " във вътрешните работи на Македония.  Друг посланик от кариерата - Огнян Гърков, който е някогашен дипломат в Чехия и Словакия, разкритикува държанието на премиера Борисов и го дефинира като нарушаване на протокола.

" Т ози метод нарушава и етиката на дипломатическия протокол, и изобщо едно пренебрежение на конституционния ред на България " , сподели той.
 
Дипломатите не виждат и какъв е българският интерес в този отвод.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР