БНТ направи проверка на думите на лидера на Възраждане Костадин

...
БНТ направи проверка на думите на лидера на Възраждане Костадин
Коментари Харесай

БНТ проверка на фактите: Невярно е твърдението на Костадинов, че Евростат е изпращала писмо за нередности в НСИ

БНТ направи инспекция на думите на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Европейската статистическа работа Евростат е разкрила нередности в работата на Национален статистически институт, съобщи пред президента на 5 април ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

По думите му, партията е получила сигнал от чиновници на Национален статистически институт, че формалната статистика се манипулира, с цел да се извърши критерия за 3% недостиг за влизане в еврозоната.

" Ние поставихме един въпрос и към вас и към бъдещия министър-председател за това, че се манипулират данните на формалната статистика. Получихме публично писмо от чиновници в Национален статистически институт, импортирано в деловодството на Народното събрание, които декларират тъкмо противоположното и цитират писмо от шефката на Евростат. В това писмо Евростат декларира, че вижда нередности в работата на Национален статистически институт. Всичко това се прави под диктата на финансовия министър Асен Василев с концепцията да могат да се изнасилват числата, с цел да влезем в неговия култ - 3-те % недостиг ", съобщи тогава Костадин Костадинов, пред президента.

Твърдението на Костадинов е част от тезата, изразявана нееднократно от " Възраждане ", че данните на Национален статистически институт се манипулират, с цел да може България скоро да се причисли към еврозоната.

Поискахме и получихме от " Възраждане "  въпросния сигнал. В него тематиката за недостига и името на Асен Василев не са упоменати. Според създателите на сигнала има проблеми с качеството на националните сметки и Евростат изисква съответни ограничения и периоди за тяхното премахване.

Към писмото е приложено и писмо на британски до шефа на Евростат Марияна Коцева от шефа на Национален статистически институт. Именно то е основанието за изказванията им, че се отстраняват нередности. Прави усещане обаче, че писмото е от края на 2022 година - когато на власт е служебното държавно управление на Гълъб Донев.

В него шефът на Национален статистически институт Атанас Атанасов изяснява, че към този момент ще бъдат подготвяни по този начин наречените таблици ресурс-ползване, които дълги години не са изработвани. Те ще подобрят данните за пресмятане на Брутния вътрешен артикул и разноските на семейства. По данни на Национален статистически институт тези таблици не са били подготвяни повече от 10 години, а казусът не е от в този момент. Напротив - едвам в този момент се взимат ограничения за решаването му.

Попитахме и Евростат имат ли фактически подозрения за метода, по който се пресмята инфлацията у нас, и писано ли е писмо по този мотив от шефа на Евростат Марияна Коцева до ръководителя на Национален статистически институт.

От Евростат ни дадоха отговор, че не са изпращали писмо за проблеми с качеството на данните на българската статистика по показателя на потребителските цени, по отношение на който се дефинира инфлацията. Данните за България минават постоянно през процедури за валидиране и се разгласяват с данните на другите страни членки, споделиха още от Евростат за Българска национална телевизия.

Отговор на Евростат към Българска национална телевизия:

" Евростат не е изпратил писмо, повдигащо проблеми с качеството на данните във връзка с хармонизирания показател на потребителските цени. Данните за ХИПЦ за България, които постоянно минават процедури за валидиране на данни, се разгласяват дружно с данните на други страни членки ".



По отношение на данните за инфлацията - през последните месеци фактически тя понижава до 3,1%, само че това не задоволително, с цел да влезе България в Еврозоната. Според шефа на Българска народна банка Димитър Радев понижението би трябвало да е по-осезаемо, с цел да осъществим критериите.

 

Справка в сайта на Евростат демонстрира, че инфлацията е по-ниска освен у нас. Тя се забява до 2,4% приблизително за еврозоната през март при 2,6% през февруари.

Заключение: Твърдението, че Евростат е изпратило писмо за нередности в работата на Национален статистически институт, е погрешно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР