Боевете в Газа бушуват за 23-ти ден, след като бойци

...
Боевете в Газа бушуват за 23-ти ден, след като бойци
Коментари Харесай

Израел засилва сухопътната операция

Боевете в Газа бушуват за 23-ти ден, откакто бойци на Хамас започнаха изненадваща офанзива против Израел, убивайки минимум 1400 души, най-вече цивилни, съгласно израелски публични лица. След офанзивата на 7 октомври министерството на опазването на здравето в Ивицата Газа, ръководена от Хамас твърди, че над 8000 палестинци са починали от безмилостните ответни бомбардировки на Израел, половината от които деца.


Ключовите събития от последните 24 часа:

Организация на обединените нации предизвестява за колапс на " гражданския ред "

Организация на обединените нации предизвести, че " гражданският ред " стартира да се срутва, откакто хиляди хора разграбиха няколко от нейните хранилища и разпределителни центрове в централната и южната част на Газа, отмъквайки пшеница, брашно и други съществени артикули. „ Това е обезпокоителен знак, че гражданският ред стартира да се разпада след три седмици на война и плътна блокада “, сподели Томас Уайт, началник на UNRWA в Газа, организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци. От началото на войната единствено 84 камиона с филантропична помощ са влезнали в Газа, в съпоставяне със приблизително 500 камиона дневно преди войната, демонстрират данни на Организация на обединените нации. „ Нуждите на общностите са големи, даже единствено за главно оцеляване, до момента в който помощта, която получаваме, е нищожна и непостоянна “, сподели Уайт.

Още войски влязоха в Газа

Израелската войска заяви, че е нараснала войските си в Газа през нощта, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху предизвести, че войната ще бъде " дълга и сложна ". Армията сподели, че е блъснала " над 450 терористични цели през миналия ден ", поразявайки " командни центрове, наблюдателни постове и пунктове за изстрелване на противотанкови ракети " на Хамас. Министърът на защитата Йоав Галант сподели, че Хамас би трябвало да бъде заставен да договаря за заложниците, съгласно него " колкото повече огнева мощност и колкото повече удряме Хамас, толкоз по-големи са възможностите ни да го доведем досега, когато ще се съгласи на решение ".

Въоръженото крило на Хамас съобщи в неделя, че неговите бойци са взели участие в " тежки борби " против израелските сили в Газа, откакто израелската войска разположи повече сухопътни сили в палестинската територия. „ Нашите бойци сега водят тежки борби с картечници и противотанкови оръжия с нахлуващите окупационни (израелски) сили в северозападната част на Газа “, се споделя в изказване на „ Бригадите Езедин ал-Касам. В предходно изказване групата сподели, че два израелски танка са се запалили, откакто са били улучени от нейните бойци, което армията не е удостоверила.

Израелските сили продължиха да нападат северна Газа с въздушен и артилерийски обстрел в неделя вечерта. Армията заяви, че войските са " разпознали редица терористи, излизащи от тунел " покрай граничния пункт Ерез и " се изправиха против терористите, които убиха и раниха ".


Размяна на пандизчии

Лидерът на Хамас в Газа Яхя Синвар съобщи в събота, че организацията е подготвена за " незабавна " замяна на пленници с Израел. „ Готови сме да сключим незабавна договорка за замяна на пленници, която включва освобождението на всички палестински пандизчии от израелските затвори “, сподели той в изказване. Според правозащитния Клуб на палестинските пандизчии сега има към 5200 палестинци, държани в израелски затвори, от които 559 излежават доживотни присъди.

Връзката с Газа " се възвръща "

Рано в неделя имаше признаци за нараснала интернет връзка в Газа след към 36-часово спиране на мрежите и телефонният достъп, защото Израел ускори бомбардировките си, заяви световният мрежов екран Netblocks в мрежата X. „ Мрежовите данни в действително време демонстрират, че интернет връзката се възвръща в #Ивицата Газа “, се споделя в известието. Малко след 4:00 сутринта чиновник на Агенция Франс Прес в град Газа сподели, че е съумял да употребява интернет и да се свърже с хора в южната част на Газа по телефона.

Регионални последствия

Иранският президент Ебрахим Раиси посочи в неделя, че продължаващото бомбардиране на Газа от Израел " може да принуди всеки " да работи, което се възприема като последното предизвестие, че спорът може да се популяризира в района. „ Престъпленията на ционисткия режим минаха алените линии и това може да принуди всеки да предприеме дейности “, написа той в X.

Откакто избухна войната сред Израел и Хамас, Иран съвсем всеки ден насочва предизвестия за разрастващ се спор към своите върли врагове Израел и Съединени американски щати, само че наподобява желае да заобикаля директна борба, споделят анализатори. " Иран не е заинтригуван да влиза в тази война непосредствено ", реши иранският публицист и специалист по интернационалните връзки Хади Мохамади. С него е съгласна и Сара Базубанди, теоретичен помощник в основания в Германия Институт за близкоизточни проучвания GIGA. „ Иранците демонстрираха ясно през цялото време, че не желаят директно присъединяване или борба “, посочи тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР