Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel.

...
Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel.
Коментари Харесай

"На пожар" се предлагат идеи за киберсигурност, които скоро ще бъдат забравени

Божидар Божанов е компютърен експерт, създател и началник на LogSentinel. Работил е като консултант към Министерския съвет по въпросите на електронното държавно управление. Коментарът е от профила му във " Facebook " и е във връзка разсъжденията на премиера Бойко Борисов таванът за заплатите в държавния бранш да не важи за ИТ експертите - " 5, 10, 15 индивида, които обслужват всички министерства ", с цел да могат да се задържат качествените хора, които да се грижат за киберсигурността на държавните системи.

Трябвало да се откри метод на 10-15 ИТ експерти, които работят за страната, да им се дадат високи заплати, с цел да дойдат и да се задържат.

Добре. Но тия способи ги има в Закона за електронното ръководство от три години.

Три години никой нищо, падна Търговският указател, отново нищо.

Хакнаха Национална агенция за приходите и два месеца по-късно - дайте да намерим метод.

В Закона за електронното ръководство от три години виси едно държавно дружество " Единен систематичен оператор " с доста ясно написани функционалности, чиято цел беше точно да дава пазарни заплати. Не беше основано.

В закона има и различен механизъм - Държавната организация " Електронно ръководство " да сътвори стратегия за привличане на висококвалифицирани експерти - да вземем за пример на цивилен контракти или посредством смяна в класификатора на длъжностите в администрацията и въвеждането на нова, по-високо платена служба. По образеца на Съединени американски щати, които посредством USDS притеглят за по една–две години чиновници от Гугъл, Фейсбук и други софтуерни компании. И по тази линия нищо.

Проблемите са ясни от години, решенията са въображаеми и прокарани в законодателството.

Не споделям, че осъществяването им е елементарно - не е. Но най-малко да беше изработен опит.

Сега " на пожар " се оферират хрумвания, които може също да са забравени след 6 месеца. И против които може и ще има неодобрение - и от бизнеса, и от администрацията.

Защото ръководството би трябвало да има визия и вероятност. И всекидневна работа в една посока. Алтернативата е да чакаме нещата да се срутен, с цел да мислим какво вършим.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР