Болниците от веригата на Български Кардиологичен Институт са съизмерими със

...
Болниците от веригата на Български Кардиологичен Институт са съизмерими със
Коментари Харесай

Продължавам развитието си в Бургас, защото тук се наложи нов стандарт на здравеопазване, обяви д-р Ивайло Тончев

Болниците от веригата на Български Кардиологичен Институт са съизмерими със международните здравни центрове, разяснява още експертът

Д-р Ивайло Тончев приключва медицина през 2013 година и магистратура по здравен мениджмънт през 2016 година в МУ Варна.

След година работа във вътрешно поделение и незабавен център в университетската болница във Варна той печели стипендия за специализация по кардиология в Университетска болница „ Хадаса “ – Йерусалим, Израел, където работи под директното управление на проф. Хайм Лотан. В края на специализацията си започва интензивно образование в областта на ритъмните и проводни нарушавания в екипа на проф. Давид Луриа и проф. Бернард Беласен. По време на специализацията си преподава в Медицинския университет в Йерусалим. През 2020 година стартира тясна специализация по електрофизиология и кардиостимулация в „ Роял Мелбърн Хоспитал “ в Австралия, с пряк наставник и супервайзър проф. Джонатан Калман. Преминава профилирани курсове на образование в региона на електрофизиологията и кардиостимулацията във Виена, Тел-Авив, Монако и Будапеща. Професионалните и научни ползи на доктор Тончев са в региона на клиничната кардиология, инвазивната електрофизиология и кардиостимулацията. През годините взема интензивно присъединяване в интернационалните конгреси и семинари, където е почетен с оценки и награди за презентираните научни писания. Има над 10 научни изявления в влиятелни интернационалните медицински журнали като “EUROPACE ”, “JACC: Clinical Electrophysiology ”, “Heart, Lung and Circulation ”, “Catheterization and Cardiovascular Interventions ” и други. От 2022 година е част от екипа на болница „ Сърце и Мозък “ в Бургас и взeма интензивно присъединяване в лекуването на пациентите с ритъмни и проводни нарушавания.

Д-р Тончев е сертифициран от Европейската асоциация за аритмии като инвазивен електрофизиолог, има документи за електрокардиостимулация и експертно равнище за електрофизиология в България. От 2023г е член на съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).

Най-новата лаборатория за електрокардиостимулация в България отвори порти в „ Сърце и Мозък “ Бургас. В доста близко бъдеще се чака и административното узаконяване на залата за инвазивна електрофизиология. По този метод, пациентите с ритъмни и проводни нарушавания от Бургас и района към този момент ще имат опция да се лекуват с най-съвременни способи, без да се постанова да пътуват стотици километри.

- Д-р Тончев, специализирали сте в Израел и Австралия, кое ви стимулира да изберете болница „ Сърце и Мозък “ Бургас за продължение на професионалния Ви път?

- Главният фактор, който ме стимулира да се върна в България бе предоставената ми опция за развиване и опцията да бъда покрай фамилията си. До преди няколко години вероятността „ за развиване в България “ изглеждаше невъзможна за мен, както и за огромен % от сътрудниците ми, които по една или друга причина бяха избрали да продължат професионалния си път в чужбина. Болниците от веригата на Български Кардиологичен Институт са съизмерими със международните здравни центрове. Перспективата да продължа развиването си в „ Сърце и Мозък “ Бургас беше повече от привлекателна, тъй като БКИ наложи друг стандарт на опазване на здравето в България. Медицинската инсталация е от най-голям клас, без аналог в страната ни. Не на последно място – при нас пациентът в действителност е преди всичко. Когато сумирах всички тези фактори, за мен не беше по никакъв начин мъчно да се върна и да допринеса за развиването на електрофизиологията в Бургас.
 Д-р Ивайло Тончев в операционната на болница " Сърце и Мозък " Бургас
- С какво ви завоюваха кардиостимулацията и електрофизиологията ?

- Низ от условия, които изцяло потвърждават максимата – в никакъв случай да не споделяме в никакъв случай. Ако би трябвало да се върна в самото начало на своя път, би трябвало да споделя, че в фамилията ми няма хора свързани с медицината, а и не съм от сътрудниците, които са си мечтали да са доктори след като се помнят. Осъзнах, че желая да стана доктор в 3-ти курс на медицинския университет – последваха композиция от фактори,  компликации положителни преподаватели, които ме мотивираха да продължа развиването си. Докато се лутах из другите специалности, бях убеден в едно - НИКОГА кардиология, поради ритъмните и проводни нарушавания. С течение на времето сложността на аритмологията се оказа извънредно привлекателна и сигурно е „ хапче срещу досада “. Освен това е млада компетентност, помагаща на пациенти, които до неотдавна са били лекувани с лекарства, „ по-възрастни “ от самата компетентност.

- Тъй като ритъмно-проводните нарушавания са Вашата компетентност, дано поговорим малко за най-често публикуваните типове сърдечна аритмия при хората.

- Аритмиите са необятен набор от болести на сърдечния темп - най-просто разграничени на аритмии с муден сърдечен темп и такива с извънредно бърза сърдечна периодичност, засягащи пациенти от детска до пенсионна възраст. Предсърдното мъждене е най-честата сърдечна аритмия, засягаща качеството на живот на пациентите и излагаща ги на риск от инсулт. Според последните международни данни честотата варира сред 2% и 9% според от възрастовата група. При по възрастните пациенти също се усилва доста и потребността да се вграждат пейсмейкъри, най-често заради „ захабяването “ на проводната система на сърцето, водещо до муден пулс, както и до краткотрайна загуба на схващане. Всеки пациент с ритъмно-проводно нарушаване е неповторим и изисква индивидуализиран метод. Това е главното, което прави нашата компетентност толкоз привлекателна за мен.

- Възможно ли е българският пациент да получи качествено опазване на здравето?

- Като цяло съм положително и оптимистично надъхан към този въпрос по следните аргументи: качественото опазване на здравето е функционалност на техническа обезпеченост/материална база, съответно финансиране, добре подготвени експерти и вярната композиция на гореспоменатите фактори. Изключителното във визията на болница „ Сърце и Мозък “ Бургас е, че схващането, че апаратурата не може да лекува сама, както и че лекарят не може да реализира положителни резултати без добра материална база. Към сегашния миг болница „ Сърце и Мозък “ изцяло покрива тези критерии и то с много висока оценка: апаратурата е на международно равнище и финален „ вик на техниката “ и мое персонално мнение е, че сътрудниците от всички клиники са на доста високо равнище. Болницата е съумяла да притегли сътрудници с впечатляващ опит и автобиографии, огромна част, от които идват в Бургас от други обитаеми места, за да практикуват качествена медицина. Позитивно съм надъхан и към почналата наклонността за увеличението на финансиране по НЗОК, както и реимбурсирането на медицинските произведения, които дават опция на българския пациент да бъде лекуван на високо международно равнище.

- Кой са главните неща, които сте запомнили от вашите ментори?

- Радвам се, че имам опцията към момента да бъда в контакт с хората, които са ме построили като експерт и да се допитвам до техния опит и препоръки, когато имаме по-предизвикателен случай в клиниката.

Това, което най-силно ме е впечатлило е, че сигурността на пациента би трябвало да стои на фундамент, както и педантичността по повод избягването на затруднения по време на процедурите. В умозаключение – най-ярката диря, оставена от менторите ми, е – постоянно да предоставяме най-високо качество и минимизиране на рисковете. 

- Какъв е Вашият стандарт за добър кардиолог?

- Предполагам, че моята визия е „ амалгама “ от стандартите, които са съм попил през годините, а точно: Всеки доктор, преди да се назова какъвто и да е експерт би трябвало да е сигурен, че мисли преди всичко и постоянно в полза на пациента. Добрият кардиолог от своя страна би трябвало да намира верния баланс сред диагностични и лечебни способи за реализиране на най-благоприятен дълготраен резултат още веднъж – само в интерес на пациента. Кардиолозите, който са ангажирани с инвазивни процедури би трябвало да мислят интензивно и в идентичен размер както за триумфа на процедурата, по този начин и за това по какъв начин да имат процедури с най-малък риск от затруднения. Не на последно място, а може би и най-важно за мен е отношението към пациента – всеки пациент е неповторим със своята същина, прочувствен аспект на преживяване на здравословните си проблеми и има потребност от както от професионална здравна помощ, по този начин и от човешко схващане от страна на лекаря.

- Какви са задачите пред екипа?

- Искам да споделя, че съм горделив да бъда част от млад, просветен и извънредно упорит екип. Наскоро към нашият екип се причисли доктор Методи Миразчийски, приближаващ от водеща болница в столицата, който споделя задачите и визията на екипа ни. А те са извънредно елементарни и ясни – да използваме знанията, които сме придобили и продължаваме всекидневно да надграждаме в полза на нашите пациенти. Убеден съм, че качеството на предлаганите от нас медицински услуги нямат аналог в района. Конкуренцията би трябвало да тласка лечебните заведения непрестанно да подвигат личното си равнище и качество на обслужване и по този метод да оказват помощ на пациентите си. Болница „ Сърце и Мозък “ дава в региона на електрокардиостимулацията (а доста скоро и в региона на електрофизиологията) опцията на пациентите да се лекуват висококачествено, без да им се постанова да пътуват стотици километри за избрани процедури. В този ред на мисли ми се желае да споделя един неотдавнашен образец от практиката – пациент от Бургас, който постъпи при нас за имплантация на пейсмейкър ми показа, че са го насочили за имплантация към София (без справедлива причина), за която е трябвало да заплати извънредно висока сума, като не загатваме и транспортните разноски, което одобрявам за безусловно неприемливо.

Базирайки се на съответния образец, желая да осведомявам всички пациенти и сътрудници, че високотехнологичната  болница „ Сърце и Мозък “ дава опция за чудесно качествено и изцяло налично лекуване в Бургас.

Пациентите с към този момент вградени пейсмейкъри, че могат да правят периодическите си контролни прегледи в болница „ Сърце и Мозък “ Бургас. Можете да запишете обзор при доктор Ивайло Тончев на 056703003.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР