Болницата в Гоце Делчев е в затруднено финансово състояние. Около

...
Болницата в Гоце Делчев е в затруднено финансово състояние. Около
Коментари Харесай

Обмислят съкращаване на персонала в болницата в Гоце Делчев

Болницата в Гоце Делчев е в затруднено финансово положение. Около 800 хиляди лв. са отговорностите й, като задълженията са най-вече към снабдители на лекарства и консумативи. От управлението на болничното заведение обмислят редуциране на личния състав, с цел да понижат разноските си.

Гоце Делчев

От лечебното заведение обясниха, че към този момент нямат проблем с неизплатени заплати към личния състав, а с доставчиците имат подписани контракти за разсрочено погасяване на отговорностите.
Д-р Мария Радойкова, шеф на МБАЛ " Иван Скендеров " - Гоце Делчев: „ Нормално е при тези понижени доходи, при лимитирането на нашата активност да изпитваме усложнения по отношение на изплащането на дължимото към нашите контрагенти. С въвеждането на лимите, ограничаваме активността си. "
Болницата има неизплатени към 150 000 лева от Здравната каса за действия, които са направили през последните три години, само че са били над лимитнта активност. Финансовото положение на лечебното заведение е в допълнение затруднено и от нарастването на минималната работна заплата. Тъй като разноските на болничното заведение се усилват, а приходите остават едни и същи.
Д-р Мария Радойкова, шеф на МБАЛ " Иван Скендеров " - Гоце Делчев: „ Когато са образувани цените на клиничните пътеки, по които работим към този миг, минималната заплата беше 180 лева Тоест при минимална заплата 180 лева И при минимална заплата 510 лева Ние работим при едни и същи цени на клинични пътеки. "
Персоналът, който се обмисля да бъде скъсен ще е единствено спомагателен, не медицински.
Д-р Мария Радойкова, шеф на МБАЛ " Иван Скендеров " - Гоце Делчев: „ С това нарастване на минималната заплата се... нисшия личен състав, обслужващия личен състав се приближава до медицинските сестри, което е безусловно неприемливо. "
В болничното заведение работят девет отделения, само че все по- мъчно съумяват да се намерят анестезиолози, хирурзи и ортопеди, които да работят в тях. За да решат казуса с намирането на фрагменти Общината в Гоце Делчев поема разноските по специализация на млади лекари, които се задължават за 5 години да работят в болничното заведение.

Очаква се в края на годината към екипа да се причислят и двама млади специалисти- педиатър и ендокринолог. Всяка година болничното заведение обслужва към 7 000 пациенти. Голяма част от нуждаещите се от медицински грижи са от отдалечени села, по тази причина споделят, че мъчно биха могли да пътуват до прилежащи градове.

- Къде да идем ние на друго място. Нали Благоевград е по- надалеч, тука ние на 18 километра сме от тука до селото.

- Това е единствена болница в задачите околия

От болничното заведение споделиха, че не се планува да бъдат закрити отделения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР