Богатото културно-историческо наследство на България в цялото му многообразие трябва

...
Богатото културно-историческо наследство на България в цялото му многообразие трябва
Коментари Харесай

Карадайъ: Културно-историческият туризъм носи развитие и просперитет на регионите

 izbori_2023_v1_014

Богатото културно-историческо завещание на България в цялото му разнообразие би трябвало да бъде проучено, разкрито и съхранено, с цел да служи за основа за икономическо развиване и разцвет на районите. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, откакто посети неповторимата Александровска гробница.

 Александровска гробница2

 

Ние гледаме в целокупност и в цялост епохите. Необходимо е да има сложен метод, когато вършим стратегии за развиване на районите. Културно-историческият туризъм би трябвало да е част от цялото. Хасково и Шумен да не се преглеждат настрана, да са част от нещо общо, изясни Карадайъ. И акцентира, че за Движение за права и свободи опазването, съхранението и популяризирането на културно-историческото завещание, както и развиването на културно-историческия туризъм са приоритет.

 

 Александровска гробница3

Александровска гробница е открита през декември 2000 година в могилата “Рошавата чука ” край с. Александрово, община Хасково, от огромния български археолог доктор Георги Китов (1943-2008) и екипа му. Гробницата е от IV в.пр.Хр.

 

 Александровска гробница5

Със своите фрески и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно завещание по нашите земи и се подрежда измежду най-големите уреди от този вид, открити до момента. Уникалните фрески на Тракийската гробница са без аналог и имат изключителна художествена стойност.

 

 Александровска гробница6

 

Преди Александровска гробница Мустафа Карадайъ и екипът на Централния избирателен лъч посетиха именитата черква " Успение Богородично " в с. Узунджово, която е била превърната през ХVІ в. в джамия, а по-късно още веднъж в черква.

 

Старинният храм се слави с това, че е най-голямата селска черква в България, а също и с неповторимата си архитектура - запазила достоверния си образ до през днешния ден.

 Узунджово1

 

От първия ден на акцията посещаваме културно-исторически и археологически обекти. От Видин до Хасково бяхме в черква, джамия, синагога, посетихме неолитните жилища в Стара Загора, Абритус в Разград, тракийската гробница в с. Александрово, сподели Мустафа Карадайъ.

 

 Узунджово3

 

Имаме антична история, гордеем се с обекти и артефакти на повече от 8-10 хиляди години. Но тези обекти по един или различен метод са си сами. Ние като страна не сме развили културно-историческото завещание в неговата целокупност и цялост, с цел да служат за стопански разцвет на районите и страната като цяло, разяснява водачът на Движение за права и свободи.

 

Той акцентира обстоятелството, че за кметовете на Движение за права и свободи развиването на културно-историческото завещание и културно-историческия туризъм е приоритет.

 

Първо би трябвало да разкрием културно-историческото завещание, второ – да го съхраним, трето - да го разпространяваме и в последна сметка да го превърнем в икономическо развиване и разцвет на районите, сподели Мустафа Карадайъ. И даде за образец Гърция, Турция и Египет, които са трансформирали културно-историческото си завещание в стопанска система и в туризъм. Ние не се възползваме от това, което имаме, а по нищо не отстъпваме на тези страни, сподели Карадайъ. И напомни, че културно-историческото завещание и туризъм бяха в центъра на кандидат-президентската му акция дружно с Искра Михайлова.

 

Ние желаеме да покажем богатото културно-историческо завещание на България на целия свят, съобщи Карадайъ.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР