Божие куче“ така е популярен тибетският мастиф. Преди няколко години

...
Божие куче“ така е популярен тибетският мастиф. Преди няколко години
Коментари Харесай

„Божие куче“: 90 кг и цена от $2 млн.

„ Божие куче “ по този начин е известен тибетският мастиф. Преди няколко години китаец заплати умопомрачителните 2 милиона $, с цел да има такова. В момента на продажбата кучето е тежало 90 кг и е било високо 80 сантиметра.

Терминът мастиф се употребява за всички огромни породи кучета, употребявано е и за това куче, което в действителност е тибетско планинско куче или известно още като хималайско планинско куче. Произхожда от номадските култури на Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал.

Тези кучета се употребявали като пазачи на добитъка, както и на домовете на стопаните си. До средата на ХХ век породата, известна и като Do Khyi, била съвсем непозната в Европа, а с помощта на европейските животновъди нейните представители не изчезнали.

Има няколко митове за произхода на мастифа. Една от тях споделя, че те са пристигнали в Централна Азия след вожда на хуните Атила. Според друга,
тибетският мастиф е „ Божие куче „,
тъй като съставлява трансформацията на тибетски духовник в куче.

След грандиозната продажба за два милиона $, почнали да развъждат тази порода кучета, само че те се оказали доста скъпи за поддръжка. не е куче за всеки, защото социализацията му лишава доста време.

В верните ръце тибетският мастиф обезпечава несравнима преданост, лоялност и отбрана на фамилията си. Инстинктите за защита на породата се ускоряват през нощта и доста кучета от този вид могат да лаят мощно и прекалено през вечерните часове.

Ако отглеждате тибетски мастиф, най-добре е да го държитe на закрито през нощта, с цел да не притеснявате съседите си. Уверете се, че разполагате с надеждна ограда, с цел да предпазите кучето си от скитничество през деня и нощем.

Някои представители на породата тибетски мастиф са нападателни към други кучета и би трябвало да се държат надалеч от непознати кучета. Ако в едно домакинство се отглеждат кучета от противоположния пол, резултатите са по-добри, в сравнение с, в случай че се отглеждат две мъжки или две женски кучета.

Обучението би трябвало да стартира в ранна възраст и разпоредбите би трябвало да се ползват поредно през целия живот на кучето. Тъй като тибетският мастиф е физически огромен и по природа недоверчив към непознати, е жизненоважно всеки притежател на тибетски мастиф да може физически да обуздае кучето си, когато е належащо, без значение дали на публични места или вкъщи.

Дори при интензивна социализация (която е безусловно наложителна при тази порода) тибетският мастиф може да бъде сложен за образование. Масивни и мощни, защитните инстинкти на породата са толкоз засилени, че някои тибетски мастифи не всеки път слушат, когато стопаните им споделят, че посетителят е разрешен, а не нахалник, който би трябвало да бъде надвит.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР