Борбата за армейска база бушува вече трети ден в столицата на Судан Хартум

...
Суданските военни фракции се бият трети ден за армейска база
Коментари Харесай

Суданските военни фракции се бият трети ден за армейска база в столицата, казаха свидетели, докато двете страни се борят за предимство в повече от четири- месец война, която опустоши страната.

След като паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) разпространиха видео на свои войници, които твърдят, че са влезли в базата и са заловили танкове, източници от армията във вторник казаха, че са успели да ги изгонят.

Ако армията загуби базата на бронирания корпус, последната му крепост в столицата Хартум ще бъде щабът на армията в центъра на града.

Жителските комитети съобщават за разселване и смърт сред цивилни по време на дни на сблъсъци.


RSF доминират на място, откакто избухнаха боевете в Судан на 15 април, докато армията, която разполага с бойни самолети и по-тежка артилерия, поддържа контрола върху основните си бази в столицата и в централните и източни части на страната .

Двете сили водят ожесточени битки за бази и маршрути за доставки западно от Хартум в регионите Кордофан и Дарфур.

Армията предприе тежки въздушни нападения и срещна артилерийски огън, докато се опитваше да прекъсне снабдителната линия на RSF между Северен Хартум и Омдурман, градовете-побратими на Хартум отвъд Нил.

Извън столицата битките са съсредоточени около Ниала, която е столицата на Южен Дарфур и един от най-големите центрове в страната.

Поне 60 души са били убити, а 50 000 са напуснали домовете си между 11 и 17 август, според ООН, докато бушуваха боеве в жилищни квартали и водоснабдяването и електроснабдяването бяха прекъснати.

Около 500 деца също са умрели от глад в Судан – включително две дузини бебета в управлявано от правителството сиропиталище в Хартум – от април, каза Save the Children във вторник.

Благотворителната организация каза още, че най-малко 31 000 деца нямат достъп до лечение на недохранване и свързаните с него заболявания, откакто беше принудена да затвори 57 от своите центрове за хранене в Судан.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР