Болничните сдружения искат спешна помощ за високите цени за отопление

...
Болничните сдружения искат спешна помощ за високите цени за отопление
Коментари Харесай

Болниците изнемогват заради цените на тока и парното

Болничните сдружения желаят незабавна помощ за високите цени за отопление и поетапно нарастване на най-недофинансираните цени на клиничните пътеки през 2022 година, според направения проект на Български лекарски съюз.

Това излиза наяве от отворено писмо до медиите от Българска болнична асоциация, Национално съдружие на частните лечебни заведения, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, Асоциация на университетските лечебни заведения в България и Сдружение на общинските лечебни заведения в България.

Писмото на отрасловите организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, министъра на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Александър Николов, ръководителя на Комисията по опазване на здравето към Народното събрание Антон Тонев, шефа на Националната здравноосигурителна каса доктор Петко Салчев и ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

„ Необходими са незабавни ограничения за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с неналичието на съответни обезщетения за ограничение на резултата от внезапното увеличение на цените на електрическата енергия и острата нужда от актуализация на цените на клиничните пътеки. Настояваме да бъдат преразгледани опциите за обособена отплата за болничните заведения, с цел да не се позволява утежняване на финансовата им положение, изключително по време на пандемия “, се показва в мнението на лечебните заведения.

Във връзка с компенсацията за високите сметки за електрическа енергия болничните сдружения обръщат внимание, че лечебните заведения минават под общия знаменател за бизнеса като небитови консуматори и без да e взетa под внимание тяхната роля в пандемията, обществено значимата им функционалност, както и обстоятелството, че те нямат механизми за нарастване на приходите, както това се случва в останалата част от стопанската система.

В отвореното си писмо сдруженията акцентират, че общите разноски на изпълнителите на болнична помощ скaчат внезапно, като това е развой, а не еднократен резултат.

„ Нефинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, и към този момент даже частична актуализация няма да компенсира натрупването на дефицит. Оценки на разнообразни специалисти сочат, че някои от клиничните пътеки се нуждаят от растеж с сред 100 и 200% “, изясняват представителите на лечебните заведения.

В мнението на болничните сдружения се показва, че е налице остра нужда от нарастване на цените на всички клинични пътеки с най-малко 20% през 2022 година и поетапно постигане до най-малко 100% в идващите до 3 години. По проект, обсъждан с Български лекарски съюз, първо би трябвало да бъдат увеличени по правдивост най-ощетените клинични пътеки, тъй като средствата няма да стигнат за всички пътеки.

„ Не би трябвало да се не помни, че имено от цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, за които има консенсус, че би трябвало да доближат едно почтено равнище, с цел да можем да задържим експертите у нас и да мотивираме младежите да се отдават на нелеките специалности в бранша – лекари, сестри, акушерки и т.н “, изясняват от лечебните заведения.
В поддръжка на това си искане отрасловите организации обръщат внимание и на обстоятелството, че клиничните пътеки, откогато са основани, не са обновени изцяло в посока те да дават отговор на действителните разноски, инфлация и така нататък А сега има лечебни заведения, които получават сметки за ток, които са в пъти по-големи по отношение на преди няколко месеца.

Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за това, което ни чака след COVID-19, а точно вълна от пациенти със забавено лекуване, недиагностицирани и нелекувани в точния момент поради ограничение на плановия банкет или отбягване визитата на лечебни заведение заради терзания, свързани с пандемията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР