Богохулно пресъздаване на един от най-тъмните моменти в съветската история

...
Богохулно пресъздаване на един от най-тъмните моменти в съветската история
Коментари Харесай

Режисьор представи скандалната страна на обсадата на Ленинград

" Богохулно " пресъздаване на един от най-тъмните моменти в руската история или толкоз нужен коментар за модерна Русия? Нова комедия за обсадата на Ленинград раздели в мненията им феновете в страната.
" Празник " споделя за фамилията на Воскресенски, чиито връзки с комунистическата партия им разрешават да водят първокласен живот в града, обсаден от нацистите.
По време на обсадата, когато към 800 000 души гладуват до гибел и са на публични дажби от 125 грама самун дневно, фамилията затрупва трапезата си с пилешко месо и шампанско, с цел да отпразнува новата 1942 година.
Комедийният миг настава, когато двете деца на Воскресенски водят у дома неканени посетители, а фамилията се оказва насила да изяснява по какъв начин масата им е претрупана от толкоз доста храна.
Носителят на няколко награди режисьор Алексей Красовски съобщи пред AFP, че филмът е основан, с цел да притегли вниманието към неравенствата и несправедливостите в Русия през днешния ден, а не да дава детайлности или да се подиграва с обсадата.
Заради офанзиви от страна на законодатели, режисьорът пусна „ Празник “ онлайн, вместо да подава документи в Министерството на културата за позволение за разпространяване..
" Избрах тази тематика, тъй като през днешния ден също живеем в обсада, просто се преструваме, че не можем да я забележим. Не виждаме по какъв начин понижава виталния стандарт, по какъв начин се преследват хората за това, което споделят онлайн, или за присъединяване в мирни митинги. ", споделя режисьорът.
Проектът се сблъска с рецензии още през октомври, когато за първи път беше обявено, че ще се появи комедия за обсадата за Ленинград.
Сергей Боярски, народен представител от ръководещата партия " Единна Русия ", разказа концепцията като " осквернение " и съобщи, че ще направи всичко допустимо да предотврати разпространяването на кино лентата, съобщи БГНЕС.
" Не съм гледал кино лентата и няма да го направя ", отговори той на въпрос на Агенция Франс Прес.
Друг върховен член на партия „ Единна Русия “ Андрей Турчак прикани Министерството на културата да забрани разпространието в кината на кино лентата.
Министерството има опит, когато става въпрос за черен лист на филми по чувствителни тематики - английската комедия " Смъртта на Сталин " беше неразрешена предходната година, откакто беше избрана от управляващите като обидна и " екстремистка “.
Красовски сподели, че държавен чиновник даже му е предложил пари, с цел да унищожи оригинала на кино лентата.
В неделя YouTube смъкна " Празник " от акаунта на режисьора без пояснение, само че няколко часа по-късно филмът беше върнат в платформата. Гугъл не уточни аргументите за краткотрайното заличаване, когато AFP изиска коментар.
Близо до свещено
Предишният филм на Красовски, „ Колекционерът “ беше публикуван на територията на цяла Русия през 2016 година и завоюва няколко награди.
Но " Празник ", който натрупа над един милион гледания от момента на онлайн стартирането му на 3 януари, е сниман с дребен бюджет от частно финансиране.
Зрителите бяха поканени да създадат дарения, които съгласно Красовски досега възлизат на 3,5 милиона рубли (52 000 долара; 46 000 евро) през първите седмици от стартирането на кино лентата. Тази сума съвсем покрива цената на снимането на лентата.
В някои мнения под видеото потребителите пишат, че схващат за какво депутатите желаят да забранят кино лентата. " Това явно е притча за настоящия режим, когато чиновниците получават всичко, което желаят на гърба на бедността на другите ", се споделя в един от мненията.
Обсадата на Ленинград от 1941-1944 година (сега Санкт Петербург) остава извънредно сензитивна тематика в Русия, където към 20 милиона души са починали по време на Втората международна война, а управляващите възприемат спора като заветен.
През 2014 година най-големите дистрибутори на кабелна телевизия в Русия оповестиха, че стопират да излъчват опозиционния ефирен канал „ Дожд “. Причината - малкия екран организира изследване, което сложи под въпрос дали си е коствала съпротивата по време на обсадата. „ Струва ли си да се съобщи Ленинград на нацистите, с цел да се спасят милиони животи? “ – е бил въпросът, на който феновете е трябвало да отговорят.
„ Най-трудните времена “ - част от оживелите при обсадата на Ленинград обявиха за AFP, че са ужасени от концепцията на кино лентата.
" Не мога да си показва, че може да има комедия за обсадата ", сподели Лидия Илинска. " Аз съм на 88 години и рева всякога, когато си припомням какво преживяхме. Думата " комедия " в този подтекст е просто осквернение. "
Междувременно Никита Ломагин, историк от Санкт Петербургския Европейски университет, който изследва обсадата, споделя, че филмът на Красовски съдържа " редица исторически несъответствия ".
" Вярно е, че по време на обсадата на Ленинград е имало подчиненост във връзка с питателните артикули. Но тази тематика се нуждае от подобаващ разбор, който зачита сложността на казуса, а не такава лека провокация ", разяснява той.
Красовски обаче отхвърля рецензиите.
" Това е история за хора, които в най-тежките времена са можели да живеят по-добре от всеки различен. Те съществуват тогава, те съществуват в този момент, за жалост те постоянно ще съществуват в Русия. За да променим това по някакъв метод, заснехме този филм . ", са думите на режисьора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР