БНТЗдравното министерство с мерки за осигуряване на 24-часов достъп до

...
БНТЗдравното министерство с мерки за осигуряване на 24-часов достъп до
Коментари Харесай

Задължават аптеките да дават нощни дежурства

БНТ

Здравното министерство с ограничения за обезпечаване на 24-часов достъп до лекарства. Идеята е в регионалните центрове без денонощни аптеки, съществуващите да дежурят и през нощта. За задачата ще бъде направен график. Аптеките, които откажат да работят и през нощта ще бъдат глобени.

Без денонощна аптека са множеството регионални градове на страната.
професор Илко Гетов - ръководител на Български фармацевтичен съюз: Денонощни аптеки има единствено в най-големите градове - София, Пловдив, Варна и на изолирани места, като да вземем за пример Враца.
Затова от Здравното министерство оферират съществуващите аптеки в регионалните центрове, като Благоевград да дежурят и през нощта по по авансово одобрен график. 

За да работи непрекъснато аптеката би трябвало да дава отговор на избрани условия. 
професор Илко Гетов - ръководител на Български фармацевтичен съюз: Трябва да има най-малко четирима магистър-фармацевти. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната защита или стеснен достъп на пациентите до помещението на аптеката. На последващо място - да има видеонаблюдение, да има паник бутон ".
Аптеките, които не дават отговор на изникванията, би трябвало да ги пригодят, а това ще усили разноските им. В сметките не влизат спомагателните хонорари за нощен труд. А в случай че не съблюдават графика за наряди през нощта ще бъдат глобени. 
проф. Илко Гетов - ръководител на Български фармацевтичен съюз: Санкцията във връзка с това дали работят непрекъснато няма да бъде ефикасна. Тоест може да се стигне до закриване на аптеки, което е неприемливо.
От фармацевтичния съюз поддържат концепцията, с ангажимента че има доста елементи за изясняване. Окончателният вариат на препоръчаните промени ще бъде публиуван за публично разискване идната седмица. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР