Богатите държави трябва да даряват повече ваксини срещу COVID-19 и

...
Богатите държави трябва да даряват повече ваксини срещу COVID-19 и
Коментари Харесай

СЗО: Всичките ни усилия ще са провал, ако богатите страни не дарят повече ваксини

Богатите страни би трябвало да подаряват повече ваксини против COVID-19 и да последват образеца на Съединени американски щати, като обезпечат неотложно такива количества, които да покрият недостига от 200 милиона дози, породен от спиранията на снабдяването и забавянето на производството от Индия, сподели през днешния ден почитан представител на Световната здравна организация (СЗО), представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

СЗО приканва богатите страни да подаряват непотребните си количества ваксини на по-бедните страни, вместо да ги слагат на по-малко уязвими групи от популацията, като децата. Досега богатите страни са дарили 150 милиона дози ваксини посредством самодейността КОВАКС, отбелязва Ройтерс.

Брус Ейлуорд, почитан консултант в СЗО, обаче сподели през днешния ден, че единствено дребен дял от тези ваксини ще бъдат налични в кратковременен проект през юни, юли и август, когато биха могли да трансформират обстановката, като забавят темпа на разпространяване на болестта.

" Ще ни трябват два пъти повече дози и се постанова да бързаме ", сподели съветникът, имайки поради количеството на дарените ваксини, контрактувано до момента от здравните министри на страните от Г-7 на срещата им в Оксфорд.

" Ще се провалим, в случай че не осигурим ваксини по-рано ", сподели Ейлуорд. Той похвали оповестения през вчерашния ден проект на Съединени американски щати да споделят бързо 25 милиона дози и окуражи други богати страни да последват образеца им.

Ейлуорд пресметна, че спиранията в износа на ваксини от Индия ще отворят недостиг от 200 милиона дози в международен мащаб.

Той оцени дарените до момента 150 милиона дози ваксини като едно прелестно начало, само че посочи някои проблеми, като това, че доста малко от тези ваксини са планувани за интервала юни-юли, което значи, че към момента има дупка, отбелязва Франс прес.

За да се реализира имунизиране на 30-40 % от международното население тази година, би трябвало да се ваксинират минимум 250 милиона души до края на септември, за което са нужни стотици милиони дози, уточни Ейлуорд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР