Боевете, които се водят в Украйна пред очите ни, пораждат

...
Боевете, които се водят в Украйна пред очите ни, пораждат
Коментари Харесай

Как БПЛА заменят основната ударна сила на армията

Боевете, които се водят в Украйна пред очите ни, пораждат гражданска война във военното дело. БПЛА се трансформират освен в главно средство за разузнаване, само че и в съществена ударна мощ на сухопътните сили, заменяйки в това си качество артилерията. Може би в близко бъдеще ще забележим мотострелкови бригади на съветската войска с кардинално нов образ. Как ще наподобяват?

Традиционно се смяташе, че главната ударна мощ на сухопътните войски е артилерията. В доста връзки това остава по този начин и до през днешния ден, в това число и по време на СВО. Но сега практиката на бойните дейности демонстрира, че артилерията бързо се заменя с нов вид оръжия - БПЛА. Разбира се, безпилотните летателни апарати се употребяват във военните каузи от доста десетилетия, а дребните квадрокоптери - малко под двадесет. Но единствено в Украйна тяхното потребление доближи фундаментално ново равнище.

Преминаване от количество към качество

От самото начало на спора украинските войски започнаха всеобщо да употребяват освен квадрокоптери с камери за разузнаване и промяна на артилерийския огън, само че и по-тежки хеликоптери, носещи разнообразни муниции. Въоръжените сили на Руската федерация през днешния ден също интензивно употребяват освен БПЛА от авиационен вид, само че и всеобщо употребяват квадрокоптери за разузнаване и промяна на артилерийския огън и във все по-големи мащаби стартира да хвърля от тях муниции. Най-известният и идеален от тях е “Ланцет ”. Широко употребявани са по този начин наречените ФПВ дронове ( “Дронове от първо лице ”).

Руските войски имат сполучлив опит в потреблението на сходни ударни оръжия в обилни мащаби. ВСУ, които нямат нищо сходно на нашите “Ланцет ” и техните аналози, се научиха да употребяват въздушни ретранслатори на радиосигнали, инсталирани на хеликоптери, и посредством тях да ръководят своите ФПВ-дронове и тежки хеликоптери, носещи оръжия, да вземем за пример 82и 120-мм мини. Въздушните релета им дават опция да употребяват своите дронове на разстояние от 15-17 километра от точката на изстрелване.

На пръв взор наподобява, че “гаражните ” ФПВ-дронове не са толкоз сериозна опасност. Но тези примитивни БПЛА могат да бъдат доставяни на фронта с десетки хиляди на месец. ВСУ са образували и изпитали в пердах ротни и батальонни бойни групи от безпилотни летателни апарати. Сега ги вкарват в формирования от полков мащаб. Това доста ще усили тяхната успеваемост.

В допълнение към решаването на все по-голям брой ударни задания с безпилотни самолети от разнообразни типове, се появиха и други трендове. По този метод както нашите войски, по този начин и ВСУ прибягват до отдалечено инсталиране на мини от дронове, селекция и премахване от бойното поле на свалени дронове - както свои, по този начин и на врага.

Украинските войски в този момент се оплакват, че съветските ФПВ-дронове се употребяват с термични камери и могат да поразяват цели през нощта и че нашите войски са почнали да употребяват атакуващи БПЛА, които могат да насочват цели без надзор от оператор. Изглежда, че скоро ще има изпепелена земя на няколко километра покрай линията на бойния контакт, в която роботизираните системи на враждуващите страни унищожават всичко живо.

Нов вид ударни елементи

Има прецеденти от ВСУ и нашите войски, когато масирани удари от ФПВ-дронове бързо водеха до по-сериозни вреди от продължителния артилерийски огън. ФПВ-дронът има доста преимущества пред артилерийския снаряд и главното е доста по-високата възможност за поразяване на задачата. Има и опция за гонене на цел, която заобикаля удара. Тези два фактора обезпечават на ФПВ-дроновете предимство в нанасянето на загуби на врага пред класическата артилерия.

Но новият вид оръжие изисква и нови форми на образуване на потреблението му. В експертните среди към този момент има оферти за нуждата от образуване на специфични ударни елементи или формирования (например бригади), в които подразделения с безпилотни самолети да взаимодействат на нова основа с пехотата.

Пример за такова начало е вторият взлом на насипа покрай коксохимическия цех в Авдеевка, когато украинските войски бяха безусловно унищожени от масирани удари на ФПВ-дронове. По време на щурма подразделенията на съветските войски заеха позицията без загуби. Нещо повече, те съумяха да се закрепят преди украинската контраофанзива - толкоз замайващ беше резултатът от ударите на дроновете.



Има доста такива образци. Именно те дават съображение да се счита, че препоръчаната ударна връзка може да се употребява дейно. Какво би трябвало да бъде?

Въз основа на опита от същите офанзиви, това би трябвало да е композиция от добре оборудвана пехота и елементи, въоръжени с атакуващи дронове. Опитът демонстрира, че при всеобщото потребление на атакуващи дронове не е нужен толкоз доста пехота.

Следователно базата за новата групировка може да бъде добре въоръжен мотострелков батальон и няколко (2-3) ударни батальона от дронове, въоръжени както със скъпи ударни БПЛА („ Ланцет “ или техни аналози), по този начин и всеобщо с ФПВ-дронове, всеобщо. Всеки батальон дронове би трябвало да има охранителни звена, способни да го защитят от противников диверсанти.

Освен това бригадата ще би трябвало да разполага с мощен разследващ батальон, който разполага и с БПЛА с огромен обхват на деяние, с разследваща техника (не единствено камери, само че и средства за електронно разузнаване). Необходим е батальон за радиоелектронна битка, който може да заглушава на електронното разузнаване на съперника. В щаба на бригадата би трябвало да има аналитична работа, способна да обработва голямо количество разследваща информация и някакъв аналог на службата за ръководство на въздушното придвижване, защото броят на безпилотните самолети във въздуха постоянно ще бъде доста огромен.

„ На земята “ се нуждаем от мобилен противотанков запас - няколко роти, въоръжени както с противотанкови управляеми ракети, по този начин и с ФПВ-дронове, танкова рота, наложително зенитно-ракетен дивизион, кадърен да покрива войските от „ стандартни “ закани от въздух и други единици.

Основният тактически принцип на потребление на такава единица (формация) би трябвало да бъде следният: безпилотните самолети унищожават врага, пехотата заема позиции (задържа отбраната).

За да извършите бързи масирани огневи удари против ненадейно открита централизация на противников сили, която е прекомерно многочислена, с цел да бъде достигната с дронове, е нужна реактивна дивизия с РСЗО. Може да се употребява и за отдалечено взривяване, когато е належащо. Наличието на РСЗО ще даде на бригадата нужната еластичност при потребление – там, където е нужна масирана офанзива по региони, тя ще има с какво да я нанесе.

Дронове, артилерия и бъдещето

Защо една бригада с ударни дронове би трябвало да е по-ефективна от тази, оборудвана с артилерия? Военната аритметика приказва за това.

За да унищожи характерен артилерийски дивизион на НАТО от три батареи с 24 теглени оръдия, артилерията би трябвало да изразходва 1620 неуправляеми осколъчно-фугасни снаряда, в случай че оръдията са вкопани. Това са доста часове време и голям риск да попаднете на артилерийски огън, а врагът има късмет да изтегли част от силите си от офанзивата. Подобни артилерийски дуели се организират непрекъснато в СВО, само че ВСУ към момента не са останали без оръжия.

А за ударен батальон безпилотни самолети са нужни 24 дрона, с цел да извърши тази задача. При противопоставяне от земята, несъмнено, повече... да речем 30–35. И половин час хвърчене до дестинацията.

Най-важното преимущество на такава бригада спрямо обичайна мотострелкова бригада е логистиката. Доставката на дребни атакуващи БПЛА изисква съвсем 10 пъти по-малко превоз от снарядите, нужни за нанасяне на същите загуби на врага. Освен това замяната на някои атакуващи дронове с други, по-модерни е непропорционално по-евтина и по-лесна от замяната на остарели оръжия с съвременни.

Всичко нагоре не анулира артилерията. Просто в границите на тази идея се трансформира в средство за подсилване на бригади с нов образ и в този момент може да се концентрира в решаващи посоки или да „ поддържа “ нови бригади с него, когато потреблението на БПЛА е усложнено от времето.

Създаването на части, при които главното влияние се оказва от разнообразни роботизирани системи, наподобява неизбежно. Най-вероятно това ще се случи в Украйна. Няма подозрение, че Русия би трябвало да ги сътвори по-бързо от врага.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР