Бордът на "Банка Монте дей Паски ди Сиена" ще проведе

...
Бордът на "Банка Монте дей Паски ди Сиена" ще проведе
Коментари Харесай

Монте дей Паски ще чисти лоши кредити за 9 млрд. евро

Бордът на "Банка Монте дей Паски ди Сиена " ще организира заседание на 29 юни, с цел да разиска проект за премахването на проблематични заеми за 9 милиарда евро от банковия баланс, което ще проправи пътя за приватизацията на институцията, заяви на 28 юни италианският ежедневник "Месаджеро ". Необслужваните вземания ще бъдат трансферирани в обезпечения от страната управител на задължения AМСО - интервенция, която, съгласно италианските публицисти, била във финалната си фаза. "Месаджеро " се базира на информация на поискали анонимност източници от италианското финансово министерство.

През май Европейската комисия утвърди проекта на "Монте дей Паски " да трансферира неприятните заеми на AМСО с претекст, че интервенцията не съставлява непозволена държавна помощ и по този начин постави завършек на проточилите се с месеци договаряния по тематиката сред Рим и Брюксел. Транзакцията ще редуцира доста цената на банковия риск и се чака да направи кредитора по-привлекателен обект за усвояване или обединение.

Основаната през 1472-а "Монте дей Паски ди Сиена " е най-старата банкова институция в света. В момента италианската страна е притежател на 68% от нея откакто през 2017-а инжектира 5.4 милиарда евро за рекапитализацията й. Отписването на необслужваните отговорности за 9 милиарда евро от банковия баланс е от извънредно значение за финансовото министерство на Италия, тъй като ще даде опция на Рим да приватизира още веднъж кредитната институция до края на 2021-а, каквото е съглашението с Европейска комисия.

Спасителната акция за "Монте дей Паски ", която й оказа помощ да оцелее под планината от неприятни заеми, може би е най-показателното "правомерно " изключение от наредбите за банкови банкрути на Европейския съюз, заложено в Директивата за възобновяване и закриване на банки. Един раздел от тази инструкция разрешава на държавните управления да дават защитна рекапитализация на платежоспособни кредитни институции, с цел да бъдат избегнати "сериозни разтърсвания " в стопанската система. И тук акционерите и необезпечените кредитори понесоха загуби, само че дребните клиенти могат да търсят компенсации от оздравената институция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР