БНТ излъчва директно погребението на кралица Елизабет Втора. Събитие, което

...
БНТ излъчва директно погребението на кралица Елизабет Втора. Събитие, което
Коментари Харесай

НА ЖИВО по БНТ: Великобритания се прощава с кралица Елизабет Втора

БНТ излъчва непосредствено погребението на кралица Елизабет Втора. Събитие, което събра в Лондон водачи и монарси от целия свят.

Гледате онлайн специфичното студио „ КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II - ПЪТЯТ КЪМ ВЕЧНОСТТА " по Българска национална телевизия 1 и на BNTNEWS.BG.

Българска национална телевизия е единствената българска медия с достъп до Уесминстърското абатство, където е погребалната работа.

Като сътрудник на Би Би Си Българска национална телевизия ще даде опция на своите фенове да видят всеки миг от церемонията.



КАКВО съдебна експертиза СЛУЧВА ДО МОМЕНТА:

- 10.00 ч. отвориха вратите на Уестминстърското абатство, където ще бъдат посрещнати над 2000 посетители. Чува се музика по избор на кралицата - шотландски гайдари и барабанисти, дружно с Кралските Военновъздушни сили и гурките.

Над 500 са високопоставените посетители - държавни и държавни ръководители, кралски особи. Своите места към този момент заеха американският президент Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон, както и английският министър председател Лиз Тръс. Влязоха и някогашни английски министър председатели - Дейвид Камерън, Тереза Май и Борис Джонсън.



- 12.44 ч. От Уестминстър хол до Абатството потегли оръжеен лафет, върху който е положен ковчегът на кралицата. Той ще бъде теглен от 142 моряци. Зад него ще вървят крал Чарлз Трети и принцовете Уилям и Хари. Този лафет е употребен за първи път при погребението на кралица Виктория. А за финален път държавно заравяне е имало през 1965 г, по време на погребението на Уинстън Чърчил.

- 12.55 - Ковчегът на кралицата бе пренесен в Уестминстърското абатство. Камбанен звън прозвуча 96 пъти, колкото са годините на кралицата.



Ексклузивен посетител в предаването ще бъде и кралският биограф Матю Денисън, създател на най-новата биография на кралица Елизабет Втора.

Ето и какво следва:

13.00 ч. Започва службата, която ще бъде водено от основния духовник на Абатството преподобният Дейвид Хойл. Проповедта ще бъде изнесена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

13.55 ч - Цялата страна ще резервира две минути безмълвие. Ще чуем химна, който към този момент е изменен на " Бог да пази краля "

14.00 ч. Тръгва върволица през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор - мястото, което кралицата постоянно го е наричала собствен дом.

15.00 ч. Ковчегът потегля за замъка Уиндзор;

18.00 ч. Служба в параклиса " Сейнт Джордж ". Ще забележим ритуали, които ще ознаменуват края на ръководството на кралицата. Имперската корона ще бъде свалена от ковчега дружно със златния жезъл.

21.30 ч. Кралицата ще бъде заровена в стеснен кръг до своя брачен партньор принц Филип.



Британците са ненадминати в отразяването на сходни събития. Предаването ще доближи до 4 милиарда фенове по света. Това съобщи пред Българска национална телевизия журналистът от Би Би Си Красимира Хендри. Свидетели сме на история сега, само че и в историята на малкия екран. Преминаваме през образование 2 пъти в годината по какъв начин да се реагира, когато член на кралското семейство почине. Имало е проекти за това по какъв начин ще се реагира според от това къде монархът ще си отиде, добави Хендри.

Снимки: БГНЕС, Джанан Дурал


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР