Боклукът, намерен на територията на Червен бряг все още е

...
Боклукът, намерен на територията на Червен бряг все още е
Коментари Харесай

Боклукът в Червен бряг свързан с Бобокови

Боклукът, открит на територията на Червен бряг към момента е с непостоянен генезис, само че има доказателства, че той има връзка с активността на проведената незаконна група за противозаконен импорт на рискови боклуци, в която вземат участие зам.-екоминистърът Красимир Живков и братята-бизнесмени Бобокови. Това разкри зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Кънев в ефира на Българска национална телевизия. Той разяснява вчерашното правосъдно съвещание, след което в ареста бяха оставени петима от общо шестимата обвинени в аферата с боклука. Сред тях са Живков, Атанас Бобоков и някогашният началник на РИОСВ-Плевен Габриел Савов. Под домакински арест беше пуснат само Васил Богданов – някогашен шеф в Монбат. Съдът е решил, че са налице задоволително доказателства на обвинените за съпричастността им към проведената група, занимаваща се с незаконната активност на импорт и преправка на рискови боклуци. Петима бяха оставени в ареста, защото има заплаха да извършат и друго закононарушение и да повлияят на очевидци.

Неправомерните им дейности са осъществени, с цел да придобият финансови активи, като в тази ситуация става въпрос за милиони. Особено рискови са закононарушенията, осъществени от тях, защото те заплашват както околната среда, по този начин и здравето на хората. В момента се взимат проби, които да изследват отпадъците и те ще бъдат обработени по съответния ред, безапелационен бе Кънев. Изследват се голям брой проби, обяснява се размерът, характерът на боклука и се открива какви ограничения би трябвало да бъдат взети, с цел да не се стигне до екологична злополука. Според държавното обвиняване отпадъците са били импортирани от чужбина и са били прехвърляни в противозаконни депа, вместо да бъдат третирани както е по закон. Работи се и със службите в Италия, защото съгласно прокуратурата огромна част от сдруженията в чужбина, взели участие в схемата, са ръководени от българи.

Длъжностните лица, взели участие в бандата незаконосъобразно са превишавали пълномощията си или са ги неглижирали, с цел да подкрепят активността на бандата. Относно казаното пред съда от Савов, че пушил на работа, което му било единственото нарушаване, Кънев отговори, че на Савов е възлагано неколкократно да прави инспекции на съответните сдружения, само че неговите чиновници са утвърждавали протоколи с погрешно наличие, в които се е твърдяло, че компаниите за преправяне на боклуци, свързани с ОПГ-то, разполагат с нужните механически мощности и уреди. Разследването на прокуратурата е потвърдило изрично, че това не е по този начин и отпадъците се съхраняват в прорез с българското и европейското законодателство, изясни зам.-ръководителят на Спецпрокуратурата. Служители на Министерство на вътрешните работи, без да са експерти, откриха, че те даже ток и вода са намяли, акцентира прокурор Кънев.

Попитан за изказванието на Живков, че той не познава братята на Бобокови, прокурорът отвърна, че изрично е потвърдено, че той е облагодетелствал членовете на незаконната група.

Проверени са голям брой счетоводни данъчни бумаги по отношение на обвиняването за данъчни закононарушения, повдигнати на трима членове на бандата. Досега са прегледани данните от първото полугодие на 2017 година и е открито, че за този къс интервал, посредством представянето на фактури с погрешно наличие, са били прибрани над половин милиона лв.. Прокуратурата продължава следствието, с цел да се откри каква е общата усвоена сума през годините.

Относно листата, открит в дома на Атанас Бобоков, Кънев уточни, че държавното обвиняване продължава следствието и установяването на отношението на личностите, посочени в него. Той не даде изясненост по отношение на дали името Васко се отнася до хазартния необут Васил Божков, само че изясни, че се вършат инспекции както на хората, посочени с две имена, по този начин и на тези, посочени с едно. Когато изясним в целокупност събитията, ще уведомим обществото, добави Кънев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР