Богдан Шербетов от село Ново Лески мечтае да види храм

...
Богдан Шербетов от село Ново Лески мечтае да види храм
Коментари Харесай

Мъж отделя по 150 лв. от пенсията си вече 13 години, за да изгради храм

Богдан Шербетов от село Ново Лески мечтае да види храм „ Св. Марина “ в цялостния му искра

Какво кара един мъж да отделя към този момент 13 години по 150 лева от пенсията си, с цел да построи храм?

77-годишният Богдан Шербетов от село Ново Лески желае да види храм „ Св. Марина “ в цялостния му искра. В този завършек на България хората имат вяра, че тази светица ги закриля от бурите, наводненията и пожарите. Храмът се издига висока над селото и по тази причина всички имат вяра, че той ще ги пази от бедствия и заболявания.

Богдан е съумял да увлече в своята идея цялото село. Към спасяването на храма персонално него го тласка освен мощната му религия, само че и едно съновидение.

В село ново Лески един храм чака да бъде повдигнат, а един човек се пробва да то построи към този момент 13 години. „ Тук се срещнах с една стара жена. Богдане, споделя тя, моята баба и прабаба са ми казвали, че на това място преди 100 години и повече е имало дребен параклис. И споделя още – в случай че искаш да го възстановим.

Тя е Маринка, баба и също се е казвала Маринка и това място е това тук се е казвало Св. Марина “, споделя Богдан.

Почти целият му живот минава в земеделска работа – четири години в Гърция и съвсем 10 години в Испания. „ Там към този момент мъчно мога да работа. Не те вземат на работа щом навършиш годините за пенсия. Затова се върнах – доста ми е обичано селото “, споделя още мъжът.

На Богдан му е писано да се завърне. „ Докато бях в Испания сънувах един сън - сънувам и аз като всички хора. Имам умрял брат. Той ми се явява и ми споделя: Братко, няма ли да си дойдеш? Казвам му аз: Ами, ще си дойда. А той ми споделя: Да сложим два-три камъка на Св. Марина. И по този начин – през 2010 година подравнихме терена, направихме основите и започнахме да строим черквата “, споделя пенсионерът.

Източник: btv
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР