Борбата със смога и замърсяването на въздуха не се изчерпва

...
Борбата със смога и замърсяването на въздуха не се изчерпва
Коментари Харесай

Сапунът е един от основните замърсители на въздуха

Борбата със смога и замърсяването на въздуха не се изчерпва само с битката за понижаване на нездравословните парникови излъчвания, идващи от колите и огромните фабрики. Нови проучвания демонстрират, че някои артикули от всекидневието ни, като сапуна и боята, способстват също толкоз осезаемо за мръсния и рисков въздух, колкото и автомобилните в градовете, оповестява телевизия FoxNews.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО), замърсяването на въздуха се подрежда на пето място в листата на рисковете за здравето в света.



Властите в доста страни са подложени на мощен публичен напън да обезпечат по-чист въздух за популацията.

Изследването на учени от американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата демонстрира, че токсичните химикали в градска среда не са единствено от превоза.

Изследователи, следящи за качеството на въздуха в Лос Анджелис, са открили, че във въздуха се натрупват повече други замърсители, в сравнение с излъчванията от транспортните средства. Събраните от тях данни сочат, че артикули, които всички ние използваме всекидневно, без даже да се замислим, са източник на най-малко два пъти повече замърсяване, в сравнение с се смяташе до в този момент.

Оказва се, че сапуните и боите изпускат обилни количества нефтохимикали, с което се трансформират в главен противник на превоза, като водещ източник на замърсяване на въздуха в градовете.

Учените са разгледали приноса на летливите органични съединения към замърсяването на въздуха. Тези химикали могат да създават както фини прахови частици, по този начин и озон. Съдържат се в доста постоянно употребявани артикули, като мастила, лепила, почистващи средства, артикули за персонална хигиена, разтворители, парфюми, пестициди, създадени с нефтопродукти. Според американските учени тези ежедневни артикули са отговорни за половината от летливите органични съединения в промишлените градове.

Резултатът е неочакван, тъй като едвам 5% от суровия петрол се рафинира до химикали за потребителски артикули, а от 95 % се създават горива.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР