Боб винаги е бил изключително популярна култура в България. Известно

...
Боб винаги е бил изключително популярна култура в България. Известно
Коментари Харесай

Това е любим хранителен продукт, с който нашите предци са гласували на изборите през 1878 г.

Боб постоянно е бил извънредно известна просвета в България. Известно е, че той е извънредно потребен за здравето на индивида. Христофор Колумб е индивидът, който открива боба за Стария континет. Това се случва през 16 век, когато Колумб го носи в Европа,но като декоративно цвете. Европейците стартират да го употребяват като храна два века по-късно. Съществуват голямо количество типове фасул. Може би най-разпространения и търсения в целия свят е белия фасул. 

Бобът е нормална военна храна.  " Чорба-каша, чорба-каша, боб-фасул "  бе нещо като всекидневен химн на родната войска по времето на наборната работа. Боб е питателна храна, тъй че  често участва в храната на бойците. 

Черен и мрачно виолетов на цвят цвят фасул съдържа огромно количество антиоксиданти, които работят, с цел да се стабилизират клетките на организма и да се предотврати развиването на рак. Боб оказва помощ при анемия, бронхит и пневмония, затлъстяване, атеросклероза. Любичата храна на доста българи съдържа най-полезния протеин.

Бобът има повече протеин от пилешко месо, който се усвоява отлично от човешкото тяло. Бобът пази и сърцето крепко. 

Полезните свойства на боба се дължат на богатия набор от следните витамини – А, В, К, РР, С, а също и доста количество витамин Е, който е известно с високата си антиоксидантна интензивност. Все отново има хора, които би трябвало да бъдат деликатни с използването на белия фасул, а точно това са тези, които имат гастрит, стомашна язва или колит.

В първите избори у нас след Освобождението през 1878 година - не се е гласувало с хартиени бюлетини, а хората са давали гласа си със зърна от фасул и царевица.

Във Враца пък за кмет и съветници се е гласувало с две зърна фасул – бяло ( " за “) и черно ( " срещу “) за облекчение на необразованите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР