Борислав Сандов, бившият министър на околната среда и водите в

...
Борислав Сандов, бившият министър на околната среда и водите в
Коментари Харесай

Сандов: Ако продължим да държим главата си във въглищните слоеве, се обричаме да се превърнем в нетни вносители на електрическа енергия

Борислав Сандов, някогашният министър на околната среда и водите в кабинета " Петков “ Борислав Сандов, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Как да се случи Зеленият преход у нас и какво демонстрират Териториалните проекти за обективен преход? Предаването е " България Европа и светът на фокус “. Аз съм Йоланда Пелова, а на директната ни телефонна линия към този момент е Борислав Сандов – някогашният министър на околната среда и водите в Кабината " Петков “. Здравейте, господин Сандов.

Здравейте.

Какво демонстрират съгласно вас Териториалните проекти за обективен преход, които бяха показани?

Макар и с огромно забавяне въпреки всичко към този момент имаме развой, който е почнал, публично разискване – жителите и всички заинтригувани страни могат да реагират до 13 септември, когато изтича процесът за публично разискване за трите териториални проекта, точно за Перник, Кюстендил и Стара Загора. Те надграждат в някаква степен това, което преди повече от година беше почнало като развой и беше съвсем на финалната права в нашето държавно управление като равнище за пускане на този развой. Уви, това не се случи, както споделих първоначално, имаше закъснение, ние пропуснахме към този момент да осъществяваме част ограниченията и загубихме към 200 милиона лв..

Цялата стойност на Плана за обективен преход за България, като една от страните с въглищна енергетика, е над 2.2 милиарда. Така, че остават едни 2 милиарда лв., които биха могли да подкрепят процеса за промяна на тези въглищни райони, които по този начин или другояче имат потребност от такава промяна, тъй като без значение от тези проекти, без значение от този вид планове и начинания България като част от Европейския съюз, като част от света, би трябвало да премине към чиста енергетика и да ограничи доста изхвърлянето на парникови газове в атмосферата, които водят до климатичните промени, очевидци на които сме непрекъснато към този момент.

Тези пропуски, за които вие говорите, отразени ли са по някакъв метод в актуалните обективни проекти?

Аз персонално бих и ще сформира мнение дружно с мои сътрудници, което ще депозираме в този развой за публично разискване. Има още какво да се желае като реализиране на резултати, само че значимо беше да започва този развой, тъй като до края на септември тези проекти би трябвало да бъдат изпратени за Европейската комисия, откакто са минали през процедурите в България, с цел да можем да разчитаме на 56% от финансирането през тази година. Както сами може да се досетите от предходното ми изречение, това са над 1 милиард лв., които да подкрепят тези процеси в идната няколко години. И другото, което е значимо, че те значително са свързани с два други стратегически документа, а точно Плана за възобновяване резистентност и Интегрирания проект " Климат и сила ", които са също значими стратегически документи и те са взаимосвързани с Плановете за обективен преход. Иначе, в случай че едно от тези неща не се осъществя, а другите две би трябвало да наваксат, или би трябвало да ощетим жителите и бизнеса, живеещи и работещи в тези райони, и България като цяло.

Засегнахте работещите като цяло в тази сфера, четох разбори за тези проекти, и в действителност смятате ли, че има проблем, и то огромен, над 27 000 души, в случай че не се неистина от тези региони да се окажат без работа и без ясна опция, или вие ще кажете, в случай че това не е по този начин? Има ли опция?

Такъв риск фактически съществува, само че той е по-скоро е, в случай че не се одобряват Плановете за обективен преход и ние оставим стопанската система сама да смачка тези въглищни централи, защото сега изкупната цена на силата от въглищни централи е най-висока, на контролирания пазар, цени, които са от 400-500 лв. за мегават час създадена сила, което като забележим на свободния пазар, там търговията на сила върви към 150-200 лв., а като забележим и другите източници, които отиват към контролирания пазар, към битовите консуматори, ще забележим, че точно въглищните енергетика е най-скъпата сила сега. И в случай че оставим стопанската система да реши този въпрос, то ще стане по този начин, че без да имат поддръжка тези хора в действителност ще останат на улица.

Сега в Териториалните проекти за обективен преход са ориентирани обилни средства към синдикалните организации за преквалификация, това са над 300 милиона лв., които да отидат единствено за това. Отделно е подпомагането на редица бизнес планове, инфраструктурни планове – неща, които ще отворят работни места в района. А в това време би трябвало да кажем, че в тези райони безработицата съвсем я няма и по-скоро даже няма хора за развиване на други бизнеси. Така че не мисля, че по този начин на самите Планове за обективен преход могат да подобен проблем, по-скоро неналичието им ще сътвори подобен проблем.

Преди дни бяха оповестени така наречен " Териториални проекти за обективен преход “, с които би трябвало да се подсигурява преходът към зелена енергетика. Те са за регионалните Стара Загора,Кюстендил и Перник. А с въпросните проекти би трябвало да убедим Европейската комисия да ни отпусне 2 милиарда лв. за Зелен преход. Г-н Сандов, по какъв начин гледате вие на другите възможности за на въглищата? Знаем, че има няколко такива благоприятни условия, едната от които са фотоволтаичните централи, а идната са вятърните електроцентрали и на трето място е сурогат зеленият водород – по какъв начин гледате на тези други възможности вие?

Това са главните други възможности, съществуват и други, тъй като в българския микс от произвеждане на сила съществуват и други източници на електрическа енергия. А би трябвало да кажем и още нещо, че България не е изолиран остров и ние сме свързани в обща европейска мрежа, и от ден на ден пазарът диктува евтините други възможности за получават преимущество. А евтините други възможности сега на международните пазари са точно тези, които вие изброихте, като зеленият водород ще навлиза от ден на ден и е въпрос на софтуерно развиване. Но различен основен въпрос е съхранението силата, тъй че да може създадената сила в избрани часове от деня да може да бъде употребена и в останалите часове от деня, когато имаме по-малко произвеждане, повече ползване.

И различен доста значим въпрос в тази една тематика е: Това да става по метод, който да подсигурява по-ниски цени за българските консуматори и за българския бизнес. Говоря за битовите консуматори и за българския бизнес, тъй като няма да е надалеч времето, в действителност въпрос на една-две години е и битовите консуматори да минат на свободен пазар, по този начин както е и във всички други страни на Европейския съюз, и тогава е доста значимо цената, на която ще се създава електрическата енергия, и надеждността на самите мрежи, самите доставки на сила.

Покрай нас все по-често се осъществят планове в Гърция, в Румъния за транспорт на електрическа сила от страни като Египет или Азербайджан, които макар че имат и газ, и други по-силни горива, осъзнават нуждата от това да се влага в чиста сила и към този момент построяват далекопроводи, които доставят в нашия район на доста по-ниска цена електрическа енергия. Ако България продължава да държи главата си в пясъка или тук би трябвало да кажем главата си във въглищата, във въглищните пластове, то ние в действителност сами се обричаме да плащаме или по-скъпа сила, или да по този начин от чисти експортьори на електрическа сила да се превърнем в чисти вносители на електрическа сила.

Затова и са тези всички проекти и финансови принадлежности на Европейския съюз, които са свързани с Модернизационния фонд, Плановете на обективен преход, План за възобновяване и резистентност. Те в действителност дават опцията да се влага и да се минава по един добър метод, който не ощетява жителите към нови източници на сила, към нови планове, нова претовареност в тези райони, по този начин да не бъдат ощетени.

В момента би трябвало да признаем, че се случва нещо доста обезпокоително в последните години: Шири се популизъм, който на процедура отклонява дебата от това по какъв начин да създадем прехода към това дали изобщо би трябвало да вършим преход. А този въпрос от дълго време е решен и той е решен на световно равнище, на европейско равнище, и България е част от тези решения, подписвайки се под разнообразни съглашения,така, като вършат останалите страни. И всички други страни осъществят към този момент тези Планове за обективен преход, до момента в който България продължава някак си да упорства. Няма да употребявам разнообразни съпоставения с ученика в стаята, който все отхвърля да одобри, че би трябвало да си напише домашното. Но в действителност това е основното – ние да стартираме да работим по тези въпроси.

Какво може да откаже, господин Сандов, ученика в класната стая да не си напише домашното?

Ами ние знам какво следва – следват ниски оценки и е допустимо да повтаря годината. Но това в нашия случай по-скоро приказваме за големи пропуснати изгоди от милиарди лв., които да подкрепят точно тези райони, и те да се развиват в една чиста промишленост, чиста енергетика. А тука, в българските условия приказваме за още нещо: В момента регионите Кюстендил и Перник стават заложници на Стара Загора, защото нямаме проблеми с проектите за Кюстендил и Перник, дори българска страна се опита да ги отдели от този на Стара Загора, само че Европейската комисия не позволи несъмнено, тъй като това е общ метод, той би трябвало да се ползва изцяло на национално равнище.

А какви бяха доводите да се отделят от Стара Загора Кюстендил и Перник, за какво?

Именно тъй като най-голямата опозиция идва от мини  " Марица Изток “, като цяло огромния въглищен комплекс " Марица Изток “, съставляващ няколко частни предприятия и една огромна държавна централа на въглища, които по този начин подтикнати от синдикати и окуражавани от локален популизъм, който споделя: " Ние можем и да заобиколим тези правила “, водят до едно доста закъснение и България става неконкурентноспособна. Това е огромният проблем. А в случай че най-после България реши въпреки всичко да си резервира енергетиката с този си тип, в действителност тя ще стане доста скъпа, както споделих, и ние, като жители, като данъкоплатци и като консуматори на електрическа сила, ще би трябвало да плащаме тази висока цена.

Мисля, че това не е заслужено и по-справедливо е точно да се приложат тези механизми, както се е случило във всички други държавни в Европейския съюза, в които има въглища енергетика, там на всички места по този начин се случва. И в действителност ние можем да забележим едно позитивно развиване в тези райони, тъй като би трябвало да се признаем, че тези централи са към този момент извънредно остарели и с ниско контролно-пропусквателен пункт – коефициент на потребно деяние. И въпреки това, те са мощно замърсяващи, което води обилни други вреди за локалните общности, свързани с опазване на здравето.

Така че то не е въпрос да взимаме решение дали, а по-скоро да го създадем по метод, който да е потребен и всички нас и да развием тези райони в една доста добра посока. Между другото те се намират на извънредно положителни места като местонахождение и могат да се възползват от редица благоприятни условия, които дава европейското финансиране в тази посока, тъй че да станат едни съвременни райони с съвременна промишленост, с съвременна енергетика и с високи заплати.

Но явно има някакви пречки и съображения на някого. Казвате от една страна са потребителите, от другата страна е цената. Има ли съгласно вас риск България да има дефицит на ток след известно време?

Не. Разбира се, че не. Както споделих, България е част от Европейския енергиен съюз, ние сме свързани с другите страни. Рискът е в това България от чист експортьор да се трансформира чист вносител поради по-ниските цени в прилежащите на нас страни и да стартираме да купуваме оттова. Това е рискът. Няма риск българската енергийна система да изпадне в някакъв колапс или ние да нямаме ток. Такива опасности не съществуват.

В Перник през днешния ден имаше показване на проект. Оттам какви отзвуци бяха, послания какви бяха чути?

Аз за жалост не съумях да участвам на това публично разискване в Перник. Предстои още едно такова в Стара Загора в края на месеца, и това е част от процеса за публично разискване. Това, което знам, е, че отново са се чули разнообразни гласове, има заинтригувани страни, които в самите предприятия, които вършат всичко допустимо да не се осъществя подобен преход. Но това са по-скоро заблуди и от тяхна страна, тъй като в случай, че по този начин или другояче ще се случи, доста по-добре е да се случи по верния метод, и даже тези предприятия, те имат опция да се развият, като продължат да създават сила, просто тя не би трябвало да бъде от въглища.

Актуализирането на тези проекти е основна стъпка за сполучливото реализиране на една може би плавна промяна на най-засегнатите въглищни райони. Като за край на нашия диалог, господин Сандов, какво бихте споделил и отправил като обръщение вие?

Моето обръщение постоянно е било едно и също: Ако България желае да бъде съвременна страна със здрави хора и положително богатство, в действителност ние сме избрали своя път, и по-скоро би трябвало да бъдем положителните възпитаници в стаята вместо постоянно да се противопоставяме на общи решения, които са на нашия най-развит въпреки всичко политически и стопански съюз – Европейският съюз. Това е моето обръщение: Всички заинтригувани страни да вземат участие в процеса, да се срещнем с тези проекти и да видят по какъв начин те могат да бъдат потребни за тях, и да не позволяваме популизма да надвива в тези процеси, тъй като най-после губещите ще бъдем всички ние, кой със здравето си, кои с портмонетата си, защото това не е нещо изолирано, то касае всеки нас.

Всеки от нас употребява електричество, всеки от нас живее в страна, в смисъл живее на място, в което диша въздуха от комините на разнообразни предприятия – колкото по-малко замърсяване, толкоз по-здрави жители и толкоз по-хубаво, по-добро богатство. А в това време би трябвало да се знае, най-после като край, че това не е развой от през днешния ден да на следващия ден, това е равномерен развой, и колкото по-добре се възнамерява и по-добре се реализира с включването на всички страни, и толкоз по-добре осъществяване ще има.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР