Борбата срещу неоколониализма“ е обявена за нов приоритет във външната

...
Борбата срещу неоколониализма“ е обявена за нов приоритет във външната
Коментари Харесай

Азербайджан си намери нов враг след Армения

„ Борбата против неоколониализма “ е оповестена за нов приоритет във външната политика на Азербайджан. В своята встъпителна тирада президентът на Азербайджан Алиев изнесе тирада с извънредно нападателно обръщение против тези, „ които стоят отпред на неоколониализма “. С кой в този момент, след успеха си над Армения, ще се бори Азербайджан? И за какво новата изразителност на Баку има отношение в това число и към Русия.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев във встъпителната си тирада разгласи нуждата да се открият нови външнополитически хоризонти: „ Ако преди главното направление на нашата външна политика беше решаването на арменско-азерския спор, то през днешния ден този въпрос, може да се каже, не стои на дневен ред “. Затова, продължи Алиев, „ би трябвало да доминират други посоки във външната политика “ на страната. Според него Баку би трябвало да бъде „ в челните редици на битката против ислямофобията по света, паралелно до страните, водещи битка против неоколониализма “.

Алиев съобщи, че Азербайджан „ оказва и ще оказва поддръжка за цялостното заличаване от лицето на Земята на неоколониализма и неговите фактори, останали в завещание от тази безобразна история “. „ Нека тези, които стоят отпред на неоколониализма, знаят, че те на вятъра започнаха студена война с нас… Адекватно ще отговорим на постъпките против нас. Уверен съм, че тези, които готвят подли проекти против нас, ще съжаляват “, добави президентът на Азербайджан.

След успеха в Карабах и преизбирането му на поста президента на републиката Алиев очевидно е решил да изведе външната политика на Азербайджан на ново ниво. Силно се ускори престижът на страната след блицкрига в Карабах и продължаващият напън на Армения. В Баку разумно считат, че и ролята на Азербайджан по света би трябвало последователно да се трансформира. Там към този момент не претендират за ролята на районна свръхдържава (трудно е да си представим това до „ живи “ Турция и Иран), само че изцяло е допустимо да стартира да претендират за по-съдържателна роля, в сравнение с просто последователно доубиване на Армения.

Въпросът е само по какъв начин да формулират това и какъв в необятния смисъл на думата цивилизационен план Азербайджан има желание да експлоатира, засилвайки своята роля на интернационалната сцена. Тук има подводни камъни.

В частност, битката против „ ислямофобията “ ще значи най-малкото спор с Израел. А с тази страна Баку е обвързван с тесни връзки. Има съдействие и в областта на ВПК, а и Израел живее на азерски нефт, от което Баку печели много обичайно.

Още по-сложно е с неоколониализма. Така съответства, че през всичките предходни години Азербайджан беше ръководител на Движението на необвързаните страни (то е живо и до ден днешен), и в Баку през ноември мина следващата му конференция. Това даде на Алиев преференциална площадка да озвучи и конкретизира визията си за неоколониализма. Макар и официално отчетът на Алиев беше за дамите, откакто тематиката на конференцията в Баку на Движението беше „ Развитие на правата и повишение на пълномощията на дамите “.

Алиев тогава означи, че Азербайджан в интервала на председателството на Движението на необвързаните е отделил изключително внимание на деколонизацията. „ Разобличихме политиката на неоколониализма, провеждана от някои страни, изключително Франция, на световно ниво, озвучихме настояването да се постави завършек на тази позорна процедура “, съобщи президентът на Азербайджан. Разбира се, той приказва и за дамите. Той означи, че колониализмът е оказвал отрицателно въздействие върху правата им.

„ Защитата на правата на дамите, усилването на ролята им в обществото заемат значимо място в програмата на Движението на необвързаните. На тази тематика беше отделено изключително внимание и са избрани отговорностите на страните членки във въпросната сфера в документите, поредно признати от Движението, в това число заключителния документ на Срещата в Баку на високо ниво през 2019 година “, акцентира тогава азербайджанският президент.

Но след дамите Илхам Алиев направи особено изявление към участниците в конференцията под названието „ Неоколониализмът: нарушаване на човешките права и неправда “. Основното обръщение на неговото послание беше, че болшинството от кървавите закононарушения в колониалната история на човечеството са осъществени от Франция.

В обръщението се отбелязва, че окупирала десетки страни в Африка, Югоизточна Азия, Тихоокеанския район, Латинска Америка, разхищавайки благосъстоянията им, в течение на дълги години държала народите им в иго, Франция прави на тези територии многочислени военни закононарушения и закононарушения против човечеството, френските въоръжени сили подлагат на геноцид стотици хиляди цивилни поданици поради тяхната етническа и религиозна принадлежност.

Според Алиев Франция е една от страните, употребявали най-вече мини на света. „ Само на територията на Алжир са заложени повече от пет милиона мини. В резултат Алжир, както и Азербайджан, заема едно от първите места в света измежду страните, най-вече потърпевши от гърмежи на мини “, означи азербайджанския водач.

Последва логически преход: „ В този лист след Франция идва близкия ѝ съдружник Армения. В резултат жертви от мините, заложени от Армения на окупираните от нея територии единствено за последните три години станаха 340 азербайджанците. Сред тях има и цивилни. Една от аргументите, тясно свързващи тези две страни една с друга, е опитът им да се заемат с минен гнет “, се акцентира в заявката на Алиев.

Сега точно Париж въплъщава за Баку освен груповия западен съдружник на Армения, само че и като цяло някакво общо антиазербайджанско зло. Позицията на Алиев като началник на Движението на необвързаните му разрешава в допълнение да формулира своя негатив във връзка с французите. И тяхната историческа благосклонност към арменците сама по себе си.

Баку в този момент раздухва своя спор с Франция, тъй като точно французите се пробват да поемат под надзор ролята на „ бранител на Армения “ и стартират да доставят въоръжение на Ереван. Баку не може да подкопае тази позиция на Франция, само че основава комфортен идеологически декор на битката против „ основния колонизатор “.

От друга страна Алиев стартира да оперира с прекомерно необятни смисли, които може да включват освен противодействието на Франция. Наративът на неоколониализма през днешния ден необятно се употребява от демократичните среди против Русия, а „ битката против наследството на Руската империя “ стана една от пропагандистките и подривни посоки от политиката на Запада.

В Азербайджан антируската реторика в „ антиколониален дух “ към този момент се счита за маргинална, само че преходът от маргиналното към мейнстрийма в тази ситуация на политическа нужда е доста къс. Особено в ситуацията на еуфория от успеха в Карабах, която продължава да подхранва непрекъснатия напън на Азербайджан против Армения. Ако Баку внезапно се нуждае от „ антиколониалния “ метод против Русия за решаването на някоя местна политическа цел („ Зангесурския кулоар “ например), то това е изцяло допустимо.

Разбира се, това ще бъде по-сложно в културно и политическо отношение в съпоставяне със задочното оплюване на далечна Франция, с която на процедура Азербайджан въобще не е обвързван. Русия и Азербайджан имат доста по-дълбоки и здрави връзки, доста по-сложна взаимна взаимозависимост. Но би било неуместно да се отхвърля теоретичната опция Азербайджан да употребява оръжието наречено „ антиколониализъм “ по-широко, в сравнение с единствено против французите. Трябва да се отнесем съществено към програмното заявление на Алиев.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22492Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед73025Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед79635Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед42479Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед22376Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед373384Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251472Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед228374Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед111469Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94628Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР