БНТЗа първи път е открито огнище на заразата в област

...
БНТЗа първи път е открито огнище на заразата в област
Коментари Харесай

Нови огнища на африканска чума по свинете у нас

БНТ

За първи път е намерено огнище на болестта в област Силистра, в индустриална плантация в село Попина. Ново огнище има и в Русенско - в персонално стопанство. Африканска чума е открита и при диви прасета в Свищовско. Има подозрения и за инфектирани диви прасета в Пловдивско.

С новото огнище на Африканска чума по свинете в индустриалната плантация в силистренското село Попина, където има над 17 000 животни, инфектираните свинекомплекси у нас стават 4.

Последното огнище при домашни прасета в град Бяла, Русенско е в персонални стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани прасета.

Съмнения за първи случай на африканска чума по свинете има и в Южна България. Положителни са пробите, направени в частна лаборатория, при две отстреляни диви свине в ловно стопанство над Пловдив. Утре се чакат окончателните резултати от националната референтна лаборатория в София.
Д-р Илиан Костов, зам.- шеф на Центъра по оценка на риска към Министерство на земеделието и храните: Това, че сега имаме подозрения при дивите прасета, приказва, че това заболяване стартира да прескача Балкана, в случай че се потвърди, не можем да противодействаме по никакъв метод с изключение на драконовските ограничения.
В Русенско, свинекомплексът в Юделник със 17 000 свине остава единствен към този момент, в който болестта към момента не е проникнала. Пробите от четвъртък са негативни. В събота и неделя са взети нови проби, за които шефът на организацията по храните в Русе е получил увещание по телефона, че и те са негативни.

В индустриалната плантация в Голямо Враново, Русенско евтаназията на свинете ще стартира най-рано на следващия ден, тъй като би трябвало да се обезпечи спомагателна техника и екипи. Определен е независим терен, в който ще бъдат загробени убитите животни.
Д-р Георги Дяков, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните - Русе: Извършват се инженерните действия, които би трябвало да съпътстват една такава интервенция и в четвъртък вероятно ще стартираме с група от животни, от които в действителност са взети пробите и е открит позитивен резултат за съществуване на вируса.
Утре ще завърши загробването на свинете от фермата в Николово, а до края на седмицата и в Бръшлен. 

Същевременно във видинския квартал " Нов път " към този момент евтаназират свине, откакто през вчерашния ден там беше намерено огнище на африканска чума. По човечен метод се умъртвяват и свинете в персоналните стопанства в 3-километровата зона към огнището. Някои от стопаните във Видинско мъчно се съгласяват животните им да бъдат умъртвени.
Адриян Данков, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните, град Видин: След това се насочваме към 10-километровата зона с 15 обитаеми места, където ще стартира вземането на кръвни проби и ще се вършат ежеседмични клинични прегледи за болестта. Ние организирахме осведомителна акция, само че постоянно има недоволни хора. Не могат да възприемат, че това е единственият метод да се спре разпространяването на вируса.
И в Сутрешния блок на Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Агенцията по храните Дамян Илиев предизвести, че главната заплаха за разпространяването на африканската чума са животните в персоналните стопанства. Затова е значимо всички домашните прасетата в 20 километровите зони към свинекомплексите да бъдат заклани.
Дамян Илиев, изпълнителен шеф на БАБХ: Важно е в регионите, където няма вирус това да стане неотложно, тъй като месото няма да е рисково. Имаме право да им създадем актове, да евтаназираме животните и да решим казуса.
Добрата вест от Видин е, че досега взетите проби от индустриалната свинеферма с 4000 свине, която е в 3 километровата зона до огнището с чума, са негативни.

Междувременно от Държавна фирма " Земеделие " оповестиха, че стопират инспекциите в свиневъдните стопанства, свързани със схеми и стратегии, които фондът финансира. Забраната е част от спешните ограничения против разпространяването на африканската чума.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР