БОДЛИВ ГЕНГЕРСамостоятелна изложба карикатура на Халит Куртулмуш – Айтослу11 февруари

...
БОДЛИВ ГЕНГЕРСамостоятелна изложба карикатура на Халит Куртулмуш – Айтослу11 февруари
Коментари Харесай

Музеят на хумора в Габрово представя изложбата на Халит Куртулмуш – Айтослу – „Бодлив генгер“

БОДЛИВ ГЕНГЕР

Самостоятелна галерия подигравка на Халит Куртулмуш – Айтослу

11 февруари – 8 април 2022

Зала 5

Откриване: 10 февруари 2022, 18:00

От 11 февруари Музеят на хумора и сатирата показва независимата галерия на Халит Куртулмуш – Айтослу – „Бодлив генгер*“. На откриването на 10 февруари от 18:00 часа в зала 5 на Музея, публиката ще има опцията да се срещне с създателя, който идва особено за събитието от град Бурса, Турция.

Изложбата включва 60 произведения – 22 шаржа на именити български артисти и 38 карикатури на коронавирус и политическа тема.

Всички със зелен документ са добре пристигнали!

За изложбата си Халит Куртулмуш – Айтослу споделя:

„ Как да опиша подбраните карикатури за изложбата… Мога да кажа, че съм целял да направя селекция от произведения, които отразяват цялостното ми творчество. Това напълно не е лесно…

Аз съм човек, както се споделя с “маймунски вкус ”. Не се помирявам единствено с избрана тематика и жанр. Заради това щеше да е незаслужено, в случай че бях подбрал единствено шаржове, единствено политическа подигравка или единствено комикси. Опитах се да споделя от всичко по малко. Идеята за заглавието на изложбата ми хрумна напълно ненадейно. Моето детство мина в град Айтос. Там имаше едно ендемично храстче на име “Генгер ”. Иглите на това бодливо растение причиняваха много болки, а по едно и също време с това то бе леговище за дребни животинчета, като гущери, костенурки змийчета и други.

Всъщност генгерът е отражение на моята подигравка – както развеселява, по този начин и предизвиква болежка.“



Халит Куртулмуш – Айтослу е роден през 1970 година в село Бойно, област Кърджали. През 1989 приключва ССХУ за приложни изкуства в Сливен, със компетентност живописен текстил.

От 1991 година насам живее и работи в град Бурса, Турция. Досега е получил над 110 награди от карикатурни състезания, множеството от които интернационалните. Многократно е илюстрирал детски книги, театрални и кино плакати, наръчници за сигурността на труда, употребявани в промишлеността и други Гордее се с това, че постоянно рисува шаржове по поръчка, които радват своите притежатели по целия свят.

През есента на 2020 година Музеят на хумора и сатирата връчи на Халит Куртулмуш – Айтослу обичайна си премия в границите на 45. Национална галерия на карикатурата.

Халит Куртумлуш е взел участие неведнъж в карикатурни изложения в България, Турция и по света. Член е на Асоциацията на Анадолските Карикатуристи, както и на СБХ в секция Карикатура.



* За любопитните: Айтоски чеп (Astragalus aitosensis) е тип растение от семейство Бобови (Fabaceae). Ендемичен за България тип. Реликт. Известен е още и като (Айтоски) Генгер, Бодливо сграбиче, Айтоско клинавче. Видът е присъщ за напълно дребен регион в Източна Стара планина, най-южните разклонения на Айтоска планина.

Урбанизацията в региона към Айтос, пожарите, залесяването с иглолистни култури, както и потреблението му в предишното като изсъхнал фураж за зимните месеци, са заплахите за това растение. Видът е предпазен според Закона за биологичното многообразие. Включен е в Червената книга на България. Части от популацията му се намират в естествените забележителности „Находище на Бодливо сграбиче“ и „Трите братя“, както и в предпазената околност „Хисаря“. Цялото находище на местообитанието е включено в предпазена зона „ Айтоска планина “ от Европейската екологична мрежа Натура 2000.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР