Борбата на основателя на Уикилийкс (WikiLeaks) Джулиан Асандж да избегне

...
Борбата на основателя на Уикилийкс (WikiLeaks) Джулиан Асандж да избегне
Коментари Харесай

Утре се решава съдбата на Джулиан Асандж

Борбата на създателя на " Уикилийкс " (WikiLeaks) Джулиан Асандж да избегне повдигането на обвинявания в шпионаж в Съединените щати може да е към своя край след продължителна правосъдна сага в Обединеното кралство, която включва седем години самоизгнание в задгранично посолство и пет години затвор, заяви Асошиейтед прес.

Асандж се намира пред вероятно последно за него правосъдно чуване в Лондон, което стартира във вторник в опит да спре екстрадицията си в Съединени американски щати. Върховният съд е насрочил два дни за разногласия за това дали Асандж може да изиска от апелативен съд да блокира прехвърлянето му. Ако съдът не позволи обжалването да продължи, той може да бъде изпратен през Атлантическия океан.

Съпругата му споделя, че решението е въпрос на живот и гибел за Асандж, чието здраве се е влошило по време на престоя му в ареста.

" Животът му е изложен на риск всеки ден, в който остава в пандиза ", сподели Стела Асандж в четвъртък. " Ако бъде екстрадиран, той ще почине. "

52-годишният Асандж, австралийски компютърен специалист, е упрекнат в Съединени американски щати по 18 обвинявания за публикуването на стотици хиляди класифицирани документи от Wikileaks през 2010 година Прокурорите настояват, че той е заговорничил с анализатора на разузнаването на американската войска Челси Манинг да хакнат компютър на Пентагона и да разкрият секретни дипломатически грами и военни файлове за войните в Ирак и Афганистан, напомня AП.

Асандж е изправен пред 17 обвинявания в шпионаж и едно обвиняване в компютърна корист (според Федерален углавен закон на Съединени американски щати са противозаконни действия, включващи неоторизиран достъп до всеки компютър за приемане на избрани типове неразрешена информация - б.р.).

Ако бъде приет за отговорен, както настояват неговите юристи, Асандж може да получи затвор до 175 години,

макар че американските управляващи обявиха, че всяка присъда евентуално ще бъде доста по-ниска.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР